3

Средните температури през 2015 г. вероятно ще са най-високите на планетата, откакто се водят статистики, съобщиха от Световната метеорологична организация към ООН (СМО).

Според изследователите петгодишният период между 2011 и 2015 г. също е най-топлият отчитан досега.

Ако се погледнат статистиките, същото се казва за почти всяка предходна година напоследък.

Всичко за времето у нас и по света, както и актуална пътна обстановка можете да намерите на Sinoptik.bg.

Покачването в температурите през настоящата година се дължи на глобалното затопляне, причинено от човешката дейност, както и на високата активност на климатичното явление Ел Ниньо в Тихия океан.

Необичайно голямата активност на периодично повтарящия се природен феномен води до екстремни промени във времето, които според експертите най-вероятно ще са още по-големи през 2016 г.

Представители на СМО предупреждават, че

глобалните температури са се повишили с 1 градус по Целзий,

в сравнение с периода между 1880 и 1899 г. Границата от 1 градус се считаше за символична при отчитането на ефекта от глобалното затопляне.

Между 2011 и 2015 г. температурите са скочили с 0.57 градуса, в сравнение със средния показател от 1961 до 1990 г.

От СМО алармират, че съдържанието на парникови газове в атмосферата достига нови най-високи стойности.

Състоянието на климата през 2015 г. ще влезе в историята

поради ред причини, заяви генералният секретар на организацията Мишел Жаро. Това са лоши новини за планетата, допълни той.

В повечето случаи агенцията към ООН изчаква данните за цялата година, преди да прави подобни заключения. Пускането на предварителните данни по изключение цели да информира преговарящите на конференцията на ООН за климатичните промени в Париж.

Повече от 145 световни лидери заявиха присъствието си във френската столица на 30 ноември, за да открият 12-дневната конференция. Нейната цел е общ договор, който да ограничи глобалното затопляне до 2 градуса по Целзий над температурите от прединдустриалната ера.

Днес германският премиер Ангела Меркел изрази надеждата си, че срещата ще доведе до обвързващ договор за намаляване на парниковите газове и човешкото влияние върху климатичните промени.

Стотици милиони деца по света са силно изложени на последиците

от климатичните промени, предупреди вчера УНИЦЕФ. Близо 530 млн. деца живеят в изключително силно застрашени от наводнения области, предимно в Азия, включително 300 млн. в страни, където 50 или повече процента от населението е бедно.

Това сочат данни от доклад, публикуван близо седмица преди началото на конференцията на ООН по климата.

Около 160 млн. деца живеят в части на света, страдащи от тежка суша, над половината от тях - в Африка. Над 115 млн. живеят на места, където има висок риск от тропически циклони.

От години се предупреждава, че затоплянето на климата може да увеличи значително бедността и да предизвика масова миграция на народите:

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@