Особености на пивоварната магия
Източник: netinfo

С ъвременната история на пивото у нас започва през втората половина на 19 век, когато с промишления напредък на някои градове като Русе, Пловдив, Шумен, Търново, Лом, Стара Загора, София започва производството на бира.

Следосвобожденска България е жадна за модерни придобивки в градския живот и бумът в отварянето на пивоварни и бирарии се превръща в мерило за европейски напредък. В тези далечни времена пивото е било луксозна напитка и само заможните граждани можели да си позволят удоволствието да пият бира.

Днес, за наш късмет, пивото е едно от най-достъпните и широко разпространени питиета, което се произвежда по всички краища на планетата. В България можем да се похвалим с високото му качество, също както в най-известните с бирената си култура държави.

Пивоварните у нас – и големи, и не толкова мащабни, инвестират ежегодно в нововъведения на пазара и в усъвършенстване на технологиите, съчетавайки традициите в производството с иновациите на световния пазар. По този начин те успяват да предложат продукт на световно ниво, съхранявайки натуралните и хранителни качества на пивото.

И тъй като именно качеството е приоритет номер 1, стигаме и до процеса на приготвяне на бирата и неговите специфики, които спокойно можем да наречем пивоварна магия. За нас, а вярваме и за всички почитатели на пивото, ще бъде интересно да надникнем зад кулисите и да разберем откъде започва пътят на бирата.

От какво се приготвя бира?

Първо е важно да отбележим, че въвеждането на модерни технологии в производството е съществено важно не само за оптимизиране на производствените процеси, но и за запазване на качествата на изцяло натуралните съставки на пивото. Бирата се произвежда от вода, малц, хмел и пивни дрожди, последните познати като бирена мая. Всяка една от тези съставки има своята особеност, която съчетана с другите суровини в хода на технологичния процес, формира характера на различните видове и стилове бира (светла, тъмна, ейл, червена, безалкохолна, все по-популярните бирени миксове, познати като радлери, и други.)

Източник: Thinkstock/Guliver

Как се майстори бирата или кои са технологичните етапи?

Ако ви е любопитно как се приготвя бира - процесът не е никак лесен, но е много интересен. За майсторите пивовари превлъплъщението на малкото ечемичено зрънце в кехлибарена пенлива напитка не е загадка, но е истинско предизвикателство да „уловиш“ магията на пивопроизводството. За това днес посветените в тайнствата на бирата майстори-пивовари са високо образовани инженери технолози, управляващи сложните процеси в пивоварните. Още повече, че традиционно компаниите у нас произвеждат долно ферментиращи бири, а за този процес са необходими висш пилотаж в уменията на специалистите и сериозни инвестиции в модерно оборудване.

Като начало нека подчертаем, че пивоварната технология се основава на действието на различни ензимни системи, формирани в хода на малцовото производство и разграждащи впоследствие голяма част от веществата, налични в малца. Ензимно действие присъства и при последващата алкохолна ферментация с използването на чиста култура пивни дрожди. Благодарение на тях става и формирането на пивото като алкохолна напитка.

Самото производство започва с приемане, съхранение, пречистване и смилане на малца. След това идва ред на майшуването - един от най-важните и може би най-сложните процеси в пивоварната технология. При него смленият малц се смесва с вода и се формира т.нар. малцова каша.

Майшуването се осъществява в смесително-озахарителни апарати, даващи възможност за загряване и непрекъснато разбъркване на малцовата каша. След приключване на майшуването малцовата каша се филтрира, за да се отдели пивната мъст – комбинация от вода и екстрактни вещества. Именно част от този екстракт впоследствие се подлага на ферментация и позволява обособяването на пивото като специфична алкохолна напитка.

Пивната мъст се вари и по време на този етап се добавя хмел, отговорен за специфичната горчивина и фин аромат на пивото. Апаратът, в който протичат процесът е част от варилната инсталация - сърцето на всяка пивоварна. Мъстта се охлажда, аерира и се заквасва с чиста култура пивни дрожди.

Едно от главните условия за пълноценно и професионално използване на маята е изключително високата степен на чистота в пивопроизводството. В бирените компании проблемът с микробиологичната чистота е решен отдавна и то на много високо ниво. Свидетелство за това е съвършената бистрота и хармоничен вкус на любимите ни марки бира.

Дрождите осъществяват алкохолната ферментация, като по време на процеса трансформират различни вещества в други. Захарите, получени при майшуването, се превръщат основно в алкохол и въглероден диоксид. Благодарение на това, пивото е напитка с напълно естествено алкохолно съдържание и газировка. Разбира се, при самата ферментация се формират и множество други продукти, които заедно в различни комбинации придават специфичните ароматично-вкусови качества на пивото, наричани органолептични. Следва доферментиране и съзряване на бирата.

След приключване на цялостния ферментационен процес пивото все още не е напълно завършено. Това се дължи на факта, че то съдържа множество миниатюрни частици, които нарушават неговата кристална бистрота. Ето защо е необходима окончателна филтрация, чрез която освен желаното избистряне се постига и естествено стабилизиране на бирата, за да няма помътняване.

Последният процес преди бутилирането се нарича успокояване. Пивото остава в покой около едно денонощие, за да се възстанови равновесието в напитката, след което в различни опаковки бирата поема своя път към потребителите.

А кои са полезните вещества в бирата?

