Сорос ли стои зад протестите на Уолстрийт?
Участници в "Окупирай Уолстрийт"   
Източник: ЕПА/БГНЕС
24

Протестиращите срещу Уолстрийт казват, че богатите стават все по-богати, докато средностатическите американци изпитват затруднения. Възможно е обаче групата, която започна всичко това, да се е облагодетелствала индиректно от щедростта на един от най-богатите хора в света.

Носят се много слухове кой финансира протестите (виж фотогалерия), които обхванаха градове в цяла Америка и продължават близо месец.

Едно от имената, което непрекъснато изниква, е на инвеститора Джордж Сорос,

който през септември бе включен в списъка с 10-имата най-богати американци.

Консервативни критици твърдят, че движението е троянски кон, криещ таен план на Сорос. Сорос и протестиращите отричат да имат връзка.

Ройтерс обаче действително намери

непряка финансова връзка между Сорос и "Едбъстърс",

антикапиталистическа група в Канада (adbusters.org), която започна протестите с находчива маркетингова кампания, целяща да предизвика въстание срещу Уолстрийт в стила на "Арабската пролет".

Освен това Сорос и протестиращите имат някои общи идеологически убеждения. "Мога да разбера техните настроения", каза Сорос пред репортери миналата седмица в ООН за демонстрациите "Окупирай Уолстрийт", които се очаква да предизвикат шествия утре по света в знак на солидарност.

Притиснат да даде мнението си за движението и протестиращите, Сорос отказа да бъде въвлечен в темата. Но консервативният радиоводещ Ръш Лимбау обобщи слуховете, когато каза на слушателите си миналата седмица, че "Парите на Джордж Сорос стоят зад това".

81-годишният Сорос е на седмо място в списъка на Форбс с 400 най-богати хора в света

със състоянието си от 22 млрд. долара. То бързо нарасна през последните години, тъй като той умело реагираше на тежкото положение на финансовите пазари.

Сорос обеща да раздаде цялото си богатството си - половината, докато все още го трупа, а другата половина - след смъртта си. Подобно на протестиращите, той не е привърженик на спасяването на банките през 2008 г. и последвалото изкупуване от правителството на токсични ипотечни авоари, довели до балона при недвижимите имоти.

Протестиращите казват, че спасяването на банките през 2008 г. им е позволило да отчетат големи печалби, докато средният американец е станал жертва на високата безработица и несигурността на пазара на работна ръка без почти никаква помощ от Вашингтон.

Те твърдят, че най-богатият 1% от американците са натрупали голямо състояние, тъй като са били облагани с по-ниски данъци от повечето хора.

Сорос писа през 2009 г., че изкупуването на токсични банкови авоари ще осигури изкуствена животоподдържаща помощ за банките и данъкоплатците ще поемат голямото бреме. Той призова администрацията на Обама да предприеме по-смели действия като рекапитализира или национализира банките и ги принуди да дават заеми с привлекателни лихви.

Съветът му не бе чут.

Американецът с унгарски произход бе един от първите поддръжници през 2008 г. на кандидат-президентската кампанията на Барак Обама, който ще се кандидатира за втори мандат на изборите през ноември 2012 г.

Сорос отдавна подкрепя либерални каузи - института "Отворено общество", мозъчния тръст за външна политика "Съвет за външни отношения" и "Хюман райтс уоч".

Според разкрити документи от 2007-2009 г. "Отворено общество" на Сорос е дарло о3,5 млн. долара на центъра "Тайдс" - базирана в Сан Франциско група, която действа почти като клирингова къща за други донори, насочвайки даренията им към либерални групи с нестопанска цел.

Сред партньорите на центъра "Тайдс" са фондацията "Форд" и фондацията "Гейтс". Документите сочат също, че "Тайдс", който отказа коментар, е дал на "Едбъстърс" дарения от 185 000 долара за периода 2001-2010 г., в това число почти 26 000 долара между 2007 и 2009 г.

Сътрудници на Сорос казват, че тези твърдения са необосновани и че Сорос никога не е чувал за "Едбастърс". Самият Сорос отказа коментар.

