Жертвите на наводненията в Босна, Сърбия и Хърватия са най-малко 44
Пожега, Сърбия   
Източник: ЕПА/БГНЕС
10

Ж ертвите на наводненията през последните четири дни в Босна, Сърбия и Хърватия са най-малко 44, предаде АФП, като се позова на официални източници.

В Босна властите съобщиха за най-малко 27 жертви, сръбският премиер Александър Вучич каза, че броят на загиналите в неговата страна е достигнал 16 души, след като в Обреновац (близо до Белград) са били открити 12 тела.

В Хърватия тази сутрин е загинал един човек, а двама се водят изчезнали.

Трите балкански страни се борят с най-тежките наводнения от повече от 120 години насам.

Около 300 свлачища, които се задействаха в Босна от безпрецедентните количества дъжд, заляха пътища, къщи и цели села и оставиха стотици хора без дом,

съобщиха представители на местните власти.

„Положението е катастрофално“, заяви босненският министър на изселниците и бежанците Адил Османович.

За три дни в региона паднаха дъждове, колкото е обичайното количество за тримесечен период.

Гледана от въздуха, почти една трета от Босна, главно в североизточната част, прилича на огромно кално езеро,

с къщи, пътища и железопътни линии под вода. Официални босненски представители казват, че около 1 млн. души, или повече от четвърт от населението на страната, живее в най-тежко засегнатите зони.

Докато водата започва да се отдръпва в някои части на Босна, крайбрежните райони по река Сава остават наводнени, а на много места водата се покачва.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Босненската армия съобщи, че евакуира хората с хеликоптери и че 1500 войници са на терен в помощ на пострадалите. Камиони, автобуси и частни коли пътуват на север към зоните на бедствието с доброволци и тонове събрани от хората в градовете помощи. В Сараево доброволци ходят от врата на врата и събират помощи.

Мостове са отнесени, което прави редица гладове и села напълно зависими от помощ само по въздуха.

Хеликоптери от ЕС, Словения и Хърватия също са се включили в спасителните операции. Те са разположени около пет града в централна и североизточна Босна, където се смята, че положението е най-опасно.

Безпрецедентните наводнения в Босна създават

още една смъртоносна заплаха, свързана с огромния брой сухопътни мини, останали от войната през 90-те,

предаде АП. Босненските власти вече две десетилетия полагат усилия по изваждането и унищожаването на около 1 млн. мини, останали от войната в Босна (1992-95 г.). Смята се, че преди наводненията заровени под земята са били останали около 120 хил. мини в 9416 минни полета. По време на наводненията, при които преляха реки и се образуваха свлачищата обаче бяха премахнати предупредителните табели за наличие на минни полета, а също така бяха извадени и неексплодирали мини. Служителят в Босненския център за премахване на мини Саша Обрадович посочи, че от утре центърът ще започне да разполага екипи за намиране на мини.

Мините се появиха сега в райони, където никога не ги е имало, каза той.

Те може да създадат международен проблем,

тъй като водите от наводненията ги пренасят към притоците на река Сава, която минава по границата с Хърватия и се слива с Дунав в Сърбия. Дунав след това минава по границите на България и Румъния към Черно море, припомня АП. Експертите предупреждават, че мините може да преминат през половин Югоизточна Европа или да заседнат в турбините на ВЕЦ.

Ще работим заедно с Хърватия и Сърбия по проблема, каза Обрадович.

Босна, която е страната с най-много сухопътни мини в Европа, трябваше да премахне мините от войната през 90-те до март 2009 г., но не бе възможно този краен срок да бъде спазен, затова страната получи нов краен срок – до 2019 г. След края на войната при експлозия на останалите мини са били убити 601 души и са били ранени 1121. Тази година са били убити четирима души и са били ранени осем.

Над 24 300 души бяха евакуирани заради наводненията в Сърбия,

съобщи днес ръководителят на службата за извънредни ситуации Предраг Марич, който говори на заседание на Републиканския щаб за извънредни ситуации. Той съобщи още, че в страната са наводнени над 2200 обекта, а още 1700 са изложени на заплаха от наводнение.

Сръбските власти се опасяват от нови наводнения днес заради високото ниво на водите в реките.

