Обама си избра министър на отбраната от опозицията
Барак Обама с двамата номинирани - Чък Хейгъл (л) и Джон Бренън   
Източник: ЕПА/БГНЕС
4

Американският президент Барак Обама номинира бившия сенатор Чък Хейгъл за министър на отбраната, а съветника си по борбата с тероризма Джон Бренън - за директор на ЦРУ.

Обама направи съобщението при изявление в Белия дом в присъствието на двамата номинирани.

Ако бъде утвърден от Сената, Хейгъл ще замени Лион Панета като шеф на Пентагона. Номинирането на републиканец за министър на отбраната има донякъде символичен характер и показва желанието на Обама за конструктивно взаимодействие с Републиканската партия, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Бренън, чиято номинация също трябва да получи одобрението на Сената, би заменил начело на ЦРУ Майкъл Морел, който временно оглавява разузнавателното управление след оставката на Дейвид Петреъс.

Изборът на републиканеца Чък Хейгъл за министър на отбраната вкарва в екипа по проблемите на националната сигурност на Белия дом сериозен играч, който - като президента Обама - предпочита диалога, макар да не споделя политическите му предпочитания, предаде ДПА.

Диалог с враговете на САЩ и

използване на военна сила само като последно средство

са принципи, които 66-годишният Хейгъл, ветеран от войната във Виетнам, е поддържал през цялата си кариера във Вашингтон.

Бившият сенатор от щата Небраска не подкрепя възгледите във външната политика на мнозина от своите съпартийци, посочва ДПА. Той е критикувал Израел и произраелското лоби в САЩ. Той върви и срещу основния поток в средите на републиканската армия, като подкрепя идеята за съкращение на бюджета за отбрана.

Въпреки че Обама се пресегна към "другата страна на моста", за да привлече в екипа за втория си мандат личност от републиканските среди, Хейгъл не може да бъде смятан за човек, който ще гради мостове между двете партии, изтъква ДПА.

Той веднъж вече бе принуден да се извинява за свои думи по адрес на еднополовите бракове, с което доста ядоса някои от "най-левите демократи". Но изборът на Обама подсказва, че той възприема Хейгъл като независим политик и човек, готов да заема неконвенционални позиции.

През 2003 г. Хейгъл одобри американската интервенция в Ирак, но по-късно се обяви против стратегията на Обама да увеличи рязко числеността на американския контингент. През 2004 г. Обама спечели сенатските избори с програма против войната в Ирак.

Хейгъл е известен и с призивите си проблемът с ядрената програма на Иран да се решава чрез преговори, за което настоя и Обама по време на президентската си кампания през 2008 г.

Хейгъл до голяма степен мисли по проблемите на външната политика по начина, по който мисли и Обама, заявил Питър Фийвър, бивш помощник по въпросите на националната сигурност на президента Джордж Буш-младши, посочва ДПА.

Райън Крокър, бивш посланик на САЩ в Ирак, подчертал, че "Хейгъл ще води Пентагона, а не обратното". Ако бъде утвърден от Сената за министър на отбраната, Хейгъл ще стане

първият шеф на Пентагона, който е тръгнал от обикновен войник,

за да стигне до най-високия пост в сферата на отбраната, посочва ДПА.

В момента той е съпредседател на консултативния съвет по въпросите на разузнаването на президента и член на политическия съвет при сегашния шеф на Пентагона Лион Панета.

Освен това Хейгъл е преподавател в университета Джорджтаун във Вашингтон.

Като сенатор в продължение на два мандата Хейгъл се е занимавал в международни отношения, разузнаване и политиката на САЩ спрямо Китай, посочва ДПА.

Някои конгресмени остро разкритикуваха минали изказвания на Чък Хейгъл за "еврейското лоби". Хейгъл също е заявявал, че не е "израелски сенатор".

Сега в интервю за "Линкълн джърнъл стар", което дава идея и за аргументацията му пред Сената, Хейгъл посочва, че не е гласувал в Сената за някои подкрепяни от произраелски организации резолюции, защото са били контрапродуктивни.

Това, което е в интерес на Израел е да се помогне на Израел и палестинците да намерят мирен начин да живеят заедно, заяви Хейгъл.

