Аватар - кандидат за президент на Чехия
Владимир Франц изглежда доста шокиращо - особенои като кандидат-президент   
Източник: ЕПА/БГНЕС
6

Деветима кандидати ще си оспорват президентския пост на изборите днес и утре в Чехия. Двама от тях са сочени за фаворити, а един е доста колоритна личност, предаде Франс прес. Ако на първия тур на изборите никой от кандидатите не успее да победи, ще има втори тур на 25 и 26 януари.

Това са първите преки президентски избори в страната.

Най-колоритният кандидат е 53-годишният Владимир Франц,

композитор, художник и преподавател в пражката театрална академия. Любопитното е, че той е фен на татуировките и 90% от тялото му е покрито с татуси.

Франц е автор на 140 пиеси и опери, но е защитил и докторат по право. Той се кандидатира за президентския пост след призив във "Фейсбук" и твърди, че е кандидат на всички чешки граждани.

Татуираният кандидат за президент е наричан в родината си Аватар. Води кампанията си във Фейсбук и тя е насочена към младите. Има 55 000 последователи в социалната мрежа.

В наскоро проведено допитване сред 61 500 ученици от 441 училища Франц събра подкрепата на 40,7% от тях, докато другите осем кандидати останаха със смешно малки проценти. Според истинските социологически анкети обаче Франц може да се класира между трето и шесто място.

Творецът е седемкратен носител на престижната театрална награда "Алфред Радок".

Последната му опера е на основата на научнофантастичния роман на чешкия писател Карел Чапек "Войната на саламандрите" и премиерата й беше вчера в Народния театър в Прага.

Искам да мобилизирам гражданското общество, за да може хората

да разсъждават повече и да четат между редовете,

казва творецът.

Двамата основни фаворити обаче са бившите премиери Ян Фишер (2009-2010) и Милош Земан (1998-2002).

Ян Фишер оглавяваше временното правителство

на Чехия от април 2009 г. до юли 2010 г., след падането на кабинета на Мирек Тополанек в разгара на чешкото ротационното председателство на ЕС.

Фишер се явява като независим кандидат, предпочитан е от бизнес средите. Роден е на 2 януари 1951 г., завършва Висшето училище по икономика и работи основно в Националната статистическа служба, която оглавява в периода 2003-2009 г.

След като приключва мандатът му на временен премиер, той става заместник-председател на Европейската банка за възстановяване и развитие. Фишер има един развод зад гърба си и три деца. Преди падането на комунистическия режим той е бил член на Комунистическата партия, но по-късно признава, че това е било грешка.

Запаленият по числата бивш статистик говори четири чужди езика (английски, френски, руски и немски) и е почитател на музиката и на литературата. Интересува се много от еврейската култура и еврейските традиции. Твърди се, че не празнува християнските празници.

Другият фаворит е Милош Земан,

социалдемократически премиер на Чехия в периода 1998 - 2002 г. Той е привърженик на социалната пазарна икономика, известен е с ината си, с ироничните си коментари и най-вече с цветущите си изказвания.

Така например за Земан журналистите са евтина стока или оборски тор, словашката бира става само за изплакване на ченета, а еколозите само вредят на природата.

През 2002 г. Земан сравни тогавашния палестински президент Ясер Арафат с нацисткия лидер Адолф Хитлер. После се оправда, че става дума за грешка на пунктуацията.

Земан е жизнерадостен, набит, с бели коси, с иронична усмивка. Той е приет в Комунистическата партия през 1968 г., но две години по-късно е изключен. Още по онова време Земан не пести критиките си срещу комунистите.

След падането на комунистическия режим през 1989 г. Земан става част от социалдемократите, после поема лидерството на партията и я превръща в голяма политическа сила.

Дълго време е смятан за противник на Вацлав Клаус, но през 1998 г. сключва именно с него пакт за стабилност, по силата на който става премиер и отстъпва поста на председател на долната парламентарна камара на партията на Клаус. Земан има един развод зад гърба си, втора съпруга и две деца.

Роден е на 28 септември 1944 г.

От 2002 г. живее официално на село,

но се твърди, че дърпа конците на чешката политика задкулисно. Обича чешката бира и традиционния чешки аперитив "Бехеровка". 

Политическите партии са представени от заместник-председателя на социалдемократите Иржи Динтсбир, външния министър Карел Шварценберг от дясната партия ТОП 09 и заместник-председателя на друга дясна формация Гражданска демократическа партия Пржемисъл Соботка.

Сред кандидатите има и три жени - председателката на евроскептичното движение "Суверенитет" Яна Бобошикова, актрисата и бивша депутатка Татяна Фишерова и евродепутатката християндемократка Зузана Ройтхова. Шансовете им обаче са минимални.

Ако няма непревиден развой на събитията, Фишер и Земан ще се борят на втори тур в момент, когато в страната се води полемика за принадлежността им към Чешката комунистическа партия преди "нежната революция" от 1989 г.

Не искам президентът на обичната ми страна да е бивш член на престъпна партия, възмущава се бившата гимнастичка Вера Чаславска, която е седемкратна олимпийска шампионка през 1964 и 1968 г. и е била преследвана от властите през 70-те и 80-те години.

