329

П олицейската акция в квартал "Дива населба" в македонския град Куманово завърши с жертви и десетки ранени. Терористичната група, която се бе стационирала в няколко обекта и представляваше заплаха за сигурността на гражданите на Република Македония, е напълно неутрализирана и елиминирана, съобщи говорителят на македонското МВР Иво Котевски на пресконференция, цитиран от агенция МИА.

Котевски потвърди, че в акцията, която се провежда от вчера сутринта в северния македонски град, са загинали осем полицаи, а 37 са ранени.

Засега няма съобщения за убити цивилни, каза той.

Намерени са 14 тела на хора от разбитата група.

Тяхната самоличност предстои да се установи. Разпознат е само Джафер Зумбери от косовския град Джаковица.

За момента не може да се изключи да има и други убити терористи предвид факта, че обектите, откъдето те нападаха полицията, значително са пострадали и е възможно в други помещения да има още тела, каза Котевски.

Има подозрения, че лидери на групата са косовските граждани Мухамед Красничи, наричан Малишева, Мирсад Ндрецай, наричан командир Нато, Сами Укшини, т.нар. командир Соколи, Бег Ризай, наричан командир Бегу и Дем Шеху, наричан Юнику.

Намерен е арсенал оръжие, който ще бъде предаден за по-нататъшен анализ.

На полицията вчера се предали над 30 терористи, главно македонски граждани, но и един албански гражданин.

Правителството на Република Македония обяви двудневен траур в памет на загиналите полицаи.

Неутрализирана беше най-опасната терористична група на Балканите, заяви премиерът на Македония Никола Груевски на пресконференция.

Той подчерта, че полицаите, в чиито редици е имало хора от всички етнически и религиозни групи - македонци, албанци, сърби, турци, власи и други, са извършили високо професионална, патриотична и геройска операция и са успели да неутрализират терористите, които подготвяли терористични нападения.

Според премиера това не е бил македонско-албански сблъсък, а сблъсък между лица, които не желаят доброто на държавата и народа, и членовете на силите за сигурност.

В квартал "Дива населба“ в Куманово се извършва оглед от представители на ОССЕ и специални части на македонската полиция,

съобщават местните медии.

След огледа ще бъде направено възможното да се отворят коридори, за да могат евакуираните граждани да се приберат по домовете си. След това ще им бъде предадена хуманитарна помощ.

Ситуацията обаче остава напрегната и големи групи граждани стоят в близост до квартала в очакване как ще се развие ситуацията. На едно от тези места стотина албанци тихо протестират срещу прекомерната според тях употреба на сила, предаде Танюг.

НАТО и ЕС призоваха за сдържаност в Македония след сблъсъците в Куманово, предаде АФП.

Европейският съюз обяви, че е "дълбоко загрижен" заради насилието, което събуди страха от конфликт, подобен на този през 2001 г., когато шест месеца продължи албанският въоръжен бунт за повече права на малцинството.

Детонации и автоматични откоси се чуваха вчера през целия ден от кварталите в Куманово, където от рано сутринта започна акция на македонската полиция за разбиване на въоръжена терористична група, предаде агенция МИА. Към квартала "Дива населба" бяха изпратени допълнителни полицейски коли. Извърши се постепенно евакуиране на населението, част от хората тръгнаха пеша, а други бяха извозвани с полицейски автомобили. Цели семейства с деца и торби в ръце изплашени напусканаха домовете си.

Подстъпите към квартала бяха блокирани за автомобили и за пешеходци и се допускаха само коли на полицията и на Бърза помощ.

В останалите квартали на Куманово движението бе нормално, но се забелязваше увеличено полицейско присъствие.

Говорителят на министерството на вътрешните работи Иво Котевски съобщи вчера следобед, че в Куманово е извършено терористично нападение. Поради спецификата на терена полицията напредва постепенно и претърсва всички къщи, каза той и добави, че става въпрос за добре въоръжена група, която извършила нападението с автоматично оръжие и с бомби.

Групата е влязла нелегално в Македония от съседна държава и чрез свои ятаци се установила и подготвила за бъдещи терористични действия срещу държавни институции.

Полицаите срещнали ожесточена съпротива от терористите, които ги нападнали с автоматично оръжие, бомби и снайперистки огън.

На пресконференция снощи министърът на вътрешните работи на Македония Гордана Янкулоска заяви, че "терористична група", която е преминала в Македония от неуточнена съседна страна, планирала "да използва сегашната политическа ситуация, за да извършва нападения срещу държавни институции".

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@