Именно благодарение на натуралния си произход, бирата съдържа редица благоприятстващи организма вещества, които се запазват при описания вече процес на производство. Пивните дрожди, по-известни като бирена мая, съдействат в разграждането на въглехидратите, мазнините и белтъчините. Останалите естествените съставки доставят на почитателите на бирата антиоксиданти, минерали и витамини.

Изследвания на български и чуждестранни учени доказват, че съдържанието на витамини и антиоксиданти в пивото надвишава дори това в някои от най-разпространените плодове и зеленчуци, като диня, пъпеш, ябълки и моркови. Сред витамините преобладават тези от групата В, които от своя страна допринасят за стимулиране функциите на централната нервна система и активизират обменните процеси в организма.

Само ако е при умерена консумация

Всички казано дотук за бирата звучи чудесно, но има едно много важно условие – да се консумира умерено. А какво е количество е разумно, сигурно се питате? Изчислено е, че за жените то не трябва да надвишава половин литър дневно, а за мъжете – до литър, не повече от 5 дни в седмицата. Запомнете го добре!

Сега, след като сме още по-информирани за тайнствата на пивоварната магия, дали няма бирата да ни се услади още повече? Наздраве!

За материала е използвана информация от сайта на Съюза на пивоварите в България - pivovari.com


 

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Александър Вучич е приет за лечение в болница

Александър Вучич е приет за лечение в болница

Свят Преди 5 минути

Вучич бе посрещнат в болницата от министъра на здравеопазването Златибор Лончар

Израел прехвана ракета от Йемен, хусите поеха отговорност

Израел прехвана ракета от Йемен, хусите поеха отговорност

Свят Преди 10 минути

Няма данни за пострадали хора и нанесени материални щети

Дамаск гори, ООН негодува: Израел с нови удари в Сирия

Дамаск гори, ООН негодува: Израел с нови удари в Сирия

Свят Преди 55 минути

Според израелското армейско радио 16 сирийски друзи са приети в израелски болници от началото на седмицата

Тройното убийство в Швеция: Още двама души са задържани

Тройното убийство в Швеция: Още двама души са задържани

Свят Преди 1 час

Трима млади мъже на възраст между 15 и 20 години бяха убити на 29 април във фризьорски салон

Принцеса Шарлот

Тя е „тайното оръжие на кралското семейство“

Любопитно Преди 1 час

Ето кой е „шефът в семейството“ на принц Уилям и принцеса Катрин

<p>&ldquo;Лошите хора си го заслужават&rdquo; - Вярвате ли в кармата?</p>

“Лошите хора си го заслужават”: Проучване установява, че повечето вярващи в кармата мислят така

Любопитно Преди 2 часа

Концепцията за карма произхожда от азиатските религиозни традиции като индуизма и будизма

Ден за размисъл в Румъния преди президeнтския вот

Ден за размисъл в Румъния преди президeнтския вот

Свят Преди 2 часа

Кандидатите са общо 11, като четирима от тях са независими

Нетипичният метод на балсамиране на "изсъхналия" свещеник

Нетипичният метод на балсамиране на "изсъхналия" свещеник

Свят Преди 2 часа

Този метод за балсамиране никога не е бил виждан досега, казват изследователи

<p>Как срещата със Зеленски във Ватикана промени възгледите на Тръмп</p>

Зеленски: Тръмп започна да гледа по различен начин на нещата след срещата ни във Ватикана

Свят Преди 2 часа

Украинският президент определи 15-минутния разговор като „най-добрия“, който е имал досега с държавния глава на САЩ

Внимание, шофьори! Движението по "Дунав мост" е в една лента с пропускателен режим

Внимание, шофьори! Движението по "Дунав мост" е в една лента с пропускателен режим

България Преди 3 часа

Съоръжението няма да се затваря изцяло, а ще бъде въведена временна регулация на движението, която обаче няма как да не затрудни трафика

Протестът след убийството на Магдалена - 22 души са нанесли щети на сградата на МВР, сред тях и непълнолетни

Протестът след убийството на Магдалена - 22 души са нанесли щети на сградата на МВР, сред тях и непълнолетни

България Преди 3 часа

Те са хвърляли пиратки, различни по вид вещи, камъни и хранителни продукти

<p>Планира се през 2025 г. България да получи второ и трето плащане по ПВУ</p>

Дончев: Планира се през 2025 г. България да получи второ и трето плащане по ПВУ

България Преди 3 часа

ГЕРБ-СДС ще търси подкрепа шефът на ДАНС Пламен Тончев да бъде назначен за председател на Комисията по досиетата

Опасен менингит във Великобритания: Може да доведе до трайна инвалидност и дори смърт

Опасен менингит във Великобритания: Може да доведе до трайна инвалидност и дори смърт

Свят Преди 4 часа

Увеличаващата се антибиотична резистентност прави по-трудна борбата с бактериалните инфекции

<p>Заради влошено здравословно състояние:&nbsp;Вучич прекъсна посещението си в САЩ</p>

Вучич прекъсна посещението си в САЩ заради влошено здравословно състояние

Свят Преди 4 часа

Сръбският президент се е почувствал зле и след консултация с медицинско лице е решил да се прибере в Сърбия

5 знака, че спешно се нуждаете от почивка

5 знака, че спешно се нуждаете от почивка

Любопитно Преди 4 часа

В тази статия ви представяме 5 неочевидни признака, че спешно се нуждаете от почивка