"Давам си сметка, че мнозина почтени хора са станали членове на партията под натиска на обстоятелствата и че днес съжаляват за това. Те обаче не се кандидатират за президент", заявява тя.

Новият президент ще е третият държавен глава на Чехия

от обявяването на независимостта й през 1993 г. след починалия през 2011 г. бивш дисидент Вацлав Хавел и евроскептика Вацлав Клаус, чийто втори петгодишен мандат изтича на 7 март.

И двамата бяха избрани от парламента с процедура, която бе критикувана за сложността си. През февруари м.г. депутатите решиха занапред президентът да се избира с всеобщо пряко гласоподаване.

Макар и да не разполага с широки правомощия като в САЩ или Франция, президентът на Чехия назначава и уволнява премиера и другите членове на правителството, утвърждава приетите от парламента закони или им налага вето, което парламентът може да заобиколи с прегласуване на текста.

Президентът също така избира членовете на съвета за валутна политика на централната банка и назначава съдиите и генералите в армията.

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

„Честит рожден ден, Луи!": Малкият принц днес навършва 6 годинки

„Честит рожден ден, Луи!": Малкият принц днес навършва 6 годинки

Свят Преди 3 минути

Дворецът Кенсингтън пусна лъчезарна снимка на Луис на шестия му рожден ден

Още една формация няма да участва в коалиция с ПП-ДБ на предстоящите избори

Още една формация няма да участва в коалиция с ПП-ДБ на предстоящите избори

България Преди 29 минути

В позицията си от партията обясняват, че присъединяването им към ПП-ДБ било с цел да бъдат постигнати реформи в "противовес на модела на ГЕРБ и ДПС"

В опит да прекосят Ламанша: Мигранти загинаха в района на град Вимрьо

В опит да прекосят Ламанша: Мигранти загинаха в района на град Вимрьо

Свят Преди 40 минути

Около 100 мигранти са били спасени днес при операция с три хеликоптера и няколко спасителни лодки

<p>Колко процента от родителите на деца до 4 г. подкрепят задължителната имунизация</p>

Проучване на МЗ и УНИЦЕФ: Общо 61% от родителите на деца до 4 г. подкрепят задължителната имунизация

България Преди 1 час

Според изследването има тенденция към нарастване на дела на родителите, които отказват задължителната имунизация на децата си

Мъск се нахвърли върху Австралия заради постановление за скриване на специфично съдържание

Мъск се нахвърли върху Австралия заради постановление за скриване на специфично съдържание

Свят Преди 1 час

Австралийският премиер заяви в сутрешното шоу по "Ей Би Си Австралия", че Мъск е "арогантен милиардер"

Медицински феномен: Мъж произвежда алкохол в стомаха си

Медицински феномен: Мъж произвежда алкохол в стомаха си

Свят Преди 1 час

Диагнозата е потвърдена от трима независими лекари, оправдан е през съда за шофиране

Снимката е илюстративна

"Нито студено, нито топло": Прогнозата за времето на Цветница и Великден

България Преди 1 час

Температурите ще продължат да бъдат априлски, каза синоптикът към НИМХ Анастасия Кирилова

Meta отваря виртуалната си платформа и за други

Meta отваря виртуалната си платформа и за други

Технологии Преди 1 час

Horizon OS ще може да се използва от още производители

<p>Пожар избухна на остров Крит, евакуирано е селище (СНИМКИ)</p>

Пожар избухна на остров Крит, евакуирано е селище

Свят Преди 1 час

Огнеборците се опитват да предотвратят разпространението на огъня, но усилията им са затруднени от ветрове със сила девета степен по скалата на Бофорт

Част от депутатите в ЕП настояват за разследване за шпионаж в институцията

Част от депутатите в ЕП настояват за разследване за шпионаж в институцията

Свят Преди 2 часа

Шарл Мишел призова за "много по-голяма" бдителност и "много по-голямо" сътрудничество пред опитите за намеса на чужди сили

Изложба "Ледовете на Антарктика"

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Любопитно Преди 2 часа

Кадрите могат да бъдат разгледани на пешеходния мост на НДК до 5 май

Елена Йончева: Приемам номинацията си от ДПС за евродепутат като признание

Елена Йончева: Приемам номинацията си от ДПС за евродепутат като признание

България Преди 2 часа

В настоящия Европарламент тя е депутат от БСП в Групата на на Прогресивния алианс на социалистите

Снимката е илюстративна

Смъртоносна трагедия във въздуха: Кадри показват сблъсъка на два военни хеликоптера

Свят Преди 2 часа

Загинали са всичките 10 членове на екипажа на борда на двата хеликоптера

Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (ВИДЕО)

Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

Това се случи по време на участие в Детройт

<p>Пропалестински протест в Йейл и Нюйоркския университет, има арестувани (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Пропалестински протест в Йейл и Нюйоркския университет, има арестувани

Свят Преди 2 часа

Полицейските репресии се случиха, след като Колумбийският университет отмени присъствените занятия в отговор на протестиращите