Особености на пивоварната магия
Източник: netinfo

С ъвременната история на пивото у нас започва през втората половина на 19 век, когато с промишления напредък на някои градове като Русе, Пловдив, Шумен, Търново, Лом, Стара Загора, София започва производството на бира.

Следосвобожденска България е жадна за модерни придобивки в градския живот и бумът в отварянето на пивоварни и бирарии се превръща в мерило за европейски напредък. В тези далечни времена пивото е било луксозна напитка и само заможните граждани можели да си позволят удоволствието да пият бира.

Днес, за наш късмет, пивото е едно от най-достъпните и широко разпространени питиета, което се произвежда по всички краища на планетата. В България можем да се похвалим с високото му качество, също както в най-известните с бирената си култура държави.

Пивоварните у нас – и големи, и не толкова мащабни, инвестират ежегодно в нововъведения на пазара и в усъвършенстване на технологиите, съчетавайки традициите в производството с иновациите на световния пазар. По този начин те успяват да предложат продукт на световно ниво, съхранявайки натуралните и хранителни качества на пивото.

И тъй като именно качеството е приоритет номер 1, стигаме и до процеса на приготвяне на бирата и неговите специфики, които спокойно можем да наречем пивоварна магия. За нас, а вярваме и за всички почитатели на пивото, ще бъде интересно да надникнем зад кулисите и да разберем откъде започва пътят на бирата.

От какво се приготвя бира?

Първо е важно да отбележим, че въвеждането на модерни технологии в производството е съществено важно не само за оптимизиране на производствените процеси, но и за запазване на качествата на изцяло натуралните съставки на пивото. Бирата се произвежда от вода, малц, хмел и пивни дрожди, последните познати като бирена мая. Всяка една от тези съставки има своята особеност, която съчетана с другите суровини в хода на технологичния процес, формира характера на различните видове и стилове бира (светла, тъмна, ейл, червена, безалкохолна, все по-популярните бирени миксове, познати като радлери, и други.)

Източник: Thinkstock/Guliver

Как се майстори бирата или кои са технологичните етапи?

Ако ви е любопитно как се приготвя бира - процесът не е никак лесен, но е много интересен. За майсторите пивовари превлъплъщението на малкото ечемичено зрънце в кехлибарена пенлива напитка не е загадка, но е истинско предизвикателство да „уловиш“ магията на пивопроизводството. За това днес посветените в тайнствата на бирата майстори-пивовари са високо образовани инженери технолози, управляващи сложните процеси в пивоварните. Още повече, че традиционно компаниите у нас произвеждат долно ферментиращи бири, а за този процес са необходими висш пилотаж в уменията на специалистите и сериозни инвестиции в модерно оборудване.

Като начало нека подчертаем, че пивоварната технология се основава на действието на различни ензимни системи, формирани в хода на малцовото производство и разграждащи впоследствие голяма част от веществата, налични в малца. Ензимно действие присъства и при последващата алкохолна ферментация с използването на чиста култура пивни дрожди. Благодарение на тях става и формирането на пивото като алкохолна напитка.

Самото производство започва с приемане, съхранение, пречистване и смилане на малца. След това идва ред на майшуването - един от най-важните и може би най-сложните процеси в пивоварната технология. При него смленият малц се смесва с вода и се формира т.нар. малцова каша.

Майшуването се осъществява в смесително-озахарителни апарати, даващи възможност за загряване и непрекъснато разбъркване на малцовата каша. След приключване на майшуването малцовата каша се филтрира, за да се отдели пивната мъст – комбинация от вода и екстрактни вещества. Именно част от този екстракт впоследствие се подлага на ферментация и позволява обособяването на пивото като специфична алкохолна напитка.

Пивната мъст се вари и по време на този етап се добавя хмел, отговорен за специфичната горчивина и фин аромат на пивото. Апаратът, в който протичат процесът е част от варилната инсталация - сърцето на всяка пивоварна. Мъстта се охлажда, аерира и се заквасва с чиста култура пивни дрожди.

Едно от главните условия за пълноценно и професионално използване на маята е изключително високата степен на чистота в пивопроизводството. В бирените компании проблемът с микробиологичната чистота е решен отдавна и то на много високо ниво. Свидетелство за това е съвършената бистрота и хармоничен вкус на любимите ни марки бира.

Дрождите осъществяват алкохолната ферментация, като по време на процеса трансформират различни вещества в други. Захарите, получени при майшуването, се превръщат основно в алкохол и въглероден диоксид. Благодарение на това, пивото е напитка с напълно естествено алкохолно съдържание и газировка. Разбира се, при самата ферментация се формират и множество други продукти, които заедно в различни комбинации придават специфичните ароматично-вкусови качества на пивото, наричани органолептични. Следва доферментиране и съзряване на бирата.

След приключване на цялостния ферментационен процес пивото все още не е напълно завършено. Това се дължи на факта, че то съдържа множество миниатюрни частици, които нарушават неговата кристална бистрота. Ето защо е необходима окончателна филтрация, чрез която освен желаното избистряне се постига и естествено стабилизиране на бирата, за да няма помътняване.

Последният процес преди бутилирането се нарича успокояване. Пивото остава в покой около едно денонощие, за да се възстанови равновесието в напитката, след което в различни опаковки бирата поема своя път към потребителите.

А кои са полезните вещества в бирата?

Именно благодарение на натуралния си произход, бирата съдържа редица благоприятстващи организма вещества, които се запазват при описания вече процес на производство. Пивните дрожди, по-известни като бирена мая, съдействат в разграждането на въглехидратите, мазнините и белтъчините. Останалите естествените съставки доставят на почитателите на бирата антиоксиданти, минерали и витамини.

Изследвания на български и чуждестранни учени доказват, че съдържанието на витамини и антиоксиданти в пивото надвишава дори това в някои от най-разпространените плодове и зеленчуци, като диня, пъпеш, ябълки и моркови. Сред витамините преобладават тези от групата В, които от своя страна допринасят за стимулиране функциите на централната нервна система и активизират обменните процеси в организма.

Само ако е при умерена консумация

Всички казано дотук за бирата звучи чудесно, но има едно много важно условие – да се консумира умерено. А какво е количество е разумно, сигурно се питате? Изчислено е, че за жените то не трябва да надвишава половин литър дневно, а за мъжете – до литър, не повече от 5 дни в седмицата. Запомнете го добре!

Сега, след като сме още по-информирани за тайнствата на пивоварната магия, дали няма бирата да ни се услади още повече? Наздраве!

За материала е използвана информация от сайта на Съюза на пивоварите в България - pivovari.com


 

– Скъпа, днес си невероятна! – Само днес ли? – Ето, пак започна...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Пилотът, врязал се в публиката на рали във Варна, е с положителен тест за наркотици

Пилотът, врязал се в публиката на рали във Варна, е с положителен тест за наркотици

България Преди 1 минута

Това стана ясно от изявление на началника на сектор „Пътна полиция“ към ОДМВР-Варна

Кметът на Царево опроверга твърденията за отпуснати 43 млн. лв. за почистване на реки и дерета

Кметът на Царево опроверга твърденията за отпуснати 43 млн. лв. за почистване на реки и дерета

България Преди 5 минути

"Бяха отпуснати средства за възстановяване на мостове, но не и средства за почистване и корекция на коритото на река Черна, Нестинарка, дерето в Ахтопол, Лозенец, Арапя и други"

Свлачища, мълнии и наводнения в Непал, има десетки жертви

Свлачища, мълнии и наводнения в Непал, има десетки жертви

Свят Преди 1 час

Най-тежки са последиците в планинския източен окръг Илам, където свлачища пометоха няколко села

<p>Няколко ислямски държави приветстваха мирния план на Тръмп за Газа, ето кои&nbsp;</p>

Ислямски държави: Планът на Тръмп е реален шанс за мир в Газа

Свят Преди 1 час

Министрите призоваха за незабавно започване на преговори за изработване на механизми за прилагането на плана на Тръмп

Мащабни шествия в Европа подкрепят Палестина

Мащабни шествия в Европа подкрепят Палестина

Свят Преди 1 час

Според полицията около 70 000 души излязоха на улиците в Барселона в рамките на един от няколкото пропалестински протеста, които се проведоха в Испания

История на Великденския остров – от заселването до колапса

История на Великденския остров – от заселването до колапса

Любопитно Преди 2 часа

Преди приблизително 750 000 години три вулкана се слели, за да образуват Великденския остров, наричан още Рапа Нуи

Бедственото положение на територията на община Несебър остава в сила

Бедственото положение на територията на община Несебър остава в сила

България Преди 3 часа

Коритата на реките Бяла и Хаджийска са изцяло почистени, каза кметът Николай Димитров

Протестиращи в Грузия се опитаха да нахлуят в президентския дворец

Протестиращи в Грузия се опитаха да нахлуят в президентския дворец

Свят Преди 3 часа

"Никой няма да остане ненаказан", заяви грузинският премиер Иракли Кобахидзе

Военни със специализирана техника помагат за разчистването в района на "Елените"

Военни със специализирана техника помагат за разчистването в района на "Елените"

България Преди 4 часа

Личен състав от ВМС участва и в кризисния щаб, който действа в района на град Свети Влас

Расте броят на жертвите след срутването на ислямското училище в Индонезия

Расте броят на жертвите след срутването на ислямското училище в Индонезия

Свят Преди 4 часа

Инцидентът стана в понеделник по време на строителни дейности

След парламентарните избори в Чехия: Бабиш обсъди ситуацията с президента Петър Павел

След парламентарните избори в Чехия: Бабиш обсъди ситуацията с президента Петър Павел

Свят Преди 4 часа

В парламента влизат общо шест политически субекта

Зафиров: Работим по това пострадалите от наводненията да получат обезщетения и помощи

Зафиров: Работим по това пострадалите от наводненията да получат обезщетения и помощи

България Преди 5 часа

Иван Иванов и Атанас Зафиров инспектираха новопостроения участък от АМ “Хемус”

Мис България Радостина Костадинова: Не си спомням мигове на сплотено семейство вкъщи

Мис България Радостина Костадинова: Не си спомням мигове на сплотено семейство вкъщи

България Преди 5 часа

Пред Мариян Станков – Мон Дьо тя разказва без страх за най-трудните, но и най-смислени моменти от живота си