11

Шокиращи информации за имущества на митничари в колосални размери и огромни подкупи изнасят румънските медии след мащабна операция във вторник срещу трафика на цигари на румънско-сръбската граница.

В. "Ромъния либера" пише, че за получаването на поста шеф на митница са били дадени 400 хил. евро подкуп и задава въпроса "а каква е печалбата след това".

Само за една смяна сумите, които са получавали полицаите и митничарите, варирали от 5 до 25 хил. евро.

Според изчисленията на вестника, ако шефът на митницата получава 10% от таксите, които плащат контрабандистите, само за няколко месеца "инвестицията", която е направил за получаването на поста, му се връща. Ако се задържи на поста повече от година, печалбата му ще възлезе на милиони евро, пише "Ромъния либера".

За да съберат доказателства, прокурорите са инсталирали компютри с камери, което им е дало възможност да регистрират и най-малките жестове на граничните полицаи и митничари.

Около стотина полицаи и митничари са задържани

във вторник при мащабната операция срещу трафика на цигари на румънско-сръбската граница.

Акцията на румънско-сръбската граница е осъществена по-малко от седмица след ареста на десетки гранични полицаи и митничари при операция на граничния пункт Сирет, на румънско-украинската граница.

Във вторник са били извършени обиски на 75 адреса в шест окръга и в Букурещ. При операцията са иззети близо 250 кашона цигари, над 125 хил. евро и огнестрелно оръжие.

В тази безпрецедентна по мащаб операция в Румъния са участвали общо хиляда полицаи и представители на жандармерията.

Стотина души, заподозрени, че са замесени в трафик на цигари, трябва да бъдат изслушани, съобщи говорителката на прокуратурата Ливиа Съплъкан.

Разследването е започнало преди няколко месеца. То показва, че властите изпълняват задълженията си що се отнася до сигурността на границите, посочи пред журналисти министърът на вътрешните работи Траян Игаш.

Става дума за положителен сигнал за ЕС в контекста на усилията на Букурещ да се присъедини към Шенгенското пространство, добави той.

Румъния, както и България, желае да се присъедини към Шенгенското пространство през март, но редица страни като Германия, Финландия, Франция и Холандия смятат, че тази дата е преждевременна и искат по-голям напредък на страната в борбата срещу корупцията.

В. "Журналул национал" пише, че самият президент Траян Бъсеску е потвърдил, че при операцията митничарите са били заловени с помощта на специалните служби.

Разкритията били следствие на доклад от около 50 страници, който съдържал информация за имотите на митничари и бил изготвен от разузнавателна служба. Докладът бил изпратен директно на президента Траян Бъсеску през лятото на миналата година и оттогава е започнало наблюдението по границите, посочва вестникът, като се позовава на интервю на Бъсеску за националната телевизия снощи.

В интервюто президентът оцени, че действията на властите срещу корупцията по границите

няма да окаже положителен ефект върху присъединяването на Румъния към Шенген,

но след направен анализ е било взето решение, че независимо от ефекта, този
проблем трябва да бъде решен.

Националният синдикат на полицаите и митничарите Про Лекс отправи тежки обвинения по повод акциите на властите. Председателят на Про Лекс Василе Линку заяви, че парите от подкупите отиват в крайна сметка в партиите за финансиране на предизборни кампании.

Синдикатът твърди, че сумите се събират чрез организирана и централизирана система и имат крайна дестинация "лица, които финансират партията".

В. "Евениментул зилей" окачествява операциите на властите срещу корупцията в митниците като "голямо телевизионно шоу".

Макар че офанзивата на прокурорите за борба с корупцията започна още преди присъединяването на Румъния към ЕС, големите дела, по които са обвинени митничари, не са завършили в съда, посочва вестникът.

Раду Марджинян, началник на румънската Национална агенция на митниците и зам.-председател на Националната агенция за данъчна администрация , беше обвинен днес от прокурорите на Националната дирекция за борба с корупцията във вземане на подкуп и търговия с влияние.

Марджинян е обвинен, че през септември 2009 г. е получил значима сума, за да назначи бившия началник на митница Халмеу Николета Добреску.

По случая миналата седмица бяха арестувани трима души - двама бизнесмени и един служител на безмитен магазин на гранични пункт Халмеу на границата с Украйна.

Обвинението твърди, че един от бизнесмените е поискал и получил от митническия инспектор Николета Добреску сумата от 130 хил. евро с обещанието, че с помощта на влиянието, което има върху началника на митниците Раду Марджинян, ще го убеди да я назначи на поста началник на митническата служба в Халмеу.