САЩ преди изборите: Обама спечели последния диспут
САЩ преди изборите: Обама спечели последния диспут   
Източник: ЕПА/БГНЕС
12

Президентът на САЩ Барак Обама агресивно атакува републиканския си съперник Мит Ромни по въпросите на външната политика на състоялия се трети и последен телевизионен дебат в опит да намали увеличената му популярност две седмици преди президентските избори, предаде Ройтерс.

Залогът бе голям и по време на дебатите, които бяха посветени на външната политика, кандидатите често се връщаха към въпроси на вътрешната политика - Ромни се стремеше да подсили тезата си, че Обама е попречил на възстановяването на икономиката с високата безработица и увеличаващия се дълг.

Нито един от двамата кандидати не успя всъщност да нокаутира другия по време на продължилия 90 минути словесен двубой, не допусна и забележим гаф, обобщава Ройтерс.

Това бе последният шанс на кандидатите да привлекат милионите избиратели, следили дебатите по телевизията.

Допитване на Си Ен Ен показва, че

48% от гледалите дебата за външната политика

регистрирани избиратели са определили Обама за победител в него. 40%, че по-добре се е представил Мит Ромни.

Той е получил обаче висока оценка за това дали ще може да се справи с ролята на президент.

60% от анкетираните са казали, че той може да бъде главнокомандващ, почти колкото Обама, събрал подкрепата на 63%.

Обама бе по-настъпателният от самото начало.

Той разкритикува Ромни за липсата на идеи за Близкия изток, присмя се на призивите му за повече кораби за американските военни и го обвини, че иска да върне САЩ към отдавна забравени позиции от времето на Студената война.

Според Ромни водената от администрацията на Обама външна политика, макар и да бележи известни успехи, не е достатъчна, за да бъде унищожена терористичната заплаха.

"Поздравявам президента Обама за това, че елиминира Осама бин Ладен, както и за това, че се работи за елиминирането на ръководството на "Ал Кайда". Но това не е достатъчно. Световният тероризъм трябва да бъде унищожен и Америка трябва да действа така, че да съхрани своята водеща роля в света".

Обама отговори с доста по-агресивен тон в сравнение с предишните дебати:

"Америка ще продължи да има водеща роля в света, но Студената война свърши още през 80-те години. Вие явно сте

подвластен на 80-те, като искате външна политика от онези времена

Искате социална политика от 50-те и икономическа политика от 20-те години на миналия век".

Президентът на САЩ обърна внимание и на непоследователността на Ромни по отношение на външната политика, а също така и намекна за гафовете в изказванията му през последния месец.

Всеки път, когато изкажете мнение по външната политика, то е грешно, отбеляза с подигравка Обама.

"Преди заявихте, че основната заплаха е не "Ал Кайда", а Русия. Сега е пак "Ал Кайда". Освен това поискахте САЩ да разположат допълнителни военни части в Ирак - а ние се изтеглихме оттам. Когато пък ви попитаха за Афганистан - трябва ли да се изтеглим оттам, отговорите ви всеки път бяха различни - "трябва", "може би", "зависи".

Ромни изтъкна неефективността на външната политика на Обама, посочвайки кръвопролитията в Сирия и Либия, където миналия месец бе убит американския посланик в резултат на атака срещу мисията на САЩ в Бенгази.

Републиканският кандидат отбеляза и дейността на "Ал Кайда" в Мали, където терористичната организация жъне успехи.

Обама хапливо реагира, когато Ромни каза, че ще увеличи броя на корабите за военния флот, заявявайки, че САЩ трябва да имат 300, а имат само 285.

"Да, губернаторе, днес имаме по-малко коне и щикове, тъй като армията и оръжията са се променили. Днес ние

имаме неща, наречени самолети, и кораби, плаващи под вода,

наречени ядрени подводници", каза още Обама, внушавайки, че възгледите на съперника му за света са старомодни и остарели.

Обама обвини Ромни, че наричайки веднъж Русия "геополитически враг" на САЩ, иска да върне часовника на историята назад.

Студената война свърши преди 20 години, припомни Обама. Когато става дума за Вашата външна политика, нещата изглеждат така, сякаш искате да вземете идеи външната политика на 80-те години, добави Обама.

Ромни, който се стараеше да не допусне грешки, които биха навредили на повишения му напоследък рейтинг, каза, че политиката на Обама в Близкия изток и Северна Африка не е спряла засилващата се заплаха от страна на "Ал Кайда" в региона.

Бившият губернатор на Масачузетс, чиято основа тема в предизборната кампания бе

обещанието за възстановяване на американската икономика,

често насочваше дискусията към икономически въпроси, заявявайки, че националната сигурност на САЩ зависи от това дали имат силна икономика.

Ромни обаче подкрепи плана на Обама за изтеглянето на американските войски от Афганистан до края на 2014 г..

Увеличаването на войските, наредено от Обама, е била правилно и че програмата за обучение на афганистанската армия върви. В резултат на това САЩ ще могат в края на 2014 г. да предадат нещата в ръцете на афганистанците и да върнат американските войски у дома.

Преди републиканският кандидат бе критикувал Обама за това, че е определил срок за приключване на войната.

В началото на мандата си Обама утрои числеността на американските войници в Афганистан. Каза, че САЩ ще продължат да поддържат цивилно присъствие в Афганистан, след като свършат военните операции.

По време на телевизионния дебат със съперника си Обама каза, че не е вярно, че

Иран и САЩ са се съгласили на преки преговори за иранската ядрена програма,

както писа преди няколко дни вестник "Ню Йорк таймс", предаде Ройтерс.

Обама отбеляза, че строгите санкции срещу Иран са ефикасни и отслабват икономиката му в момент, когато международната общност се стреми да попречи на Техеран да се сдобие с ядрено оръжие, предаде ДПА.

Президентът на САЩ обеща да бъде с Израел, ако еврейската държава бъде атакувана, и отхвърли инсинуациите на съперника си за Белия дом, че не е заел достатъчно твърда позиция срещу Иран.

Докато аз съм президент на Съединените щати, Иран няма да се сдобие с ядрено оръжие, подчерта Обама.

Ромни каза, че иранският президент Махмуд Ахмадинеджад е видял слабост в американската администрация и призова иранският лидер да бъде подведен под отговорност от международен съд за някои свои изявления, които са равносилни на "подтикване към геноцид".

Републиканският кандидат-президент се обяви и за още по-строги санкции за Техеран. За един президент е много важно от самото начало да покаже сила, да покаже какво е допустимо и какво е недопустимо.

А Иран да има ядрено оръжие е недопустимо, подчерта Ромни.

Ромни заяви още, че

няма да гледа през "розови очила" руския лидер Владимир Путин

и разкритикува Обама за обещанията му, че щял да прояви по-голяма гъвкавост към Москва след изборите.

Ромни имаше предвид случката, когато журналисти случайно доловиха заради неизключен микрофон размяна на няколко фрази между Обама и руския президент Дмитрий Медведев.

И Ромни, и Обама обаче се изказаха против военна намеса на САЩ в Сирия.

На телевизионния дебат в Бока Ратон Обама каза, че е необходимо да се разбере, че евентуално военно участие на САЩ в сирийския конфликт е "сериозна стъпка", която може да има сериозни последици.

Президентът де факто отхвърли идеята за даване на тежко оръжие на сирийската опозиция. Той каза, че трябва внимателно да се контролира на кого се предава лекото стрелково оръжие, което отива при въоръжените бунтовници и с което ги снабдяват преди всичко Саудитска Арабия и Катар, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Обама каза, че Вашингтон е осигурил единството на международната общност по въпроса, че Башар ал Асад трябва да се оттегли, че трябва да се наложат санкции на режима и каза, че дните на сирийския президент "са преброени".

Ромни потвърди, че не иска САЩ да бъдат въвлечени във въоръжен конфликт в Сирия и че не смята, че САЩ не трябва да бъдат "на мястото на събития във военен план".

Но сега САЩ трябва да действат така, че в бъдеще Сирия да бъде приятел на САЩ, каза Ромни. Ние трябва да играем лидерска роля по отношение на сирийската криза, заяви той.

Обама подчерта, че е направил света по-сигурно място,

откакто е поел властта преди четири години, а съперникът му за президентския пост заяви, че САЩ трябва да направят повече, за да са сигурни, че мюсюлманският свят отхвърля екстремизма, предаде ДПА.

По думите на Ромни проблемът с тероризма няма да се реши само с убийства.

Необходима ни е всеобхватна и солидна стратегия, за да помогнем на ислямския свят и на други части на света да отхвърлят радикалния, насилнически екстремизъм, каза републиканският кандидат, цитиран от Ройтерс.

По отношение на Близкия изток ни трябва силно и стабилно лидерство, а не погрешно и безразсъдно лидерство, каза Обама и атакува Ромни с твърдението, че по време на предизборната си кампания опонентът му е предлагал точно такъв подход.

