Разбирате ли от уиски?
Източник: netinfo
10

С ъществуват около 1200 марки уиски и се твърди, че няма две, които да са еднакви по вкус. Въпреки това обаче 99% от хората не могат да различат едно уиски от друго, освен ако не гледат етикета.

Ако все пак сте сред познавачите или пък имате желание да научите повече за уиски културата, както и да дегустирате продукцията на различни дестилерии от Шотландия, Ирландия, САЩ, Америка, Япония и дори Тайван - добрата новина е, че в София за втора поредна година се провежда Whiskey Fest - от 1 до 3 ноември в "Шератон" (WhiskeyFestSofia.bg).

На феста участват всички вносители и дистрибутори на най-продаваните и популярни марки уиски в България, а също и на някои "екзотични" - общо ще са над 50.

Стандартът за дегустация е 1 унция (1 oz), а билети могат да бъдат се купят на място или предварително в мрежата на Eventim. Билетите са в различни ценови категории: само за вход, стандартен дегустационен билет или премиум билет, както и билет за участие в майсторски клас. 

Специализиран магазин ще предлага на посетителите уиски продукти на цени на вносителите, а за истинските ценители ще бъдат проведени експертни майсторски класове, по време на които мастър дистилъри ще разкриват тънкости от света на уискито. 

Думата "уиски" идва от келтското uisge beatha,

което означавало "жива вода" или "вода на живота". 

И до днес обаче ирландците и шотландците спорят за началото на уискито.  Ирландците направили първите крачки, но през 1494 г. технологията за производство си проправя път до Шотландия, където започва разцвет на стотици дестилерии. 

Основната разлика между шотландското, ирландското и американското уиски - освен мястото на дестилиране и отлежаване, естествено, е дестилацията: ирландците дестилират почти всичките си марки три пъти, шотландците два пъти, а американците веднъж. 

И тук споровете са на ръба на войната, защото шотландците казват, че на ирландците не им се е получило от втория път, затова е нужна третата дестилация. Ирландците контрират, че след само две дестилации уискито не може да е достатъчно добро, затова те го дестилират три пъти. 

Другата съществена разлика, която влияе директно на вкуса и аромата, е, че шотландците използват в някои от случаите допълнително и торф за изсушаване на малца. 

Малък и интересен детайл е, че

шотландското уиски се пише whisky·- без E, а ирландското и американското - whiskey.

Уискито се прави най-често от ечемик (макар американският бърбън да се прави от минимум 51% царевица). Ечемикът се малцира - покълва, като се накисва във вода и после се изсушава. След това нишестето в него (сложни захари) се превръща в алкохол - това е процесът на ферментацията. После идва ред на дестилацията, при която алкохолните пари кондензират в течност. 

Първата течност (heads или white dog в САЩ), която потича от дестилационните казани, съдържа съединения, по-летливи от алкохола и не се използва за производство, а се дестилира втори път. Дестилираният алкохол, с който след това се пълнят бъчвите се нарича new make - той е безцветен и все още не може да се каже, че е уиски.

 
Бъчвите (сasks), в които отлежава уискито, са дъбови. Най-често срещани са три размера- bourbon barrel (159 л), hogshead (250 л) и sherry shipping butt (491 л).

По време на отлежаването уискито извлича максимално много от качествата си от дървените бъчви, в които се съхранява. Качеството и видът на дъба играят много голяма роля в изграждането на вкусовите характеристики:

65% от вкуса на всяко уиски се дължи на тях. 

Колкото по-често се използва дадена бъчва, толкова повече тя се амортизира и допринася все по-малко към вкуса на уискито. Бърбънът задължително отлежава в чисто нови обгорени бъчви. 

Когато уискито е готово за бутилиране, обикновено алкохолното му съдържание е около 50-60% от обема (alcohol by Volume, abv). Тогава се добавя деминерализирана вода, за да се постигне поне 40% abv. Това е обичайна практика за много от едномалцовите (single malt) уискита, но има и такива, които се бутилират без допълнително добавяне на вода. За да се нарекат cask strength, уискитo трябва да e бутилирано така, както е било в самите бъчви, без да се разрежда.

Най-старите уискита в света са и най-редките - заради "ангелския дял". Така се нарича онова количество, което се изпарява от бъчвите всяка година. Обикновено се губят около 2% годишно за около 2 до 8 години и после процентът започва да намалява. 

Складът, в който отлежава уискито, влажността, температурата и промяната във въздуха в рамките на един час също оказват влияние в отлежаването.

Годините на отлежаване (age) задължително се посочват на етикета.

При смесените уискита (blended) посочените години са тези на най-младото уиски от бленда. По закон в Шотландия и Ирландия уискито трябва да отлежи минимум три години , а в САЩ - поне две.

Уискито отлежава само в бъчвите. В момента, в който се налее в стъклени бутилки, този процес спира, а така налятото уиски може да се запази в стъклото около 100 години. 

Вече отворена бутилка пък ще остане годна за пиене през следващите пет години.

Много от марките имат трудно произносими наименования. Шотландският актьор Браян Кокс обаче може да ви помогне да изглеждате истински познавачи. 

 

Коментари 10
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

10 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Свят Преди 1 час

По информация на регионалните приложения в Telegram украинските въоръжени сили са унищожили балистична ракета и дрон

Мъж намушка три жени в Швеция

Мъж намушка три жени в Швеция

Свят Преди 2 часа

Нападателят бе прострелян и задържан от полицаи

<p>&quot;Турция може да бъде балансьор&quot;: Ердоган на посещение в Ирак&nbsp;</p>

Турският президент Ердоган с официална визита в Ирак

Свят Преди 2 часа

На върха на дневния ред на Ердоган в Багдад е осигуряването на подкрепа за Турция за планирана офанзива срещу кюрдската бунтовническа група ПКК

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

България Преди 2 часа

Проектът е сред основните приоритети в работата на настоящото правителство

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Технологии Преди 2 часа

И за разлика от човека, може бързо да се научи

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 10 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Свят Преди 10 часа

Двама от пострадалите са в тежко състояние

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Свят Преди 10 часа

Днес лидерът на Демократическата партия в Сената Чък Шумър каза на сенаторите да бъдат готови за гласуване през уикенда

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 10 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Свят Преди 11 часа

Мъжът, който се е самозапали пред сградата на съда в Манхатън, е в критично състояние

Втори май ще е неучебен за всички училища

Втори май ще е неучебен за всички училища

България Преди 12 часа

Цоков: Решението беше взето след диалог с всички заинтересовани страни

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

България Преди 13 часа

Василев: Договорът с „Боташ“ носи по 1 милион лева на ден щета за българската държава

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 13 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 14 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 14 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 15 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър