Йълдъз Ибрахимова: Тук аз съм си вкъщи
Йълдъз Ибрахимова   
Източник: Любомир Спиров, БГНЕС
3

Когато мислиш за Йълдъз Ибрахимова, можеш да си позволиш всички превъзходни степени за изключителност и неповторимост.

Когато излезе на сцената, придобиваш усещане за преживяване отвъд времето и реалността и я оставяш да те води с пълно доверие, стъпка по стъпка, към един свят, където Свободата и Въображението са с главни букви.

Йълдъз е празник. Тя не изисква нищо друго, освен любопитство и мъничко смелост.

В нейната приказка границата между вълшебното и реалното е въпрос на личен избор, а удоволствието от музиката е съпреживяване.

Родена в София на 8 април 1952 г., Йълдъз започва уроци по пиано и солфеж на 10-годишна възраст.

Завършва с отличие Националната музикална гимназия "Любомир Пипков" със специалност - оперно пеене, а по-късно Държавната музикална академия, теоретичен отдел със специалност - оперно пеене.

Дебютира през 1975 г. с джазквартета на Марио Станчев, а впоследствие работи с музиканти като Любомир Денев, Огнян Видев, Веселин Николов, Петър Петров, Антони Дончев и Боян Воденичаров.

Притежава уникален гласов диапазон, обхващащ четири октави.

Талантът й става изключително обсъждан след участията й на фестивали в Австрия, Франция и България заради уникалните 90-минутни вокални соло програми без музикален съпровод.

Нешка Робева е един от най-ревностните й почитатели и близки приятели и взима гласа й като съпровод на "златните момичета" по време на световни първенства и олимпиади, с което предизвиква истински дебат в спортните среди.

Вече над 35 години на сцена, сега Ибрахимова реши да сподели един от личните си празници - юбилея по случай 60-годишнината си, с българската аудитория.

Концертът на Йълдъз Ибрахимова е в зала 1 на НДК на 21 май 2012 г. от 19,00 ч.

На сцената с нея ще се качат прекрасните джаз импровизатори -- Живко Петров (пиано), Веселин Веселинов-Еко (контрабас) и Христо Йоцов (барабани), както и специалните гости Иво Пазазов-Ибряма (кларинет) и Венци Такев (цигулка).

Какво разказа тя за предстоящото събитие, какви са чувствата на Йълдъз към българската публика и защо където и да е, винаги се връща в България - научете от великата певица в едно ексклузивно интервю на Наталия Такова от Vesti.bg:

- Вие сте пяли в над 40 страни по света и на различни континенти, а в момента живеете в Анкара. Какво е нещото, което винаги Ви връща в България?
- Различни неща. Аз тук съм родена и израснала. Семейство, приятели, спомени, детство, училище... В центъра на София съм отраснала - всяко нещо ми е много познато, така че, това е, разбира се, и носталгия. А пък и предимството ми е, че живея в съседна страна, което скъсява разстоянието.

- Споменавате носталгия...
- Носталгия в смисъл, че идвайки си в София, много неща са свързани с моето детство, със студентските ми години. Една голяма част от приятелите ми са тук. Но добре, че я има и технологията, която пък скъсява разстоянията - виждаме се по "Скайп" или във "Фейсбук".

- Всъщност Вие сте от съвсем скоро тук - от два дни. Успяхте ли да видите някаква промяна в страната ни и положителна или негативна е по-скоро тя?
- Не се задържам тук за по-дълго време. През лятото имам възможност да остана за повече, но сега нямам много време да видя и приятелите - всичко е свързано с работа. За съжаление не мога да преценя точно в каква посока нещата как се развиват- в социално и политическо отношение. Но това, което виждам по улиците, и това, което научавам от приятели, е, че има положителни промени, но има, разбира се, и неща, които на хората им се иска по-бързо да се променят, но не се променят. Така че в различни посоки има промяна.

- След толкова много пътешествия има ли някое конкретно място, на което сте усетили, че се чувствате най-добре - изпълнена и себе си?
- Знаете ли, има много страни, които ми харесват, но независимо, че съм получавала много добри покани за работа и в Европа... Не знам, трудно е човек да реши, че "това е страната", в която трябва да живее. Не е толкова лесно. (Смее се).

- Тогава как взехте решението да се преместите в Анкара, Турция? Със сигурност не е било никак лесно...
- Защото се омъжих там, а и много пътувах в този период.

- Учили сте 8 години оперно пеене. Интересно ми е обаче с какво Ви привлече магията на джаза?
- Различни са причините. Може би това, че имам свобода да импровизирам в много голям диапазон, докато в операта не можех да използвам гласа си така, че да излизам от рамките.

- Може ли тогава да се каже, че усетът Ви към музиката е отражение и на душата Ви?
- Да, точно така!

- Как поддържате гласа си? Питам Ви, защото със сигурност на много млади музиканти и изпълнители би им било полезно да получат съвет от певица от вашата величина.
- Преди всичко гласът е един инструмент, който е изключително чувствителен. Той по никакъв начин не може да се смени - няма резерва, както при останалите музикални инструменти. Ограниченията в началото се превърнаха в начин на живот. Някои ще си кажат: "Ааа, много е трудно да се пази глас!", но за мен това наистина вече не са канони. Примерно, преди концерт винаги гледам какво ям, а понякога дори не ям. Не пуша, не пия алкохол, преди концерт не приказвам много... И още много неща, но да не стана скучна (Смее се).

- А Вие слушате ли българска музика и как бихте оценили развитието й към днешна дата?
- Винаги е имало талантливи хора, които разбира се просто трябва да имат възможност за развитие и съответно - да се образоват. За жалост не следя конкретно какво точно се прави тук, но съм си говорила с музиканти, с които работя, и те ми казват, че определено е добра посоката, в която се развива музиката в България.

