16
Но о съмнение в официалната версия на Вашингтон за убийството на Осама бин Ладен възниква след разпространените от "Уикилийкс" имейли на агенция "Стратфор" (stratfor.com).

Според тези имейли, цитирани днес от белгийския вестник "Соар", тялото на Осама бин Ладен е било пренесено първоначално до САЩ след убийството му в Пакистан в нощта на 1 срещу 2 май миналата година.

Възниква съмнение за първите съобщения, че тялото е било хвърлено в северната част на Арабско море часове след превземането на къщата на Бин Ладен в Аботабад и убийството му от "тюлени" на САЩ.

Решението на американските власти да "погребат" трупа в морето бе обяснено с желанието гробът му да не се превръща в място за поклонение.

В статията на „Соар" е цитиран имейл от Фред Бъртън, зам.- началник на разузнавателния отдел на агенцията, написан в 5.51 ч. на 2 май (около 17 часа след убийството на Бин Ладен).

Там пише: "тялото пристигна в Доувър (столицата на щата Делауеър) със самолет на ЦРУ. Предстои да бъде пренесено в Института по патология на Въоръжените сили в Бетесда (близо до столицата Вашингтон)".

В 13.35 ч.  Бъртън изразява съмнение в официалната версия на американските власти, защото е сигурен, че министерството на правосъдието и ФБР не биха допуснали погребение на трупа, преди да бъдат взети проби ДНК и пръстови отпечатъци.

В 15.11 ч. (близо 48 часа след убийството) Бъртън потвърждава в имейл до генералния директор на агенцията Джордж Фридмън: "Готово, вече спи при рибите".

Вестник "Соар" отбелязва, че не може да се разчита напълно на правдоподобност на сведенията на частната информационна агенция "Стратфор" и коментира, че подобни данни вероятно ще станат повод за продължението на дебата около неяснотите за смъртта на водача на "Ал Кайда", поне до публикуването на снимки на трупа му.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@