Мистериозно посещение от КНДР в Пекин. Китай наложи цензура
Източник: ЕПА/БГНЕС
29

Д елегация от Пхенян е на посещение в Пекин. Това съобщават редица медии. Предполага се дори, че самият Ким Чен-ун е пристигнал в столицата на Китай вчера с влак. 

По-рано сеулският вестник "Хангук илбо" и други южнокорейски издания съобщиха, че по-малката сестра на лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, Ким Йо-чен, може би е на посещение в Пекин заедно с делегация от КНДР, пристигайки там със специален влак.

Японската агенция Киодо отбелязва, че не е изключено в делегацията да има член на ръководството на Северна Корея. 

Предполага се, че Ким Йо-чен, като доверено лице на брат си трябва да разясни на китайското ръководство последните промени в политиката на Пхенян. Те включват подготовката на лидера на Северна Корея за среща с президентите на Южна Корея Мун Дже Ин и на САЩ Доналд Тръмп.

Доналд Тръмп ще се срещне с Ким Чен-ун

Тръмп за безпрецедентен мир със Северна Корея

Северна Корея спира ядрените опити при едно условие

Министерството на външните работи на Китай не може да потвърди информацията 

за посещението. Това заяви на редовен брифинг говорителят на външнополитическото ведомство Хуа Чунин.

"Нямаме представа за какво става дума. Ако имаме информация по този повод, ще ви информираме", отбеляза тя. 

Източник на CNN съобщава, че има сериозна възможност лидерът да е там. Ако това е така, това ще е първият път, в който Ким напуска страната си, за да отиде на посещение в друга. 

Предстоят срещи на Ким с президентите на САЩ и на Южна Корея. Заради това и отношенията с Китай са охладнели. 

Напоследък сестрата на Ким Чен-ун е активно въвлечена в дипломацията.

Източник: ЕПА/БГНЕС

През февруари тя бе в състава на делегацията на КНДР и участва в откриването на Олимпийските игри в Южна Корея. Тя предаде лично послание от брат си с покана за организиране на контакти на високо равнище. След това Ким Йо-чен участва в преговори с високопоставени южнокорейски ръководители.

Приликите между Иванка Тръмп и Ким Йо-чен

Вчера японски медии съобщиха, че неназован високопоставен представител на КНДР е на посещение в Пекин, където е пристигнал с влак. 

Влакът, с който се смята, че високопоставената делегация е пристигнала в Китай, отпътува от Пекин днес, предаде Ройтерс, цитирайки очевидец. 

Китайските власти подложиха на цензура всички съобщения за Северна Корея и лидера й Ким Чен-ун

в китайския сегмент на интернет и социалните мрежи, на фона на информации за възможна необявена визита на високопоставен представител на Пхенян в Пекин, съобщи ТАСС.
"На съобщенията за КНДР в светлината на последните събития се отделя повишено внимание, те се намират под специален контрол", заявил пред агенцията ръководител на една от най-големите китайски държавни медии, пожелал анонимност. 

При търсенето на името "Ким Чен-ун" в най-популярната китайска търсачка Байду излизат само три статии,

които са били публикувани през последното денонощие. В тези материали обаче лидерът на КНДР се споменава само в контекста на възможни преговори със САЩ и Република Корея. Някои китайски медии, които първоначално съобщиха за вероятна визита на делегация на Пхенян в Пекин, вчера вечерта вече отстраниха материалите от сайтовете си.

Източник: ЕПА/БГНЕС

В същото време, при търсенето на думите "Северна Корея", "Пекин" и "посещение" търсачката дава съобщения предимно от хонконгски и тайвански сайтове, както и задгранични китайскоезични медии. Държавните и частните медии продължават да мълчат за пристигането на правителствения влак от КНДР и вероятна визита на официална делегация. 

В социалните мрежи се разпространяват видеокадри на придвижващ се в Пекин кортеж от севернокорейски дипломатически автомобили, съпровождани от десетки полицаи на мотоциклети. 

Японски медии, цитирани от ТАСС, съобщават, че в неделя влакът е пресякъл границата в района на китайския град Дандун в провинция Ляонин. Хотелите, разположени край моста на граничната река между двете държави, още от по-рано са прекратили резервациите за неделя на стаи, гледащи към Северна Корея.

Японската телевизия "Нипон ТВ" показа видеокадри от неназован източник, на които се виждаше зелен влак, през всички вагони на който под прозорците преминава жълта линия, като дикторът съобщава, че той е подобен на прочутия влак с 21 вагона, с който бащата на сегашния лидер - Ким Чен-ир, пътува до Пекин през 2011 г. Ким-старши избягваше полетите със самолет и се придвижваше само с влак с подобна жълта линия върху него. От друга страна, известно е, че Ким Чен-ун, който е учил в Швейцария, няма страх от летене със самолет и държавни медии са показвали негови снимки на самолет, добавя Ройтерс.

Според Киодо днес следобед има ограничение на движението на автомобили в Пекин и строги мерки за сигурност по главната градска магистрала - булевард Чанган, пресичаща града в посока изток-запад. Главният пекински площад "Тянанмън" бе затворен за туристи. Ройтерс съобщава и за засилена охрана около държавната резиденция за гости "Дяоютай".

Дипломатически източници също казват, че са в течение на слуховете, че Ким Чен-ун е на посещение в Пекин, но не са в състояние да ги потвърдят. По сведения на дипломатически източници главната цел на визитата на високопоставения гост, който и да е той, е подобряване на отношенията с Китай, тъй като в последно време те се охладиха на фона на засилването на санкциите на Пекин заради севернокорейската ракетно-ядрена програма.

Южна Корея заяви, че внимателно следи съобщенията за пристигане в Пекин на влак, който приличал на влака, използван от предишния севернокорейски лидер.

Сеул не знае кой пътува с него, но според някои медии с него в китайската столица изненадващо е пристигнал севернокорейският лидер Ким Чен-ун, съобщи Асошиейтед прес. 

Канцеларията на южнокорейския президент заяви, че не е в състояние незабавно да потвърди тези съобщения. Ако те са верни, това ще е първото пътуване в чужбина на Ким Чен-ун, откакто пое властта през 2011 г. Сеул каза също, че не може да потвърди и съобщенията, че с влака пътувала сестрата на Ким. 

Южнокорейски дипломат, с когото е разговарял кореспондент на ТАСС в Сеул, също е заявил, че Южна Корея не разполага нито с потвърждение, нито с опровержение от китайска страна на тази информация. Източникът на ТАСС е предположил, че в Пекин може да се намира не Ким Чен-ун, а някой високопоставен представител на Пхенян. 

Същевременно днес в Женева Северна Корея призова САЩ да разберат позицията й и да възприемат "сериозно отношение", за да допринесат за запазването на мира и стабилността на Корейския полуостров, съобщи Ройтерс.

И Йон-хьок, директор на севернокорейския Институт за национално обединение и заместник-председател на Върховното народно събрание, каза, че страната му се стреми да изгради "справедлив и мирен нов свят, свободен от агресия и война", и че нищо не може да попречи на стремежа към вътрешнокорейски диалог и обединение. 

"Сега вече е време да се сложи край на анахроничната политика на САЩ срещу КНДР и на безполезните санкции и натиск", каза И пред Интерпарламентарния съюз в Женева.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 29
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

29 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

БДЖ купува от Германия 76 модернизирани вагона

БДЖ купува от Германия 76 модернизирани вагона

България Преди 1 час

Подвижният състав отговаря на всички съвременни стандарти за комфорт

Снимката е илюстративна

Жена не реже ноктите си 35 години, ето резултата (ВИДЕО)

Любопитно Преди 1 час

В продължение на 34 години, до пенсионирането си, тя е работила за пощенската служба на САЩ

Vivacom Регионален грант подкрепя 10 проекта със 100 000 лева

Vivacom Регионален грант подкрепя 10 проекта със 100 000 лева

Любопитно Преди 1 час

До сега телекомът е подкрепил 118 проекта на 105 граждански организации, а общата стойност на сумата вече надвишава 600 000 лева

"Лесна услуга" 2 събра отново Анна Кендрик и Блейк Лайвли

"Лесна услуга" 2 събра отново Анна Кендрик и Блейк Лайвли

Любопитно Преди 1 час

Предстои продължение на хитовия мистериозен комедиен филм от 2018 г., в който ще се включи и Микеле Мороне

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

България Преди 2 часа

Според заключението Васил Терзиев получава няколкостотин гласа повече от тези, които до момента са отчетени

Снимката е илюстративна

Отмениха търсенето на великденски яйца в гробище

Свят Преди 2 часа

Децата няма да се "катерят по гробовете", уверяват организаторите на събитието

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

България Преди 2 часа

Проблемът обаче се корени в Конституцията, смята Караджов

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Любопитно Преди 2 часа

Поставихме Гатьо в ситуация да видим дали познава достатъчно добре феновете на Кухнята на Ада и вижте какво каза той

Вътев би приел да бъде служебен министър

Вътев би приел да бъде служебен министър

България Преди 2 часа

Вътев подчерта, че е влязъл като експерт в настоящия кабинет

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

България Преди 2 часа

И тримата споделиха мнението на гуверньора Димитър Радев

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Любопитно Преди 2 часа

Тази седмица актьорът сподели, че наскоро е претърпял операция за имплантиране на пейсмейкър

Алла Пугачова и Владимир Путин

Русия обяви Алла Пугачова за "чуждестранен агент"

Свят Преди 3 часа

По-рано в Русия се появиха медийни информации, че властите подготвят такъв ход срещу иконата на съветската поп музика

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 3 часа

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

България Преди 3 часа

Причината е, че е чакал дълго за преглед

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 3 часа

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте