Дипломатически пробив: Разбраха се за ядрената програма на Иран
Първият дипломат на ЕС Федерика Могерини и външният министър на Иран Джавад Зариф   
Източник: ЕПА/БГНЕС
119

Ш естте световни сили (САЩ, Китай, Русия, Франция, Великобритания и Германия) и Иран приеха ключовите параметри на бъдещо всеобхватно и окончателно споразумение по иранската ядрена програма, съобщи в Лозана върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини, цитирана от Ройтерс и Франс прес.

Дипломатическият пробив се определя като исторически. 

Бъдещото споразумение между световните сили и Иран ще трябва да бъде одобрено от Съвета за сигурност на ООН, посочи шефката на европейската дипломация.

Иран приема да ограничи значително ядрената си програма, за да няма възможност да се сдобива с атомна бомба, подчерта държавният секретар на САЩ Джон Кери.

Преговарящите в Лозана, Швейцария
Преговарящите в Лозана, Швейцария Източник: ЕПА/БГНЕС

Количествата уран ще бъдат намалени с 98% в продължение на 15 години,

подземната инсталация във Фордо ще бъде трансформирана и там повече няма да се обогатява уран, а реакторът с тежка вода в Арак също ще бъде модифициран, за да не произвежда плутоний, поясни американският първи дипломат. 

Сега Иран има инсталирани около 19 хил. центрофуги, от които ще запази около 6000, а по-голямата част от запасите от обогатен уран ще бъдат изпратени в чужбина. 

След изтичането на първите 10 години ядрените изследвания и разработки ще бъдат ограничени и наблюдавани в продължение на още 15 години. 

Ако бъдещото споразумение се изпълнява точно от Техеран,

санкциите срещу Иран ще бъдат отменени постепенно.

Сега, след като е постигната договореност по ключовите параметри на бъдещото споразумение, работата по неговото съставяне ще започне веднага и трябва да приключи на 30 юни, обясни иранският президент Хасан Рохани.

Президентът на САЩ Барак Обама
Президентът на САЩ Барак Обама Източник: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Барак Обама приветства постигнатото предварително споразумение между Шесторката и Техеран и обеща небивали досега проверки на изпълнението му. Иран няма да разработва плутоний за военни цели, каза президентът, цитиран от Ройтерс. 

Ако Иран мами, светът ще узнае,

продължи Обама. 

Постигнатото днес разбирателство пресича пътя на Иран към създаване на бомба от обогатен уран и е най-добрият начин да не се допусне Иран да създаде тайно такова оръжие, каза още американският президент. 

Русия също приветства постигнатото вчера в Лозана рамково споразумение с Иран, което според нея е

признание на „безусловното право“ на Техеран да развива гражданска ядрена програма,

предаде Франс прес. 

„В това споразумение се съдържа формулираният от руския президент Владимир Путин принцип на безусловното право на Иран да развива ядрена програма с мирни цели“, изрази задоволство руското външно министерство в изявление. 

Това право според Москва включва „дейностите по обогатяване на уран под международен контрол и отмяната на всички съществуващи санкции срещу Иран“. 

„Няма никакво съмнение, че споразумението за иранската ядрена програма ще се отрази положително на ситуацията със сигурността в Близкия изток, включително чрез факта, че Иран ще е в състояние да участва по-активно в уреждането на редица проблеми и конфликти в региона“, смята руското дипломатическо ведомство. 

Договореностите между Шесторката и Иран вдъхват надежди и шансовете за постигане на окончателно споразумение са много добри, заяви по-късно пред журналисти руският външен министър Сергей Лавров. 

Държавният секретар на САЩ Джон Кери
Държавният секретар на САЩ Джон Кери Източник: ЕПА/БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Джон Кери обаче подчерта, че САЩ остават силно обезпокоени от дестабилизиращите дейности на Иран в региона и именно затова смятат ядреното споразумение за критично важно. 

„Ще облекчаваме поетапно санкциите, които са се отразили на икономиката на Иран. Ако в който и да е момент разберем, че Иран не спазва това споразумение, санкциите може да бъдат възстановени“, каза Кери. 

Той изтъкна, че

Вашингтон се е консултирал с Израел и арабските си съюзници в Залива

и е потвърдил, че САЩ продължават да са ангажирани със сигурността им. 

Рамковото споразумение за ядрената програма на Техеран е крачка в опасна посока, заяви обаче говорителят на израелския премиер, Марк Регев, цитиран от Франс прес. Той добави, че единствената цел на Иран е да се сдобие с атомна бомба. 

В телефонен разговор с Обама саудитският крал Салман заявил, че се надява да бъде постигнато окончателно споразумение с Иран, което да укрепи регионалната и световната сигурност. 

Саудитска Арабия, която води с Иран борба за влияние в региона, се тревожи, че разхлабването на режима на санкциите

би увеличило възможностите на Иран да поддържа в Близкия изток групи, на които Рияд се противопоставя. 

Въпреки своите резерви обаче Саудитска Арабия официално подкрепя преговорите между Иран и световните сили, стига те да доведат до споразумение, което да гарантира, че Техеран няма да може да се сдобие с ядрени оръжия. 

„По-близо сме от всякога до споразумение, което ще направи невъзможно Иран да притежава ядрени оръжия“, заяви германският канцлер Ангела Меркел в декларация. 

Постигнатият напредък в преговорите по ядрената програма на Техеран стана възможен и

благодарение на промени в иранската политика,

заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер. По думите му в Иран са се засилили позициите на тези, „които разбират, че на младото поколение трябва да му бъде предложено нещо повече от фантазиите за превръщане на страната в ядрена държава“. 

Тези политици опитват да дадат перспектива за бъдеще на младите хора, каза Щайнмайер. „За тази цел са нужни икономически обмен, достъп до технологии и, разбира се, избавяне от санкциите“, подчерта германският министър. 

Международната общност иска надеждна и подлежаща на проверка сделка с Иран, каза френският президент Франсоа Оланд в телефонен разговор с американския си колега Барак Обама. 

Франция е отстоявала докрай

позицията да бъдат наложени по-строги условия в предварителното споразумение по иранската ядрена програма

и остава предпазлива по отношение на успеха му, коментира обаче френският министър на външните работи Лоран Фабиюс, цитиран от Асошиейтед прес. 

Пред френското радио „Европа-1“ дипломат номер едно на Париж окачестви постигнатото споразумение между Иран и шестте световни сили като много важна стъпка. Фабиюс обаче отбеляза, че това е само временна мярка и че краят на пътя ще бъде достигнат в края на юни. 

По думите на Фабиюс Франция е отхвърлила първоначалния проект на споразумението като недостатъчно солиден, а иранската делегация заплашила да напусне преговорите. 

Министърът заяви, че Париж иска твърдо споразумение, което да попречи на други страни в Залива като Саудитска Арабия да поемат по пътя на разпространението на ядрените оръжия. 

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун подчерта, че постигнатото на преговорите в Лозана рамково споразумение по иранската ядрена програма ще отвори пътя към мира и стабилността в Близкия изток, предаде Франс прес. „Едно цялостно, договорено решение на проблема с иранската ядрена програма

ще допринесе за мира и стабилността в региона

и ще позволи на всички страни да си сътрудничат в борбата с много и сериозни предизвикателства в сигурността, пред които са изправени“, се казва в изявление на Бан. 

Бан също отбеляза, че постигнатото рамково споразумение ще ограничи съществено иранската ядрена програма и ще доведе до отмяна на всички международни санкции срещу Техеран. ООН е приела четири групи санкции срещу Иран заради ядрената му дейност. 

Бан подчерта още, че нуждите на Иран ще бъдат отчетени в това споразумение, като същевременно се дадат гаранции на международната общност, че ядрените дейности на Техеран са с гражданска цел.

Маратонските преговори между световните сили и Иран доведоха до важно споразумение, което значително ще ограничи ядрената програма на Техеран в замяна на вдигане на икономическите санкции, коментира британският в. „Файненшъл таймс“. 

Изненадващо подробното споразумение бележи исторически пробив в продължителните усилия за гарантиране на мирния характер на иранската ядрена програма, отбелязва изданието. 

След две години преговори, кулминирали в

осем напрегнати дни и нощи на обсъждания, които на няколко пъти изглеждаха на ръба на провала,

американският държавен секретар Джон Кери и иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф обявиха споразумението, което може да пренареди отношенията на САЩ с държава, която беше заклет противник от 35 години, изтъква американският в. „Ню Йорк таймс“. 

Сега вниманието ще се пренасочи към президентите на САЩ и Иран – Барак Обама и Хасан Рохани. И двамата имат задачата да убедят обществеността в своите страни в ползата от споразумението, като се има предвид дълбокото подозрение към самата сделка и към изгледите за подписване на договореност със заклет враг. 

Белият дом обещава, че Обама ще подеме за тази цел кампания, каквато президентът не е осъществявал, откакто прокара законодателството за реформа в здравеопазването, коментира изданието. 

В Иран задачата може би ще е още по-трудна. Зариф и други ирански служители ще трябва да преодолеят възраженията във висшите среди на армията и научната общност, особено с оглед на предвижданите ограничения за ядрената програма на Техеран, посочва вестникът. 

След беше оповестена новината за споразумението, по улиците в Техеран излязоха да празнуват
След беше оповестена новината за споразумението, по улиците в Техеран излязоха да празнуват Източник: ЕПА/БГНЕС

Новината за постигнатия пробив в преговорите със Запада беше посрещната с радост от много хора в Иран,

които излязоха по улиците, за да отпразнуват споразумението с надеждата, че то ще сложи край на годините на международна изолация и икономически трудности и ще премахне заплахата от война, отбелязва британският в. „Гардиън“. 

Западните корпорации и инвеститори очакват с нетърпение възможността да се върнат в Иран, пише днес френският в. „Еко“. Изданието анализира промяната във финансово-икономическите отношения с Иран, която може да започне след решаване на проблема, свързан с иранската ядрена програма. 

Иран сега се превръща в страна в света, към която западните инвеститори гледат с най-голям интерес, отбелязва вестникът. 

Иран е държава със 77 млн. жители, чийто доход е нисък – около 5000 долара. Но в същото време е и страна, останала дълго време без чуждестранни инвестиции, се допълва в публикацията. 

Изданието припомня, че в резултат на въведените санкции западните инвеститори и фирми са имали възможността да работят само в малък брой сектори от иранската икономика и освен това са били подложени на много ограничения. 

Това накара доста компании да напуснат страната. В момента на старта са готови да се втурнат към Иран водещи компании от САЩ, Франция, Германия и Великобритания, съобщава „Еко“. 

По данни на вестника

да възобновят дейност в Иран са заинтересовани френски гиганти като „Рено“, „Пежо-Ситроен“, „Тотал“,

както и редица финансови учреждения – банки, а също и застрахователни и инвестиционни компании. 

Изданието обръща внимание и на това, че Иран има интерес от инвестиции, тъй като дълги години голяма част от валутните му резерви са замразени в сметки в чуждестранни банки заради санкциите, въведени от Запада. 

В момента Техеран разполага само с 20 млрд. долара, което е 1/5 от обема на предишните му валутни запаси. 

Коментари 119
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

119 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Джеф Безос

Над 80 хиляди души: Джеф Безос да си остане в космоса

Любопитно Преди 5 минути

"Милиардери не трябва да има на Земята", пишат създателите на петицията

"Дисни" избра метиска за ролята на Снежанка

"Дисни" избра метиска за ролята на Снежанка

Любопитно Преди 13 минути

Младата метиска Рейчъл Зиглър ще изпълни ролята на Снежанка в лайв-екшън адаптацията на класиката от 1937 г.

<p>Богът на уискито докосва Пловдив</p>

Богът на уискито докосва Пловдив

Любопитно Преди 24 минути

Уиски любители от всички краища на България, дойде вашият момент

Какво да носим в джоба си, за да привлечем късмета

Какво да носим в джоба си, за да привлечем късмета

Любопитно Преди 46 минути

Вижте кои са тези поверия

БСП предлага създаването на Министерство на електронното управление и високите технологии

БСП предлага създаването на Министерство на електронното управление и високите технологии

Избори 2021 Преди 50 минути

БСП ще настоява за промяна на структурата на бъдещия кабинет и създаването на специално министерство, което да отговаря за електронното управление и високите технологии

Дженифър Лопес

Джей Ло: Не мога да опиша какво значиш за мен, обичам те завинаги

Любопитно Преди 1 час

Джей Ло сподели уникална своя снимка и отправи мило послание, вижте към кого

Защо близо 1 млн. българи остават без увеличение на пенсиите

Защо близо 1 млн. българи остават без увеличение на пенсиите

България Преди 1 час

71 000 души пък ще имат повишение, по-малко от 5 на сто на действителния размер на получаваната пенсия

Пендаровски: След като ЕС ни блокира, да засилим партньорството си със САЩ

Пендаровски: След като ЕС ни блокира, да засилим партньорството си със САЩ

Свят Преди 2 часа

Според него историческите теми не би трябвало да бъдат критерий за приемане в Общността

Съюзът на съдиите поиска оставката на целия състав на ВСС

Съюзът на съдиите поиска оставката на целия състав на ВСС

България Преди 2 часа

Съдийската организация е на мнение, че ВСС не е дал какъвто и да било знак, че има воля и компетентност за водене на открит и честен разговор

Имат ли място децата на гей парадa (АНКЕТА)

Имат ли място децата на гей парадa (АНКЕТА)

България Преди 2 часа

"Тези деца нямат избор - където ги заведат, там отиват с родителите", коментира Милена Славова, а вие какво мислите?

Тежка катастрофа в Бургас, 6-месечно бебе пострада

Тежка катастрофа в Бургас, 6-месечно бебе пострада

България Преди 3 часа

То е настанено в отделение по неврохирургия

Снимката е илюстративна

ООН предупреждава за необратими последици от глобалното затопляне

Свят Преди 3 часа

"Животът на Земята може да се възстанови от голяма климатична промяна. Човечеството обаче няма да може"

Google блокира в Android устройствата на много хора

Google блокира в Android устройствата на много хора

Технологии Преди 3 часа

Има начин да махнем постоянните съобщения за грешка

ЦИК отхвърли жалба срещу Стефан Янев и служебни министри

ЦИК отхвърли жалба срещу Стефан Янев и служебни министри

България Преди 4 часа

Една от коалициите смята, че има „множество изказани и недоказани твърдения и изявления“

Кейт Мидълтън

Кейт Мидълтън изненада ученици със сладък подарък

Любопитно Преди 4 часа

Какво им подари херцогинята на Кеймбридж

От мрежата