"Едбастърс" е базирана във Ванкувър група, която издава списание

и ръководи кампании като "Дигитален детокс уикенд" и "Не купувайте нищо днес" казва, че иска да промени начина, по който корпорации трупат власт и целта й е да събори съществуващите властови структури.

"Едбъстърс", чието списание излиза в тираж 120 000 и е известно с пародиите си на известни реклами, измисли идеята "Окупирай Уолстрийт", след като протестите от "Арабската пролет" свалиха правителства в Египиет, Либия и Тунис, каза 69-годишният Кале Ласн, съосновател на "Едбъстърс".

"Това се случи на една от онези сесии на мозъчни атаки (брейнсторминг), които имаме в Едбастърс", каза Ласн и добави, че групата започнала да разпространява идеята онлайн на 13 юли.

"Ние бяхме вдъхновени от случилото се в Тунис и Египет и имахме усещането, че Америка е готова за момент като този на площад "Тахрир". "Усетихме, че в Америка се натрупва истински гняв и решихме, че бихме искали да създадем искрата, която да отприщи този гняв".

Ласн каза, че "Едбъстърс" е финансирана 95% от абонамента на списанието. "Идеите на Джордж Сорос са много добри, много от тях. Бих искал да даде на "Едбастърс" някакави пари, ние отчаяно се нуждаем от такива", каза той. "Той не ни е дал и едно пени".

Друга подкрепа за "Окупирай Уолстрийт" дойде от уебсайта за онлайн набиране на средства Кикстартър (Kickstarter), където са обещани над 75 000 долара, от доставки на храна и пари в кеш, пуснати в кофа в парка.

Скандалният либерален кинорежисьор Майкъл Мур също обеща да дари пари.

Протестите започнаха сериозно на 17 септември, предизвикани от кампания на "Едбъстърс" с провокативен плакат, показващ как балерина танцува върху известния бронзов бик във финансовия квартал на Ню Йорк, а тълпа от протестиращи с противогази я доближават в гръб.

Облечена в анархистко черно, готовата за бой тълпа е обвита в мъгла, напомняща за сълзотворен газ и дим от горящи гуми. Някои носят противогази, други размахват пръчки.

Посланието на плаката изглежда силна комбинация от сексуалност, насилие, вълнение и приключение.

23-годишният бивш дърводелец Робърт Дарос видя този плакат в кафене във Форт Лодърдейл, Флорида. Загубил работата си като дърводелец, след като спекулативният бум в строителството се срина и доведе до много изземвания на ипотекирани жилища, той напуснал работата си като барман и заминал за Ню Йорк само със спален чувал и надеждата да се присъедини към протестното движение.

Дарос е един от първите, пристигнали на Уолстрийт за т.нар. окупиране на 17 септември, когато протестиращи дойдоха и се опитаха да направят палатков лагер на Уолстрийт. Те бяха прогонени обаче от полицията в парка Зукоти - два акра бетон без ивица трева близо до извисяващия се Световен търговски център 1.

"Когато бях дърводелец, загубих работата си, защото човекът, който финансираше моя проект, бе арестуван заради корпоративни измами", каза Дарос, сложил червена лента на ръката си, показваща че помага на медиците в палатковия лагер на "Окупирай Уолстрийт".

След неясното си начало

кампанията привлече световно медийно внимание

на далечни места като Иран и Китай. "Таймс ъв Лондон" обаче не бе единственото издание, което нарече протестите "Разпалени, но безмислени".

Съоснователят на "Едбъстърс" Ласн отхвърли това и изреди конкретни искания: данък върху най-богатия 1 процент от американците, данък върху търговията с валута и данък върху всички финансови транзакции.

"От това движение ще излязат кристално ясни искания", каза той. "Но тази първа фаза на движението е объркана, без ръководство и без искания. Но мисля, че се случи по перфектен начин".

Коментари 24
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

24 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 38 минути

DEPA е подала молба за арбитраж

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Свят Преди 1 час

Автобусът е паднал от височина от петдесет метра

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 3 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 4 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 5 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 5 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 5 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 6 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 6 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 6 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 6 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 6 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 6 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 7 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 7 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 7 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата