1
Ие ежаване под сянката на палмите на някой горещ и самотен плаж е идеята, която идва в главите на повечето младоженци, когато стане въпрос за сватбено пътешествие. Това обаче не е по вкуса на всекиго.

За двойките, които търсят повече приключения, Мароко би бил чудесен избор: осезаемата енергия на космополитния Маракеш, лабиринтите от улички в старите квартали на исторически градове като Фес, драматичният пейзаж на планините Атлас или впечатляващото крайбрежие на Есауриа.

Маракеш

Няма място в Мароко, което да е по-екзотично от Маракеш. Потопете се в местния пазар, където продавачи и купувачи се пазарят за сребро, злато, стоки от кожа, керамични съдове, бижута, подправки и всякакви други съкровища.

Когато слънцето се скрие, площадът Джемаа ел-Фна, включен и в Списъка на ЮНЕСКО за историческо наследство, се трансформира в опияняващ карнавал от гледки, звуци и аромати.

Кълба дим се издигат във въздуха от количките на уличните търговци на храна, където пред очите ви се приготвят всякакви местни вкусотии. Ориенталски танцьорки кършат снага в единия край на площада, а в другия – змии се издигат от плетени кошници, привлечени от звуците на бамбуковите флейти на змиеукротителите.

Фес

Между ронещите се стени на средновековния Фес ще можете да отпиете глътка от ароматния си ментов чай, докато се намирате насред двора на т.нар. риад и под звуците на призива за молитва.

За повечето пътешественици това е истинското лице на Мароко. Да си проправяте път през преобразуваните в пазари алеи, джамии и ресторанти.

За да влезете напълно в усещането за Фес, се насочете към гробниците на Меренид привечер и ще видите незабравимата гледка на залеза, простиращ лъчите си над красивия средновековен ислямски град.

Атласки планини

Атласките планини разделят средиземноморското и атлантическото крайбрежие от пустинята Сахара. Това е една от най-красивите гледки, които можете да си представите.

Пътуването до тези планини наистина си струва, тъй като ще ви даде възможността да разкриете културата и традициите на автентичните берберски села, ще почувствате гостоприемството на местните жители.

Преходът в тези планини ще ви даде незабравими и необикновени гледки – дивата красота на Висок Атлас.

Есауриа


Горящи залези, свеж морски бриз, безгрижна атмосфера и вкусна храна, идваща направо от дълбините на морето – всичко това добре описва чувството, което ще изпитате в рибарското селце Есауриа.

Малко неща биха могли да ви откъснат от дългите разходки по безкрайната плажна ивица и пиенето на ароматно кафе в китните заведения, намиращи се близо до кристалните води. С белите си къщички и сините капаци – няма как Есауриа да не ви напомни за атмосферата в съседна Гърция.

Мястото ще се превърне в идеална дестинация за края на вашата вълнуваща екскурзия до екзотично Мароко.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@