Очакват се силни валежи и опасност от наводнения в Сремска Митровица и Белград. През цялата нощ доброволци и служители на министерствата на вътрешните работи и на отбраната изграждаха диги с чували с пясък. Малко преди 6 ч. местно време синоптиците съобщиха, че нивото на река Сава около Сремска Митровица е паднало с 13 см. Зам.-директорът на сектора за извънредни ситуации Джордже Бабич тази нощ съобщи, че спасителите изграждат пясъчни диги във всички пострадали населени места.

Нивото на Сава достигна исторически рекорди, но дигите ще издържат, подчерта сръбският премиер Александър Вукич.

През изминалата нощ нивото на водата в Обреновац – най-пострадалият град от наводненията в Сърбия, спадна с половин метър. Това позволява на камионите и джиповете да влязат в града и да продължат по-бързо с евакуацията на останалата част от жителите. Спасителите вече почти не използват лодки за евакуиране на пострадалите. В града пристигнаха и първите цистерни с питейна вода. От Щаба за извънредни ситуации съобщават, че новата ситуация ще позволи спасителните операции да приключат по-бързо.

Вчера след обяд приключи евакуацията на жителите на Барич, недалеч от Обреновац.

Сръбската компания „Електропривреда Сърбие“ обяви, че

новата приливна вълна по реките Сава и Млава заплашва електроцентралите „Никола Тесла“ и „Костолац“.

Капацитетът на най-голямата централа „Никола Тесла“ край град Обреновац вече бе намален, след като близката мина бе наводнена.

Река Млава проби защитната дига днес сутринта край Костолац, заплашвайки да наводни въгледобивните мини и самата централа. Работници от централата се присъединиха към армията и полицията в опитите да отклонят водите на реката.

„Костолац“ осигурява в момента 20% от енергийните нужди на Сърбия. Наводненията вече намалиха производството на електроенергия в Сърбия с 40%, което принуди страната да увеличи вноса, посочва Ройтерс.

Премиерът Вучич каза, че пожар и наводненията в работещата с въглища топлоелектрическа централа „Колубара“, югоизточно от Белград, са причинили щети за най-малко 100 млн. евро в централата с мощност 1300 мегавата.

В сръбската столица бяха създадени няколко центъра за настаняване на пострадалите, които са евакуирани от родните си места. Най-много има от Обреновац.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Известният режисьор Емир Костурица даде два свои хеликоптера за евакуацията на хора от залетите райони в Сърбия.

Според информацията, която получих, пилотите на двата мои „Робинсън“ са спасили 25 души, главно деца, цитира ИТАР-ТАСС изявление на Костурица. Докато продължава борбата с наводненията, хеликоптерите ще са на разположение, добавил той.

Обикновено с помощта на тези хеликоптери пристигат кинозвезди и именити гости на кинофестивала в Кустендорф в Западна Сърбия. Сега те се използват в спасителни операции, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Икономическите последици

от наводненията вероятно ще бъдат огромни, тъй като са опустошени земеделски терени, които са от ключово значение за икономиките на Сърбия и Босна, отбелязва Ройтерс. Първоначална оценка на щетите в Сърбия се очаква да бъде направена в сряда, заяви финансовият министър Лазар Кръстич, цитиран от ДПА. Местни медии спекулират, че щетите може да възлязат на милиарди евро.

Вучич благодари специално на правителствата на Русия, България, Словения и Германия за помощта, която са оказали в тази трудна ситуация за страната му.

Българските екипи действат района на градовете Ягодина и Парачин. Основната им задача е да отводняват ел. станции, трафопостове и други съоръжения, с цел възстановяване на електрозахранването в района. В момента се извършва укрепване на дигите по поречието на река Морава, като българската група има готовност да извърши евакуация на населението, при необходимост.

Централния оперативен щаб към ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ ще предложи на българското правителство да бъде предоставена помощ от одеяла и палатки на Босна и Херцеговина.

Двама души са загинали и в Чехия в резултат на наводненията,

обхванали северните и източните райони на страната, съобщи днес представител на спасителните служби. Едната от жертвите, пожарникар, била отнесена от водния поток в момент на изграждане на защитна дига. Преливането на малките местни реки се дължи на обилните валежи, които се изсипаха над тези райони през последните дни.

Главата на Римокатолическата църква папа Франциск призова днес събралите се на площад „Свети Петър“ в Рим да се молят заедно с него за жертвите на наводненията на Балканите, предаде сръбското радио Б-92. Като спомена наводненията в региона по време на седмичното си обръщение, папата каза също на семействата на жертвите, че имат неговата подкрепа. „Аз поверявам жертвите на тези бедствия на Бог и се моля за тези, които преживяват моменти на болка и трудности“, каза папата пред около 50 хил. души на площада. 

