Град Трявна – възрожденското сърце, което още тупти
Източник: Thinkstock/Guliver
1

Т рявна – този красив град в централната част на България е разположен в подножието на северните склонове на Стара планина и е една доста добра идея за разходка през уикенда (че и за повече), тъй като се намира на почти еднакво разстояние от София и Варна – около 250 км.

Легендите разказват, че високо в Тревненския балкан някога били летните дворци на Асеневци. Табуни коне пасели на воля тучната трева по просторните поляни. Но кога първите хора избрали това място за свой дом – не е известно.

Документ сочи 1565 г. като най-ранната сигурна дата за заселване на свободни хора в „мястото Търавна”, пише сайтът "Трявна мюзиъм" (Tryavna-museum).

Задължението им било да охраняват прохода през планината от разбойнически набези.

Данъчните облекчения на тези т.нар. харбалии привлекли нови заселници през следващите години и населението растяло. Така била създадена Трявна.

През XVII – XVIII век тук имало вече занаятчии. Тревненци се показали като добри майстори в няколко занаята – казаслък, дърворезба, иконопис, строителство. В последните три създали свой почерк на работа и поставили началото на най-старата възрожденска художествена школа в България – Тревненската. Тя просъществувала от края на XVII – началото на XVIII век до края на XIX – началото на XX век, когато европейските стоки станали еталони и отнели от автентичността на тревненския майсторлък.

Но наследници на тези майстори поддържат жив пламъка на възрожденското изкуство.

Източник: Thinkstock/Guliver

Днес Трявна е един малък и уютен град, който цени и показва сътвореното от тревненските възрожденски майстори.

Предлага много възможности за спорт, туризъм и забавления за разтоварване от забързаното ежедневие.

И днес Трявна продължава да пази възрожденския си дух.

В центъра се намира един от символите на града – Часовниковата кула. Строена е през 1814 г. и височината й е 21 м. Кулата е обявена за архитектурно-строителен паметник на културата с национално значение в брой 96 на Държавен вестник от 1967 г., пише „България травел“ (Bulgariatravel.org)

Източник: БГНЕС

Постиженията на Тревненската художествена школа могат да бъдат разгледани в няколко музея. Известните резбовани слънца се намират в Даскаловата къща. Те са дело на майсторите Иван Бочуковеца и Димитър Ошанеца, които през 1808 г. се състезават, за да докажат уменията си. Тук се намира и Музеят на резбарското изкуство.

Даскаловата къща е обявена за архитектурно-строителен паметник на културата с национално значение през 1967 г. в брой 96 на Държавен вестник.

На хълм над Трявна се намира Музеят на иконата, който пази образци на Тревненската иконописна школа. В него са изложени над 160 оригинални икони и инструменти на зографи от Трявна. Сградата, в която е разположен музеят, е строена за параклис на близко намиращата се детска белодробна болница.

До Даскаловата къща се намира Славейковата къща - в нея поетът Петко Славейков (1827 – 1895 г.) и съпругата му Ирина отглеждат всичките си деца. Със специална документална експозиция е представен творческият път на Петко и сина му – поета Пенчо Славейков.

В центъра на Трявна е и Старото школо, в което може да се види как е протичал учебният процес през 1893 г. Част от експозицията на училището музей са учебници, помагала, свидетелства и др. Тук може да се разгледа още интересна колекция часовници от различни исторически епохи, както и колекция картини на художника Димитър Казаков (1933 г. – 1992 г.). Съвсем близо се намира църквата „Свети Архангел Михаил”, която според местни легенди е строена през ХІІ в. Интерес представляват резбованият иконостас и стенописите.

Източник: Thinkstock/Guliver

Друга интересна забележителност в близост е Райковата къща. Експозицията в къщата отразява смесицата от традиционен български бит с влияния от Западна Европа. В тази къща през 1864 г. е роден Пенчо Райков - първият професор по химия в България. Къщата заедно с двора е обявена за архитектурно-строителен паметник на културата с национално значение в брой 96 на Държавен вестник от 1967 г.

В Трявна се намира и единственият на Балканския полуостров Музей на азиатското и африканско изкуство.

Колекцията от африкански и азиатски предмети и култови пластики е дарение от скулптора Златко Паунов. В музея има над 380 предмета от Тибет, Непал, Индия и някои африкански страни. Изложени са статуи на най-почитаните божества в Азия. Африканското изкуство е представено с предмети и маски. Изложени са много маски, използвани за езически ритуали и вуду магии. Повечето африкански маски изобразяват демони, чиито очи гледат надолу.

Повече за историята на местното население около борбите за национално освобождение посетителите могат да научат в родната къща на революционера Ангел Кънчев (1850 г. – 1872 г.) Изложени са оригинални оръжия и предмети от този период, а също и стари снимки. Къщата е обявена за архитектурно-строителен паметник на културата през 1967 г. в брой 96 на Държавен вестник.

Източник: БГНЕС

Отвъд моста от ХІХ век, който също е обявен за архитектурно-строителен паметник на културата (брой 96 на Държавен вестник от 1967 г.) се намира старинната улица на Трявна.

Тук има множество резбарски работилници и магазини за сувенири. В тази част на Трявна се намират папукчийницата (работилница за кожени обувки), работилница за народни носии и др. Любителите на изкуството не бива да пропускат художествените галерии.

Източник: БГНЕС

Разположен в Централна Стара планина, град Трявна е подходящо място и за планински туризъм. До двата върха в района на Трявна – Голям Кръстец (2034 м) и Бъзовец (897 м), има обозначени туристически пътеки. На върховете са изградени параклиси – „Св. Иван Рилски” и „Св. София, Вяра, Надежда и Любов”. В района са изградени кътове за отдих и заслони.

Други маркирани маршрути има на територията на природен парк „Българка”, който обхваща част от територията на Трявна и Габрово.

В Трявна и района около града има немалко хотели и семейни къщи за гости, които предлагат настаняване.

Заведенията за хранене и развлечение в града са многобройни и предлагат интересни местни ястия, приготвени по стари рецепти.

Още ли не сте убедени, че трябва да посетите Трявна? Вижте тогава това видео, заснето с дрон и публикувано от „Скайтрип“, за да се заплените окончателно от красотата и възрожденския дух на този български град.

Вижте още идеи за пътешествия из България тук

Източник: Thinkstock/Guliver

 

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 3 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 3 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 6 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 6 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 7 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 7 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 7 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 8 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 8 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 9 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 9 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 9 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 9 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 9 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 10 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове