0
Забавната игра "Не се сърди, Смърфче" е българското участие в Световния ден на смърфовете*, който се провежда едновременно в цял свят с цел утвърждаване на добрите идеали: приятелство, семейни ценности, доброта, честност, намерили място във филмите за малките сини геройчета.

Това лято излиза вторият игрален филм "Смърфовете 2", озвучен на български език.
 
В игрите "Не се сърди, Смърфче", които ще се проведат на 22 юни от 11:00 часа пред Градската градина, свои смърфоотбори ще смърформират българските актьори, озвучили филма: Робин Кафалиев, Наката и Дачко от предаването "Аламинут" и Поли Генова, с чийто глас говори Смърфиета.

Освен тях ще има отбори на световните партньори на събитието, на талантливите млади изпълнители от "Гласът на България" и на деца от детски градини в София.

Водещ на игрите е Генчо Генчев, познат като "Инспектор N’Joy".

Отбелязването на Световния ден на смърфовете пред знакови сгради в столицата е в партньорство със Столичната община и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата – 2019 г.

Всички участници ще бъдат с фланелки "Смърфовете 2". Всеки от тях ще си тръгне с подарък, а за победителите от игрите "Не се сърди, Смърфче" ще има специални награди.
 
Кадри от събитието ще влязат в

интерактивна смърфокарта, съставена от снимки от цял свят,

посветени на Световния ден на смърфовете, а световните медии ще покажат репортаж от териториите с най-интересни идеи за отбелязване на празника на Пейό.

В игрите "Не се сърди, Смърфче" могат да се включат малки и големи фенове, дошли на място пред Градската градина, като се запишат за участие в отборите или подкрепят самите участници.

За гостите на събитието организаторите от "Александра филмс", дистрибутор на филма, са предвидили и смърфокриеница - на различни тайни места в Градската градина 15-сантиметрови смърфчета ще се крият от любопитните погледи.

По даден сигнал ще започне "смърфотършуване" и който намери смърфче, остава си за него.

Отбор в игрите "Не се сърди, Смърфче" ще имат и деца с онкохематологични заболявания, като сдружението "Деца с онкохематологични заболявания" ще подарява по една ръчно изработена и оцветена фигурка на всеки гост, дарил сума за изграждане на Център за възстановяване и работа с деца с онкохематологични заболявания.

Заповядайте на 22 юни, от 11.00 часа в Градската градина в София, на площадката срещу Националната художествена галерия, за да се забавляваме заедно и да отбележим Световния ден на смърфовете“.

Забавната анимация "Смърфовете 2" тръгва по екраните в България на 16 август, озвучена на български език.

* Световният ден на смърфовете се отбелязва за втори път. Събитието на 22 юни е в чест на рождения ден на Пейό, създателят на смърфовете, роден на 25 юни 1928 г.

Денят на смърфовете бързо се превръща в традиция. През 2011 г. събитията по целия свят включват боядисване в синьо на един от най-известните бели градове в Андалусия и опит за нов рекорд за събиране на най-голям брой хора, облечени като смърфове, в рамките на 24 часа (на различни места).

И тази година компанията е създала впечатляваща програма от събития, в която връхна точка е световната инициатива на смърфовските посланици.

Посланиците - известни личности, видни журналисти и победители в конкурси – ще се обличат като смърфове и ще тръгнат от Брюксел, където дъщерята на Пейό, Вероник Кълифорд - официално ще ги назначи за представители на смърфовете в техните страни.

Забавната церемония ще се проведе под зоркото око на важен паметник в Брюксел,
открит само преди година: статуята на смърфа.

Групата от току-що встъпилите в длъжност посланици ще се качи на влак и ще се запъти към Париж, където се развива действието в новия филм "Смърфовете 2".
 
След няколко приятни изненади и обиколка на забележителностите на френската столица, посланиците ще бъдат натоварени с дипломатическа мисия от изключително високо ниво: да оставят широка диря от сини усмивки след себе си и да анонсират премиерата на новия филм.