- В последните няколко години сякаш имаше някакъв застой и една друга музика - поп фолкът, измести попа и се настани в родните медии. Вие какво мислите за този стил и един вид вече култура в България?
- Мисля, че след 1990 г. имаше една вълна, която просто заля цялото музикално пространство, но явно времето показва кое може да остане и кое не може да остане. Но мисля, че и там има развитие в може би по-добра посока.

- Нека поговорим и за едно от най-очакваните събития тези дни - юбилейния Ви концерт, който ще бъде на 21 май по случай 60-годишнината Ви. Какво могат да очакват всички ценители на стойностната музика от концерта в зала 1 на НДК?
- Една пъстра програма. Започва с класика. Първата ария, която ще изпея, съм я пяла всъщност и в Музикалното училище - за това се сетих от онези дни, когато преглеждах едни барокови песни. Реших, че трябва да я изпея сега, защото точно сега си му е времето (Смее се). Предложих я на група музиканти и така. Ще пея джаз песни, след това балканска музика. Ще се появява и Иво Папазов. След това цигански романси - ще видим цигуларя Венци Такев и така завършваме с една много гореща музика.

- Знаете ли какво ми направи впечатление? Това всъщност е концерт, посветен на Ваш личен празник, а не професионален - 60-годишнината ви. Защо решихте да споделите този юбилей с публиката?
- Откровено казано това не беше моя идея, защото имам приятели, които знаят за тази годишнина и в интернет ми написаха: "А! Ама ти навършваш 60 години! Да направим юбилей!" И така. Първият концерт беше в Първо студио на Българско национално радио с Антони Дончев и оркестъра. Много топъл, много приятен бе този концерт.

- И все пак Вие решихте да направите този концерт в България... Това може би е един реверанс към българската публика?
- Ами да. Аз съм израснала тук, тук получих образованието си. Имам много приятели и познати, хора, които ме знаят от първите ми концерти и са следили какво правя. Независимо колко пътувам по света, тук е започнала кариерата ми и тук съм преживяла много хубави неща. Тук аз съм си вкъщи. Тук съм у дома. Това е много важно нещо, независимо, че и в Турция имам прекрасна публика. Наскоро бях поканила едни от най-добрите български музиканти за концерт в Истанбул. Извикаха ни на бис три пъти и излизахме още. Започнахме втори концерт (Смее се). Но в България много съм преживяла... Имам минало, има емоционални моменти...

- Говорите с много любов за публиката си. А имате ли някакви наблюдения в коя страна е най-специфичната, колоритна публика по света?
- Две от страните са Мексико и Япония. Беше много интересно - публиката в Япония с голямо внимание слушаше концерта и накрая изказа вълнението си с ръкопляскания. В Мексико пък имах усещането, че хората сякаш са дошли на футболен мач (Смее се) Ръкопляскаха си, когато им харесва - изключително емоционална публика. Тези двете са любимите ми страни.

- Нека да поговорим и за бъдещето, което може би като майка виждате и в очите на дъщеря си. Знам, че тя се занимава с музика, но имате ли някакви по-специални амбиции и мечти свързани с нея? Може би майка и дъщеря на една сцена?
- Тя е в музикална гимназия - едно от най-престижните училища в Турция. Свири на пиано, но инструментът й е контрабас. Нейни приятели й подмятат: "Ще свириш с майка ти, виж колко хубаво!" Аз съм й казвала, че съм си мислила това за нея. Тя слуша джаз, така че нищо чудно и в тази област да се изяви. Давам й мотивация, но тя има още какво да учи.

- Каква е Йълдъз извън сцената, далеч от светлините на прожекторите и хорския шум?
- Аз извън сцената съм по-различна... Така казват. Не обичам да се показвам пред хората. Имам приятели, разбира се, общувам - нямам проблем с това, но тъй като много обичам да съм свободна в движенията и мислите си, не искам винаги да съм на екран и пред обществото. Но на сцената съм в моя свят - безкраен, изключително свободен... И далеч по-добър от реалния живот.

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Свят Преди 56 минути

По информация на регионалните приложения в Telegram украинските въоръжени сили са унищожили балистична ракета и дрон

Мъж намушка три жени в Швеция

Мъж намушка три жени в Швеция

Свят Преди 1 час

Нападателят бе прострелян и задържан от полицаи

<p>&quot;Турция може да бъде балансьор&quot;: Ердоган на посещение в Ирак&nbsp;</p>

Турският президент Ердоган с официална визита в Ирак

Свят Преди 1 час

На върха на дневния ред на Ердоган в Багдад е осигуряването на подкрепа за Турция за планирана офанзива срещу кюрдската бунтовническа група ПКК

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

България Преди 2 часа

Проектът е сред основните приоритети в работата на настоящото правителство

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Технологии Преди 2 часа

И за разлика от човека, може бързо да се научи

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 9 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Свят Преди 10 часа

Двама от пострадалите са в тежко състояние

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Свят Преди 10 часа

Днес лидерът на Демократическата партия в Сената Чък Шумър каза на сенаторите да бъдат готови за гласуване през уикенда

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 10 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Свят Преди 11 часа

Мъжът, който се е самозапали пред сградата на съда в Манхатън, е в критично състояние

Втори май ще е неучебен за всички училища

Втори май ще е неучебен за всички училища

България Преди 12 часа

Цоков: Решението беше взето след диалог с всички заинтересовани страни

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

България Преди 13 часа

Василев: Договорът с „Боташ“ носи по 1 милион лева на ден щета за българската държава

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 13 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 14 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 14 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 14 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър