53

Б руталните граждански войни в Сирия и Йемен, заедно с връщането на съперничеството между великите сили САЩ, Русия и Китай, доведоха до обръщане на сериозно внимание върху световната търговия с оръжие, съобщи Би Би Си (BBC).

И не е изненадващо, че това е процъфтяваща глобална индустрия, като

общата международна търговия с оръжие днес възлиза на около 100 млрд. долара годишно,

казва Питер Веземан, старши изследовател в Международния институт за изследване на мира в Стокхолм (Sipri).

Според последните данни на мозъчният тръст големите продажби на оръжие през петте години до 2017 г. са били с 10% по-високи в сравнение с 2008-12. Съединените щати увеличават своята преднина като износител на оръжие номер едно в света, добавят от Sipri.

САЩ сега извършват 34% от всички продажби на оръжия в световен мащаб,

което е увеличение в сравнение с 30% преди пет години и сега те са на най-високото си ниво от края на 90-те години на миналия век. „САЩ са отворени за доставка на оръжие на голямо разнообразие от получатели и има голям брой държави, готови да придобият оръжие от САЩ“, казва Веземан.

Износът на оръжие от страна на САЩ е с 58% по-висок от този на Русия, вторият по големина износител в света. И докато износът на оръжие в САЩ се е увеличил с 25% през 2013-17 г. в сравнение с 2008-12 г., износът на Русия е намалял със 7,1% през същия период.

Страните от Близкия изток са сред най-големите клиенти на САЩ

– Саудитска Арабия е начело на списъка – като регионът като цяло представлява почти половината от износа на оръжия в САЩ през периода 2013-17.

В свят, в който продажбите на оръжия се увеличават, основното изключение от тази тенденция е Африка. Между 2008-12 и 2013-17 г. вносът на оръжие от страна на африканските страни е намалял с 22%.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@