0
Аа анският премиер Сали Бериша оповести снощи пред журналисти състава на новото си правителстно, в което бившият премиер социалист Илир Мета ще бъде министър на външните работи.

Мета, който е лидер на Социалистическото движение за интеграция, лявоцентристка формация, отцепила се от Социалистическата партия, прие през юли да участва в правителствената коалиция, в която доминира Демократическата партия на Сали Бериша.

На изборите на 28 юни Демократическата партия не успя да спечели необходимото й мнозинство, за да състави самостоятелно правителство.

Още два важни поста в правителството - на министрите на икономиката и на здравеопазването са предоставени на Социалистическото движение за интеграция. Дритан Прифти ще бъде министър на икономиката, а Петрит Васили - на здравеопазването.

Илир Мета наред с функциите на външен министър ще получи и поста вицепремиер.

Интеграцията на Албания в Европейския съюз, борбата срещу корупцията и независимата съдебна система, ще бъдат приоритетите на моето правителство, каза Бериша.

Той добави, че усилията ще бъдат съсредоточени и върху реформите в икономиката, образованието и здравеопазването.

Лузлим Баша, който в предишното правителство на Бериша беше шеф на албанската дипломация, сега поема поста министър на вътрешните работи.

Досегашният вътрешен министър Буяр Нишани става министър на правосъдието.

За министър на околната среда е назначен лидерът на Републиканската партия Фатмир Медиу, бивш министър на отбраната, който е обект на съдебно разследване във връзка с експлозията във военен склад през март 2007 г. близо до Тирана, при която имаше много жертви.

Група албански журналисти и политически анализатори поискаха с петиция до премиера Бериша да не включва Медиу в новия кабинет, предаде македонската агениция МИА.

В петицията се оценява, че назначаването на Медиу за член на правителството представлява "тежък морален и политически проблем".

Напомня се, че Медиу е един от обвиняемите в съдебния процес за трагедията в Гърдец, която отне живота на 26 невинни граждани, а стотици бяха ранени.

Известните албански журналисти и политически анализатор Мустафа Нано, Бленди Кайсиу, Ментор Назарко и Ени Васили, чиито подписи стоят в началото на петицията, предупреждават Бериша, че ако не вземе предвид тяхното искане, ще демонстрира липса на политическа и обществена отговорност, тъй като по-рано бе заявил, че разяснянавенето на случая ще бъде доведено докрай, независимо кой е замесен в него.

В момента на трагедията Мейдиу беше министър на отбраната и веднага след инцидента си подаде оставката по морални причини, но зяаяви, че не носи никаква друга вина.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@