Обама обвини Ромни, че винаги е правил лош избор

по въпросите на външната политика, като му припомни, че през 2003 г. е подкрепил войната в Ирак, предаде Франс прес.

Последната тема в дебата беше Китай и нарастващата му икономическа мощ.

Поради напредналото време дискусия на практика не се състоя, но темата нямаше как да бъде подмината, понеже предварително бе обявена като част от дебата.

С цялото си уважение към Китай, тази страна е едновременно наш съперник и потенциален партньор в международната общност - ако обаче спазва правилата, заяви Обама.

В края на дебата двамата президентски кандидати се обърнаха персонално към избирателите, като всеки имаше за целта по две минути, които бяха намаление на една поради напредналото време.

Обама обеща, че ако спечели втори мандат, ще продължи да работи за укрепването на средната класа.

"Ще бъда до всяко американско семейство, както бях през последните четири години. Ще продължа да работя за разкриването на нови работни места, за мира в света, за просперитета на Америка - страна номер едно в света".

Ромни не пропусна да повтори заключителните си думи от първия дебат, този път гарнирани с щипка патриотична емоция: "Обичам мира, обичам Америка. Ако изберете Обама, това ще означава 20 млн. безработни. Ако изберете мен, това ще означава 20 млн. нови работни места".

Коментари 12
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

12 коментара
 
- Бабо, обаждам се да те питам как си. - Ами питай! - Как си? - Не питай!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Любопитно Преди 5 минути

В песента е използван и генерираният от изкуствен интелект глас на известния рапър Снуп Дог

ц

Забраниха тротинетките на пешеходни зони в Сливен

България Преди 10 минути

Максимално допустимата скорост за движение в града е намалена на 20 км/ч

<p>&quot;През целия си живот съм била влюбена в момичета, но просто не го разбирах&quot;</p>

„Влюбена в момичетата през целия си живот": Били Айлиш разкри сексуалността си

Любопитно Преди 50 минути

Досега Били Айлиш се е срещала публично само с мъже

Снимката е илюстративна

След секретна доставка от САЩ: Украйна разположи ново оръжие

Свят Преди 51 минути

Байдън заяви, че САЩ ще започнат да изпращат военно оборудване на Украйна в рамките на "няколко часа", след като подпише новия пакет за военна помощ

и

Русия: Обсъждане на мир в Украйна без наше участие е безсмислено

Свят Преди 59 минути

Конференцията на високо равнище за мир в Украйна се очаква да се състои на 15 и 16 юни

р

Руска ракета повреди ключова инфраструктура и рани 6 души в Черкаска област

Свят Преди 1 час

Мишена на нападението са били гражданска и железопътна инфраструктура в град Смела

Сергей Шойгу и Владимир Путин

"Това можеше да си ти": Путин с предупредителен "изстрел" срещу Шойгу

Свят Преди 1 час

Арестът на Иванов може да е само началото на това, което предстои да се случи на Шойгу, смята специалист

Странни и необясними: 8 интересни момента от историята на света

Странни и необясними: 8 интересни момента от историята на света

Свят Преди 1 час

Вижте най-интересните моменти от 14 милиарда години история на нашата планета

Политическите реакции след отстраняването на Росен Желязков

Политическите реакции след отстраняването на Росен Желязков

България Преди 1 час

Решението за това беше подкрепено от 129 народни представители

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

България Преди 1 час

Така съветниците отхвърлиха препоръката на Градския съвет на БСП той да бъде заменен от Диана Тонова

к

ГЕРБ-СДС: Настояваме за незабавни оставки в СОС

България Преди 1 час

Защо от ГЕРБ-СДС искат оставки в СОС четете в следващите редове

.

Странната история на дупка от плъх, превърнала се в забележителност

Свят Преди 1 час

Една двойка дори си каза "Да" пред отпечатъка от плъх

Катастрофа затвори пътя София - Варна, има пострадал

Катастрофа затвори пътя София - Варна, има пострадал

България Преди 1 час

Ударили са се лек и товарен автомобил

<p>Четири области на Слънцето експлодираха едновременно</p>

Четири области на Слънцето експлодираха едновременно, ще ударят ли Земята

Свят Преди 2 часа

Засега не е ясно дали слънчевите изригвания ще ударят Земята

а

Проучване: 42% от австрийците носят мобилните си телефони и в тоалетната

Свят Преди 2 часа

В съседна Швейцария резултатът е подобен - 45%, а в Италия - 65%.

Бункер болница

Израел е готов за най-лошия сценарий с подземната болница The Herzog

Свят Преди 2 часа

Ситуацията в конфликта с Иран става все по-притеснителна