39

Ж еланието ни да бъдем член на Европейския съюз е въпрос на ценности. Вярваме в ценностите на ЕС и искаме да прилагаме тези ценности и в Македония, заяви македонският премиер Зоран Заев на съвместната си пресконференция в Скопие с председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

Заев каза, че Македония може да даде на Европа много - приятелство, трудолюбив народ, оптимизъм, положителна енергия и да бъде съставна част от нейната общност на световно равнище.

По думите на македонския премиер, държавите, които имат резерви по отношение на бъдещото членство на Македония, трябва да са сигурни, че от това членство и те само ще спечелят, а няма да загубят.

От срещата на високо равнище ЕС–Западни Балкани в София през май очакваме създаване на дневен ред, който ясно да набележи предприсъединителния път на Македония към ЕС въз основа на залегналото в стратегията за региона.

Убедени сме, че до юни 2018

Европейският съвет ще излезе с решение за започване на преговори

с Македония, заяви Заев.

Източник: ЕПА/БГНЕС

От своя страна, председателят на Европейската комисия коментира, че страната върви по верния път и ако продължава по него, до няколко месеца може да получи препоръка от ЕК.

Юнкер посочи, че не е дошъл в Скопие, за да съобщи точната дата за започване на преговорите за членство на Македония с ЕС, но увери, че страната е постигнала напредък и ако продължи да се движи в същата посока, до няколко месеца може да получи очакваната препоръка за започване на преговори.

Юнкер и македонският премиер Зоран Заев дадоха съвместна пресконференция в Скопие след срещата си в сградата на македонското правителство.

Според Жан-Клод Юнкер през изминалия период

Македония е извършила реформи, които са изненадали света,

а договорът с България е увеличил репутацията на държавата в ЕС.

Става дума за помирение на историята и географията, за решаване на дългогодишни проблеми. Направихме това с други държави, ще го направим и с вас, увери Юнкер.

Председателят на ЕК посочи отново, че резултатите за всяка държава от Западните Балкани ще се преценяват въз основа на индивидуалните ѝ постижения. Той поръча на македонските власти да разрешат спора за името с гръцките си приятели.

Източник: ЕПА/БГНЕС

В София днес решават съдбата на Македония

От Македония: Подготвени сме за географско определение за името

Гръцки медии: Македония става като кантон на Гърция

Македонският премиер подчерта, че за правителството в Скопие е приемливо име с географски определител, който да разграничава Македония и едноименния регион в Гърция. Настояваме за решение, което да е трайно, да зачита достойнството и да защитава идентичността и на двете държави, подчерта Заев. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@