6

В исокотехнологично изследване може да разкрие мистерията на това как пингвините са получили своята патешка походка.

Това обърква учените от години, защо пингвинът се поклаща по такъв уникален начин.

Повечето от другите водоплаващи птици просто летят на сушата, но не и пингвинът.

Сега изследователите се надяват да разкрият мистерията на поклащането и да разберат как се е развило.

Учени от Кралския ветеринарен колеж и университета на Тексас в Остин са посетили зоопарка в Лондон, за да изучава начина, по който животинките ходят.

Професор Джон Хътчисън от Колежа казва: "Изправената поза и поклащаща походка на пингвините не е често срещана при други птици. Повечето водоплаващи летят, когато не са във водата".

С помощта на специален детектор на движенията професор Хътчисън и палеобиологът Джеймс Профит измерват по какъв начин Хумболтовите пингвини пренасят тежестта от единия на другия си крак, поклащайки се.

"Ние се опитваме да разберем до най-малкия детайл как работи поклащането при пингвините, а след това да се върнем назад във времето, разглеждайки данни от фосили на пингвини, за да разберем как са еволюирали за такъв специфичен подводен начин на живот и как той се е отразил на начина, по който се движат на земята", обяснява Профит.

"Направихме платформа с плочи, които да измерват тежестта, която се прилага върху тях. Пингвините минават по тази платформа, за да стигнат до закуската си.

Търсим тежестта, която те пренасят от крак на крак и каква е биомеханиката на това. Зоопарковете дават възможност на изследователите да разглеждат организми, които иначе би било много трудно да изучават в дивата природа", допълва той.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@