Особености на пивоварната магия
Източник: netinfo
10

С ъвременната история на пивото у нас започва през втората половина на 19 век, когато с промишления напредък на някои градове като Русе, Пловдив, Шумен, Търново, Лом, Стара Загора, София започва производството на бира.

Следосвобожденска България е жадна за модерни придобивки в градския живот и бумът в отварянето на пивоварни и бирарии се превръща в мерило за европейски напредък. В тези далечни времена пивото е било луксозна напитка и само заможните граждани можели да си позволят удоволствието да пият бира.

Днес, за наш късмет, пивото е едно от най-достъпните и широко разпространени питиета, което се произвежда по всички краища на планетата. В България можем да се похвалим с високото му качество, също както в най-известните с бирената си култура държави.

Пивоварните у нас – и големи, и не толкова мащабни, инвестират ежегодно в нововъведения на пазара и в усъвършенстване на технологиите, съчетавайки традициите в производството с иновациите на световния пазар. По този начин те успяват да предложат продукт на световно ниво, съхранявайки натуралните и хранителни качества на пивото.

И тъй като именно качеството е приоритет номер 1, стигаме и до процеса на приготвяне на бирата и неговите специфики, които спокойно можем да наречем пивоварна магия. За нас, а вярваме и за всички почитатели на пивото, ще бъде интересно да надникнем зад кулисите и да разберем откъде започва пътят на бирата.

От какво се приготвя бира?

Първо е важно да отбележим, че въвеждането на модерни технологии в производството е съществено важно не само за оптимизиране на производствените процеси, но и за запазване на качествата на изцяло натуралните съставки на пивото. Бирата се произвежда от вода, малц, хмел и пивни дрожди, последните познати като бирена мая. Всяка една от тези съставки има своята особеност, която съчетана с другите суровини в хода на технологичния процес, формира характера на различните видове и стилове бира (светла, тъмна, ейл, червена, безалкохолна, все по-популярните бирени миксове, познати като радлери, и други.)

Източник: Thinkstock/Guliver

Как се майстори бирата или кои са технологичните етапи?

Ако ви е любопитно как се приготвя бира - процесът не е никак лесен, но е много интересен. За майсторите пивовари превлъплъщението на малкото ечемичено зрънце в кехлибарена пенлива напитка не е загадка, но е истинско предизвикателство да „уловиш“ магията на пивопроизводството. За това днес посветените в тайнствата на бирата майстори-пивовари са високо образовани инженери технолози, управляващи сложните процеси в пивоварните. Още повече, че традиционно компаниите у нас произвеждат долно ферментиращи бири, а за този процес са необходими висш пилотаж в уменията на специалистите и сериозни инвестиции в модерно оборудване.

Като начало нека подчертаем, че пивоварната технология се основава на действието на различни ензимни системи, формирани в хода на малцовото производство и разграждащи впоследствие голяма част от веществата, налични в малца. Ензимно действие присъства и при последващата алкохолна ферментация с използването на чиста култура пивни дрожди. Благодарение на тях става и формирането на пивото като алкохолна напитка.

Самото производство започва с приемане, съхранение, пречистване и смилане на малца. След това идва ред на майшуването - един от най-важните и може би най-сложните процеси в пивоварната технология. При него смленият малц се смесва с вода и се формира т.нар. малцова каша.

Майшуването се осъществява в смесително-озахарителни апарати, даващи възможност за загряване и непрекъснато разбъркване на малцовата каша. След приключване на майшуването малцовата каша се филтрира, за да се отдели пивната мъст – комбинация от вода и екстрактни вещества. Именно част от този екстракт впоследствие се подлага на ферментация и позволява обособяването на пивото като специфична алкохолна напитка.

Пивната мъст се вари и по време на този етап се добавя хмел, отговорен за специфичната горчивина и фин аромат на пивото. Апаратът, в който протичат процесът е част от варилната инсталация - сърцето на всяка пивоварна. Мъстта се охлажда, аерира и се заквасва с чиста култура пивни дрожди.

Едно от главните условия за пълноценно и професионално използване на маята е изключително високата степен на чистота в пивопроизводството. В бирените компании проблемът с микробиологичната чистота е решен отдавна и то на много високо ниво. Свидетелство за това е съвършената бистрота и хармоничен вкус на любимите ни марки бира.

Дрождите осъществяват алкохолната ферментация, като по време на процеса трансформират различни вещества в други. Захарите, получени при майшуването, се превръщат основно в алкохол и въглероден диоксид. Благодарение на това, пивото е напитка с напълно естествено алкохолно съдържание и газировка. Разбира се, при самата ферментация се формират и множество други продукти, които заедно в различни комбинации придават специфичните ароматично-вкусови качества на пивото, наричани органолептични. Следва доферментиране и съзряване на бирата.

След приключване на цялостния ферментационен процес пивото все още не е напълно завършено. Това се дължи на факта, че то съдържа множество миниатюрни частици, които нарушават неговата кристална бистрота. Ето защо е необходима окончателна филтрация, чрез която освен желаното избистряне се постига и естествено стабилизиране на бирата, за да няма помътняване.

Последният процес преди бутилирането се нарича успокояване. Пивото остава в покой около едно денонощие, за да се възстанови равновесието в напитката, след което в различни опаковки бирата поема своя път към потребителите.

А кои са полезните вещества в бирата?

Именно благодарение на натуралния си произход, бирата съдържа редица благоприятстващи организма вещества, които се запазват при описания вече процес на производство. Пивните дрожди, по-известни като бирена мая, съдействат в разграждането на въглехидратите, мазнините и белтъчините. Останалите естествените съставки доставят на почитателите на бирата антиоксиданти, минерали и витамини.

Изследвания на български и чуждестранни учени доказват, че съдържанието на витамини и антиоксиданти в пивото надвишава дори това в някои от най-разпространените плодове и зеленчуци, като диня, пъпеш, ябълки и моркови. Сред витамините преобладават тези от групата В, които от своя страна допринасят за стимулиране функциите на централната нервна система и активизират обменните процеси в организма.

Само ако е при умерена консумация

Всички казано дотук за бирата звучи чудесно, но има едно много важно условие – да се консумира умерено. А какво е количество е разумно, сигурно се питате? Изчислено е, че за жените то не трябва да надвишава половин литър дневно, а за мъжете – до литър, не повече от 5 дни в седмицата. Запомнете го добре!

Сега, след като сме още по-информирани за тайнствата на пивоварната магия, дали няма бирата да ни се услади още повече? Наздраве!

За материала е използвана информация от сайта на Съюза на пивоварите в България - pivovari.com


 

Коментари 10
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

10 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Камен завърши на четвърто място в Hell’s Kitchen България

Камен завърши на четвърто място в Hell’s Kitchen България

Любопитно Преди 3 часа

Серия от кулинарни изпитания за истински шампиони

Италия разкри план за спиране на войната в Украйна

Италия разкри план за спиране на войната в Украйна

Свят Преди 5 часа

Италианската инициатива е лансирана в момент, когато конфликтът в Украйна се засилва

Пожар край летището в Женева

Пожар край летището в Женева

Свят Преди 6 часа

Сградата, която гори, е в строеж и ще бъде приемен център за бежанци

Макрон назначи новото правителство на Франция

Макрон назначи новото правителство на Франция

Свят Преди 7 часа

Както и при предишните правителства на Макрон, кабинетът е равномерно разпределен между мъже и жени

Полският посланик: Русия няма да атакува НАТО

Полският посланик: Русия няма да атакува НАТО

Свят Преди 8 часа

Той изрази опасения, че войната в Украйна ще продължи още дълго време

Читателите на "Тайм" избраха Зеленски за най-влиятелния човек

Читателите на "Тайм" избраха Зеленски за най-влиятелния човек

Любопитно Преди 9 часа

След украинския президент с 3,5% от гласовете се нарежда основателят на "Тесла" Илон Мъск

.

Части от два големи столични квартала остават без топла вода

България Преди 9 часа

Причина за това са планови ремонти и реконструкции по топлопреносната мрежа

.

Ще ни изненада ли времето през уикенда?

България Преди 9 часа

Температурите още ще се повишат и максималните ще са между 28° и 33°, в София около 28°.

d

Дойде сезонът на перфектните съботи

Любопитно Преди 10 часа

Нямахте търпение, нали?

Русия спира газа за Финландия

Русия спира газа за Финландия

Свят Преди 10 часа

Само преди седмица говорителят на Кремъл определи това като фалшива новина

Пет вагона се запалиха на депо в София

Пет вагона се запалиха на депо в София

България Преди 10 часа

Към момента няма данни за пострадали

<p>Спешна среща на СЗО за маймунската едра шарка</p>

Спешна среща на СЗО за маймунската едра шарка

Свят Преди 10 часа

В Германия беше засечен първи случай на заразата

<p>Затворени училища и липса на гориво в Шри Ланка</p>

Без гориво и затворени училища в Шри Ланка

Свят Преди 10 часа

В момента Шри Ланка почти няма бензин и страната е изправена пред остър недостиг и на други горива.

„(Добро)съседи“ в „Темата на NOVA"

„(Добро)съседи“ в „Темата на NOVA"

България Преди 10 часа

Защо два народа с общо минало не могат да намерят общ език вече десетилетия – тази неделя след централната емисия новини на NOVA

.

Проф.Момеков: иРНК ваксините не съдържат вирус

България Преди 11 часа

Проф. Момеков изнесе данни и за тъканното разпределение на съответните ваксини

Джо Байдън е на посещение в Южна Корея

Арестуваха охранител на Байдън в Южна Корея

Свят Преди 11 часа

Служители на "Сикрет сървис" периодично се оказват замесени в инциденти заради лошо поведение в чужбина