3
Крушунските водопади

Крушунски водопади (Маарата) се намират до село Крушуна, община Летница, област Ловеч. Това е най-голямата в страната водна травертинова каскада с много прагове, басейнчета и богати растителни и животински видове, пише Waterfalls Bulgaria.

За удобство на туристите е изградена екопътека, по която човек може с часове да се любува на изящната картина, вдъхновен от кристалната вода на водопадите и свежата растителност на околността.

Източник: Георги Димитров /Нетинфо/

Първото впечатление, с което може да остане всеки посетител, е, че това място е като от филм за някакъв екзотичен остров. Стичащата се вода по скалите сякаш носи някакво приключение, а поточетата, образувани от бистрата вода на реката, вдъхват спокойствие и уют.

Главният водопад се спуска от височина 20 м.

Разделя се на няколко ръкава и създава още няколко водопада. Въздухът до водопада е влажен и наситен с водни капки.

Местността е напълно непроходима. Без стълбите и направената екопътека не може да се стигне до извора на водопада. Той е скрит в едноименната пещера. До там води тясна пътека, която се провира под варовиковата скала.

В района са изградени много екопътеки, които Ви водят до местните забележителности.

Източник: Георги Димитров /Нетинфо/

Още ли не сте убедени, че трябва да посетите Крушунските водопади? Вижте тогава това видео, заснето с дрон и публикувано от „Скайтрип“, за да се заплените окончателно от красотата това късче от природата. Ако решите това да е дестинацията за следващото бягство от големия град, моля, запазете природата чиста и събирайте боклуците си до първото възможно кошче.

Наблизо се намира и Деветашката пещера. До нея може да стигнете след моста на река Осъм по пътя за село Деветаки. Тръгвате по десния бряг по течението на реката. Пътеката е с туристическа маркировка, но на места липсва. Пещерата е с най-голямото преддверие в Европа. Тя е най-голямата от 60-те пещери в района на Деветашкото плато.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@