Други конгресмени упрекнаха Хейгъл, че в миналото се е противопоставял на налагането на икономически санкции срещу Иран, който е заподозрян в стремеж да разработи ядрено оръжие.

Хейгъл обясни в интервюто, че се е противопоставил на едностранно налагане на санкции от САЩ. "Санкциите на ООН работят. Когато само ние налагаме нещо, то не работи", каза той.

Междувременно израелските медии изглежда не смятат, че номинацията на Хейгъл ще влоши двустранните отношения.

Барак Обама не е избрал Чък Хейгъл

заради позициите му за Израел

и президентът няма да води политиката си към Израел в зависимост от позициите на Чък Хейгъл, смята коментаторът на частния Втори канал на израелската телевизия.

Президентът ще остане главнокомандващ във външната политика, добавя коментаторът, според когото номинацията на Хейгъл няма да се отрази на американската военна помощ за Израел в размер 3 млрд. долара годишно.

Частният Десети канал на израелската телевизия подчертава, че Чък Хейгъл е номиниран преди всичко, за да извърши съкращения в бюджета на отбраната на САЩ.

Коментаторът обаче припомня много лошите отношения между Хейгъл и израелския премиер Бенямин Нетаняху. По думите му Хейгъл "не е враг на Израел, а враг на Нетаняху".

В отговор на критиките Чък Хейгъл снощи увери Израел в "пълната си подкрепа". Преди обявяването на номинацията му един от колумнистите на безплатния проправителствен ежедневник "Израел хайом" беше написал, че назначаването му на поста министър на отбраната би било "проблемно".

"Хейгъл вярва, че израелско-палестинският конфликт дестабилизира Близкия изток. Дано да се намерят хора в Пентагона, които от време на време да му напомнят за съществуването на Иран", отбеляза журналистът.

Затова пък левият опозиционен в. "Аарец" припомня, че в негова книга от 2008 г. Чък Хейгъл е заявил, че "еврейската идентичност на Израел не подлежи на договаряне" и че "връзката с Израел е в сърцето на американския подход към Близкия изток".

Вестникът също така подчертава, че позициите на бившия сенатор по израелско-палестинския мирен процес "се споделят от значителен брой израелци с центристки и леви политически ориентации".

Номинацията на Хейгъл ще трябва да бъде утвърдена от Сената, където демократите на Обама разполагат с 55 от 100 места. Всяка номинация се одобрява с обикновено мнозинство от 51 гласа, обаче ако даден сенатор повдигне възражение вече е нужно квалифицирано мнозинство от 60 гласа. В такъв случай

демократите ще трябва да привлекат поне петима сенатори републиканци

на своя страна, отбелязва АФП.

Джон Бренън, на 57 години, който по-рано днес бе номиниран за поста директор на ЦРУ, е сред най-близките съветници на президента Барак Обама, коментира ДПА.

Бренън е съветник на Обама по въпросите на борбата с тероризма и заместник-председател на Съвета за национална сигурност. Той бе сред хората, убедили Обама да даде заповед за начало на операцията, при която бе ликвидиран лидерът на "Ал Кайда" Осама бин Ладен.

Това бе най-голямото постижение на Бренън, който е ветеран с 25-годишна кариера в ЦРУ. Той изигра основна роля и в разработването и прилагането на програмата на ЦРУ за използване на въоръжени безпилотни самолети за нападения срещу предполагаеми терористи в Пакистан, Йемен и Сомалия.

Миналата година Бренън окачестви ударите с безпилотни самолети като "етични и справедливи". Той е смятан за типичен и изключително интелигентен хардлайнер.

Бренън е специалист по Близкия изток, говори свободно арабски

Бил е резидент на ЦРУ в Саудитска Арабия. Затова мнозина във Вашингтон го смятат за идеалния кандидат да заеме поста, освободен от Дейвид Петреъс.

През 2004 г. той бе назначен за изпълнителен директор на новосъздадения Национален център за борба с тероризма. Макар да зае този пост по времето на президента Джордж Уокър Буш, през 2008 г. Бренън подкрепи Барак Обама.

Той имаше шанс да бъде назначен за шеф на ЦРУ още през първия мандат на Обама, но се отказа, след като срещу него бяха отправени обвинения, че не е направил необходимото, за да се сложи край на някои неприемливи за политическия елит методи за разпит на заподозрени терористи.

Бренън отхвърли тези обвинения. Барак Обама обяви номинирането на Бренън за шеф на ЦРУ с думите, че това е "един от най-компетентните и уважавани професионалисти" в сферата на разузнаването и антитероризма, предаде Франс прес.

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Политически затворници в Беларус страдат от сериозни медицински проблеми</p>

"Вероятно просто ще умра тук": Политически затворници в Беларус страдат от сериозни медицински проблеми

Свят Преди 13 минути

Беларус започна жестоки репресии срещу опозицията, след като в цялата страна избухнаха масови протести след изборите през август 2020 г.

Публикуваха в "Държавен вестник" указа на президента за промените в служебния кабинет

Публикуваха в "Държавен вестник" указа на президента за промените в служебния кабинет

България Преди 23 минути

Радев издаде указ и назначи служебния министър-председател Димитър Главчев и за служебен министър на външните работи

Какво е плодороден прозорец? Ето отговора

Какво е плодороден прозорец? Ето отговора

Любопитно Преди 48 минути

Водещи на събитието ще бъдат гл. редактор на Ohnamama.bg Наталия Мазгарева и писателят Георги Блажев

Еминем празнува 16 години трезвеност

Еминем празнува 16 години трезвеност

Любопитно Преди 1 час

Почти фаталното предозиране с наркотици през 2007 г. е било сигнал за събуждане, който го е мотивирал да изтрезнее

Том Холанд се завръща в четвъртата част на "Спайдърмен"

Том Холанд се завръща в четвъртата част на "Спайдърмен"

Любопитно Преди 1 час

27-годишният актьор се превъплъти в образа на супергероя на Marvel в три филма досега

<p>Великобритания обявява&nbsp;онлайн мрежа&nbsp;за терористична организация</p>

Великобритания обявява "Терорграм колектива" за терористична организация

Свят Преди 1 час

Министърът обяви, че това ще е първата онлайн мрежа, която ще бъде обявена за терористична организация

Учени откриха вилата, в която е починал Октавиан Август

Учени откриха вилата, в която е починал Октавиан Август

Свят Преди 1 час

В северното подножие на Везувий е открита част от сграда, която според тях е била използвана от първия император на Рим

Разбита уста, счупен зъб и синини: Родители съобщават за инцидент в детски център в Пловдив

Разбита уста, счупен зъб и синини: Родители съобщават за инцидент в детски център в Пловдив

България Преди 1 час

Момченцето, което е на година и 11 месеца е със средна телесна повреда

<p>$ 5 000 струва бягството от&nbsp;Газа</p>

“Ще му помогна да избяга": Срещу $ 5 000 туристическа агенция извежда хора от Газа

Свят Преди 2 часа

Мнозина са търсили финансова помощ от приятели и семейство – или са стартирали кампании за финансиране в интернет с отчаяни молби за помощ

Картата на Иран разкрива колко близо са били израелските удари до ядрени обекти

Картата на Иран разкрива колко близо са били израелските удари до ядрени обекти

Свят Преди 2 часа

Нито един ирански служител не призна публично, че Израел стои зад атаката, докато Израел също не коментира ударите

Празник е! Кого почита църквата днес

Празник е! Кого почита църквата днес

Любопитно Преди 2 часа

Свети Лазар бил родом от село Дебел дял, на 14 километра от град Габрово

<p>Руски ракетен удар в Харков, срути се 240-метрова телевизионна кула (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Руски ракетен удар в Харков, срути се 240-метрова телевизионна кула

Свят Преди 2 часа

Областният управител Олех Синехубов съобщи за прекъсвания на цифровия телевизионен сигнал

<p>Ето от кога започва подаването на заявленията за гласуване в чужбина</p>

От днес: Започва подаването на заявленията за гласуване в чужбина

България Преди 2 часа

Крайният срок за подаване на заявленията изтича в 24:00 часа българско време на 14 май

<p>Изтече&nbsp;снимка&nbsp;на Тенчо Тенев в компанията на Бойко Рашков и Стефан Димитров</p>

Изтече снимка на Тенчо Тенев в компанията на Бойко Рашков и сочения за контрабандист Стефан Димитров

България Преди 3 часа

Това става два дни, след като в ефира на „Събуди се” Тенев отрече да е виждал Стефан Димитров в дома на Рашков