Коментари 10
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

10 коментара
 
За Великден ще ходите ли някъде? - Моя е резервирал нощувки в Париж... - Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ГЕРБ се регистрира за изборите 2 в 1

ГЕРБ се регистрира за изборите 2 в 1

България Преди 5 минути

Най-важно е България да има нормално правителство, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев

<p>11 души са приети в болница след инжектиране с фалшив ботокс</p>

Замъглено зрение и задух: Фалшиви инжекции с ботокс разболяха 22 души, 11 са приети в болница

Свят Преди 10 минути

Опасно ли е инжектирането на ботокс четете в следващите редове

НС прие промени относно спорове за родителската отговорност

НС прие промени относно спорове за родителската отговорност

България Преди 36 минути

В допълнение на правилата, уредени с Хагската конвенция, се въвеждат нови процедури при връщане на дете при международно отвличане

Phi-3 е най-малкият AI модел на Microsoft досега

Phi-3 е най-малкият AI модел на Microsoft досега

Технологии Преди 38 минути

Той ще има три версии и се е учил от по-големите си събратя

Партиите в НС с декларации в памет на жертвите от арменското масово изтребление

Партиите в НС с декларации в памет на жертвите от арменското масово изтребление

България Преди 1 час

Народните представители почетоха с едноминутно мълчание и ставане на крака паметта на жертвите

„Семейство Симпсън“ „уби“ емблематичен герой

„Семейство Симпсън“ „уби“ емблематичен герой

Свят Преди 1 час

Поддържащата фигура на Лари Барфлай дебютира в сериала през декември 1989 г.

Мъжът, арестуван за шпионаж в ползва на Китай, остава в ареста

Мъжът, арестуван за шпионаж в ползва на Китай, остава в ареста

Свят Преди 1 час

Според федералната прокуратура сътрудникът е обвинен, че е предал информация от ЕП на Китай

ПП-ДБ се регистрира в ЦИК за предстоящия вот

ПП-ДБ се регистрира в ЦИК за предстоящия вот

България Преди 1 час

"Нито ще се откажем, нито ще се предадем", заяви съпредседателят на обединението Кирил Петков

Руска ракетна атака в Харков, има ранени и материални щети

Руска ракетна атака в Харков, има ранени и материални щети

България Преди 1 час

Най-малко 568 прозореца и 33 коли са понесли щети

<p>Изненадващо Стоичков пя на концерта на&nbsp;братя Аргирови (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Христо Стоичков се появи на сцената на концерта на братя Аргирови

Любопитно Преди 1 час

Навръх рождения си ден, дуетът изпя 15 от най-големите си хитове в зала 1 на НДК

<p>Заместникът на Шойгу остава в ареста&nbsp;</p>

Оставиха в ареста руския заместник-министър на отбраната, обвинен в корупция

Свят Преди 1 час

Съдът наложи на Иванов мярка за неотклонение "задържане под стража" за период от два месеца

<p>Отстраниха за 3 години свещеник, отслужил служба за Алексей Навални</p>

Отстраниха за 3 години свещеник, отслужил служба в памет на Алексей Навални

Свят Преди 1 час

На 26 март Сафронов отслужи посетена от хиляди хора панихида в памет на Навални

Убиха рапър, близък приятел на Джъстин Бийбър

Убиха рапър, близък приятел на Джъстин Бийбър

Свят Преди 1 час

Рапърът Крис Кинг бе прострелян смъртоносно на 20 април

<p>Кога ще бъде забранен TikTok?</p>

Заради връзката н Китайската комунистическа партия: САЩ готви удар на TikTok

Свят Преди 2 часа

Принудителната продажба на TikTok е предприета заради връзките ѝ с Китайската комунистическа партия

<p>&quot;Тези пудели, влачещи пачки&quot;: Пеевски с коментар за съвместна работа на ДПС и ПП-ДБ</p>

Пеевски отвърна на Денков: ПП-ДБ саботираха съдебната реформа с това, че направиха да няма ротация

България Преди 2 часа

Бойко Рашков няма място в политиката, а „видяхме къде има място за него - по трапезите“, коментира още председателят на ДПС

3D Мапинг на "театър 199"

Монументално пано на входа на „Театър 199“ оживява с 3D мапинг

България Преди 2 часа

Събитието е на 26 април между 21:00 ч. и полунощ