Караджич прави за смях света и правосъдието
Радован Караджич в съда в Хага   
Източник: ЕПА/БГНЕС
35
Бш шият босненски сръбски лидер Радован Караджич бойкотира откриването на съдебния процес срещу него в Международния трибунал за военни престъпления в бивша Югославия и съдиите отложиха процеса.

Нито Караджич, нито негов адвокат, който да го представлява, не се явиха в съдебна зала, където днес и утре обвинението трябваше да представи доказателствата си по случая. Съдията прекрати заседанието 15 минути след началото му. Той съобщи, че делото ще бъде подновено утре, но по-късно беше обявено, че някогашният самообявил се "президент на Република Сръбска" и утре няма да се яви в съдебната зала.

Прокурор Хилдегард Юрц-Рецлаф поиска от съдиите да назначат служебна защита, която да представлява Караджич, независимо от това дали той е съгласен, или не.

Караджич, който ще се защитава сам,

протестира по-рано, че не е имал достатъчно време, за да подготви защитата си и поиска още допълнителни десет месеца. Миналата седмица подсъдимият изпрати писмо до съда, в което посочи, че няма да присъства в съдебна зала докато не се подготви.

Радован Караджич е обвинен в геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления по време на войната в Босна (1992-1995).

Адмира Фазлич, заточена в босненски сръбски лагер по време на конфликта, присъстваше днес в съдебна зала. "Шокирани сме. Радован Караджич прави за смях света и правосъдието. Той се подиграва с всички", каза тя след като съдията прекрати заседанието.

Адвокатът Горан Петрониевич, член на правния екип на сърбина, заяви, че Караджич иска само да му бъде дадена възможност за справедлив съдебен процес и още 10 месеца за подготовка на защитата.

Караджич няма да се съгласи  с евентуално решение да му бъде  назначен служебен адвокат, тъй като налагането на неподготвен адвокат против неговата воля също е в нарушение на закона, изтъкна Петрониевич.  Той каза, че осемчленният адвокатски екип на защитата и още петнадесетина души от една година обработват материали от 1,1 млн. страници и над хиляда часа аудио и видеоматериали.

Радован Караджич показва

неизчепаема изобретателност и умение за оцеляване

през целия си живот, пишат от Хага кореспондентите на германската агенция ДПА Рашел Леви и Борис Бабич.

Някога малко известен психиатър със склонност към поезия, той се отдава на политически живот, след като излежава присъда за злоупотреби в бивша Югославия.

По времето, когато бившият лидер на босненските сърби е арестуван през 2008 г. след повече от десет години укриване от обвиненията във военни престъпления, той се представя като пътуващия алтернативен лечител и гуру "доктор Драган Дабич".

Днес 64-годишният син на четник, който се е борил и с нацистките окупатори, и с комунистите, трябва да отговаря пред Международния трибунал в Хага по обвинения за участие в най-зверските военни престъпления след Втората световна война.

Караджич, който в очите на много сърби все още е национален герой, ще отговаря по обвинения за участие в масови убийства, насилия и депортации по време на войните на Балканите през 90-те години. Той е привлечен под отговорност за дирижирането на клането в Сребреница през 1995 г., при което силите на босненските сърби избиха 8 хил. мюсюлмански мъже и момчета.

Караджич е роден и отгледан от майка си в малко планинско село в община Шавник в Черна гора, докато баща му излежва присъда като политически затворник. Премества се в Сараево през 1960 г., за да учи медицина, а скоро след това специализира и в Колумбийския университет в Ню Йорк.

Караджич публикува първата си стихосбирка на 23-годишна възраст. По-късно се жени за Лиляна Зелен, психоаналитик от заможно сръбско семейство, с която има две деца - Соня и Александар (Саша).

Първият сблъсък на Караджич с правосъдието става в годините му като психиатър. През 1984 г. той е обвинен, че е използвал пари на белградската болница, в която работи, за своя частна вила в босненския град Пале, на около 30 километра от Сараево. Осъден е на три години затвор, от които излежава 11 месеца.

През същата година той публикува детската книжка "Има чудо, няма чудо", за която получава награда.

Разпадането на Югославия в края на 80-те години се оказва повратна точка в живота на Караджич. През 1989 г. той се прехвърля от медицината към политиката, като основава националистическата Сръбска демократическа партия, целяща да обедини етническите сърби в Босна и извън нея.

Когато Босна провъзгласява независимостта си през 1992 г., избухва гражданска война и Караджич се обявява за президент на босненската Република Сръбска.

През следващите години Караджич, както се твърди, предприема кампания за завладяване на колкото може по-голяма територия, подпомаган от тогавашния командващ силите на босненските сърби Ратко Младич и сръбския президент Слободан Милошевич.

В хода на този процес

десетки хиляди цивилни мюсюлмани и хървати са избити, изтезавани и прогонени от домовете си.

Образът на човека с буйна грива става общоизвестен в целия свят, след като той отхвърля едно по едно всички мирни предложения.

Международният трибунал за военни престъпления в бивша Югославия смята Караджич и Младич за еднакво отговорни за клането в Сребреница и твърди, че той е играл централна роля в обсадата на Сараево през 1992-1995 г., по време на която бяха убити най-малко 10 хил. и ранени около 56 хил. души.

Силният натиск на САЩ кара Караджич окончателно да отстъпи политическия контрол на своите заместници през 1996 г. По това време първото обвинение против него вече е потвърдено в Хага. Но Караджич пуска в действие своя план за бягство.

Следващите 13 години под ново име и променена външност - с дълга сива плитка и гъсто окосмяване по лицето, той успява да се изплъзне от преследвачите си.

Когато властите го залавят в градски автобус в търговската част на Белград през юли 2008 г., става ясно, че всъщност неузнаваемият Караджич е бил в сръбската столица поне от пет години. Той си изкарвал прехраната като алтернативен лечител и се движел свободно навсякъде.
Коментари 35
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

35 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Свят Преди 12 минути

Стигна се до сблъсъци между полицията и демонстрантите

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

България Преди 17 минути

От 5 март потокът от превозни средства се осъществяваше двупосочно в платното за София заради ремонт

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

България Преди 1 час

Мерките са насочени предимно към търговията и производството на безпилотни летателни апарати

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Технологии Преди 1 час

ИТ гигантът вижда огромен потенциал в технологията

Новият член на НАТО се подготвя за война с Русия

Новият член на НАТО се подготвя за война с Русия

Свят Преди 1 час

Близостта на Швеция до Русия кара най-новия член на алианса да се замисли дали неговата инфраструктура може да понесе атака от страна на Москва

Как да се освободим от стреса - 5 оригинални идеи

Как да се освободим от стреса - 5 оригинални идеи

Любопитно Преди 1 час

Как да се справим със стреса четете в следващите редове

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 8 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

Свят Преди 8 часа

Задържаните са били подлагани на сексуално насилие, глад и жажда

Столтенберг: Не е късно Украйна да победи Русия

Столтенберг: Не е късно Украйна да победи Русия

Свят Преди 9 часа

Той също така отправи упреци към Китай

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 10 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 10 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Свят Преди 11 часа

Стефанчук: Върховната рада получи писмо за оставка от Николай Солски

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 11 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 11 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 12 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 12 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.