3
ФБР арестува и повдигна обвинения на 17 души в Ню Йорк във връзка с измама, при която 42,5 млн. долара са били изплатени на хора, лъгали, че са жертви на Холокоста.

Сред задържаните са и шест настоящи и бивши служители на известната организация за еврейски материални искове срещу Германия "Клеймс конферънс" със седалище в Ню Йорк, която помага на жертвите на нацизма от Втората световна война (Conference on Jewish Material Claims Against Germany).

Те са подготвяли неоснователни финансови искове с подправени документи.

Измамата била разкрита през декември 2009 г. вътре в самата организация, когато нейни служители забелязали, че някой от ищците са фалшифицирали данни, за да се доберат до еднократната пенсия от фонд, основан от германското правителство.

Той изплаща по 3600 долара еднократно на оцелелите в Холокоста и емигрирали от страните на бившия Съветски блок.

Около 5500 души в САЩ са се облажили от измамата

за общо 42,5 млн. долара, изплатени от Германия през фонда. По случая е започнало мащабно разследване, съобщи федералната прокуратура на Ню Йорк.

По делото са повдигнати обвинения на 17-те задържани, повечето от които са от руски произход.

Шестимата от "Клеймс конферънс" трябвало да разглеждат и одобряват легитимни искове за обезщетения на пострадали от Холокоста.

Вместо това те одобрили над 5500 неправомерни молби, като в замяна задържали процент от сумите по обезщетенията.

По този начин 4957 души получили по 3600 долара в периода между 2000 и 2009 г., или общо 18 млн. долара, твърдейки, че били принудени да напуснат родния си град заради нацистите.

658 души са получавали месечни плащания от по 411 долара, или общо 24,5 млн. долара, твърдейки, че са живели в гета в продължение на 18 и повече месеца или в трудови или концентрационни лагери в продължение на шест и повече месеца.

В изявлението на прокуратурата се посочва, че голям брой от хората, които са получили неправомерно обезщетения са

родени след Втората световна война, а поне един от тях даже не е евреин

Обвиняемите може да получат присъди до 60 години затвор и 750 хил. долара глоба.

Председателят на организацията Джулиъс Берман изрази възмущение, че има "хора, които биха откраднали пари, предназначени за помощ на оцелелите от най-ужасното престъпление в историята".

Според организацията обаче нито една от истинските жертви не е била лишена от пенсия заради измамите.

За точно тази "индустрия на Холокоста" споменава в едноименната си книга американският професор от еврейски произход Норман Финкелщайн, чиито родители също са оцелели от преследванията в Европа.

Според него страданието на истинските жертви е приватизирано от "бизнесмени" и организации, превърнали го в изнудвачески рекет за непрекъсната изгода на лица (като задържаните), които нямат директно отношение към Холокоста.

Същевременно, в израелската преса не рядко се пише за действителни жертви, изоставени от държавата в мизерни условия. (Ето няколко примера за такива публикации в в. "Йедиот ахронот" - "Ден на срама", "Една трета от оцелелите в холокоста са бедни", "Оцелелите в холокоста принудени да търсят помощ от Германия" и т.н.).

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@