Особености на пивоварната магия
Източник: netinfo
10

С ъвременната история на пивото у нас започва през втората половина на 19 век, когато с промишления напредък на някои градове като Русе, Пловдив, Шумен, Търново, Лом, Стара Загора, София започва производството на бира.

Следосвобожденска България е жадна за модерни придобивки в градския живот и бумът в отварянето на пивоварни и бирарии се превръща в мерило за европейски напредък. В тези далечни времена пивото е било луксозна напитка и само заможните граждани можели да си позволят удоволствието да пият бира.

Днес, за наш късмет, пивото е едно от най-достъпните и широко разпространени питиета, което се произвежда по всички краища на планетата. В България можем да се похвалим с високото му качество, също както в най-известните с бирената си култура държави.

Пивоварните у нас – и големи, и не толкова мащабни, инвестират ежегодно в нововъведения на пазара и в усъвършенстване на технологиите, съчетавайки традициите в производството с иновациите на световния пазар. По този начин те успяват да предложат продукт на световно ниво, съхранявайки натуралните и хранителни качества на пивото.

И тъй като именно качеството е приоритет номер 1, стигаме и до процеса на приготвяне на бирата и неговите специфики, които спокойно можем да наречем пивоварна магия. За нас, а вярваме и за всички почитатели на пивото, ще бъде интересно да надникнем зад кулисите и да разберем откъде започва пътят на бирата.

От какво се приготвя бира?

Първо е важно да отбележим, че въвеждането на модерни технологии в производството е съществено важно не само за оптимизиране на производствените процеси, но и за запазване на качествата на изцяло натуралните съставки на пивото. Бирата се произвежда от вода, малц, хмел и пивни дрожди, последните познати като бирена мая. Всяка една от тези съставки има своята особеност, която съчетана с другите суровини в хода на технологичния процес, формира характера на различните видове и стилове бира (светла, тъмна, ейл, червена, безалкохолна, все по-популярните бирени миксове, познати като радлери, и други.)

Източник: Thinkstock/Guliver

Как се майстори бирата или кои са технологичните етапи?

Ако ви е любопитно как се приготвя бира - процесът не е никак лесен, но е много интересен. За майсторите пивовари превлъплъщението на малкото ечемичено зрънце в кехлибарена пенлива напитка не е загадка, но е истинско предизвикателство да „уловиш“ магията на пивопроизводството. За това днес посветените в тайнствата на бирата майстори-пивовари са високо образовани инженери технолози, управляващи сложните процеси в пивоварните. Още повече, че традиционно компаниите у нас произвеждат долно ферментиращи бири, а за този процес са необходими висш пилотаж в уменията на специалистите и сериозни инвестиции в модерно оборудване.

Като начало нека подчертаем, че пивоварната технология се основава на действието на различни ензимни системи, формирани в хода на малцовото производство и разграждащи впоследствие голяма част от веществата, налични в малца. Ензимно действие присъства и при последващата алкохолна ферментация с използването на чиста култура пивни дрожди. Благодарение на тях става и формирането на пивото като алкохолна напитка.

Самото производство започва с приемане, съхранение, пречистване и смилане на малца. След това идва ред на майшуването - един от най-важните и може би най-сложните процеси в пивоварната технология. При него смленият малц се смесва с вода и се формира т.нар. малцова каша.

Майшуването се осъществява в смесително-озахарителни апарати, даващи възможност за загряване и непрекъснато разбъркване на малцовата каша. След приключване на майшуването малцовата каша се филтрира, за да се отдели пивната мъст – комбинация от вода и екстрактни вещества. Именно част от този екстракт впоследствие се подлага на ферментация и позволява обособяването на пивото като специфична алкохолна напитка.

Пивната мъст се вари и по време на този етап се добавя хмел, отговорен за специфичната горчивина и фин аромат на пивото. Апаратът, в който протичат процесът е част от варилната инсталация - сърцето на всяка пивоварна. Мъстта се охлажда, аерира и се заквасва с чиста култура пивни дрожди.

Едно от главните условия за пълноценно и професионално използване на маята е изключително високата степен на чистота в пивопроизводството. В бирените компании проблемът с микробиологичната чистота е решен отдавна и то на много високо ниво. Свидетелство за това е съвършената бистрота и хармоничен вкус на любимите ни марки бира.

Дрождите осъществяват алкохолната ферментация, като по време на процеса трансформират различни вещества в други. Захарите, получени при майшуването, се превръщат основно в алкохол и въглероден диоксид. Благодарение на това, пивото е напитка с напълно естествено алкохолно съдържание и газировка. Разбира се, при самата ферментация се формират и множество други продукти, които заедно в различни комбинации придават специфичните ароматично-вкусови качества на пивото, наричани органолептични. Следва доферментиране и съзряване на бирата.

След приключване на цялостния ферментационен процес пивото все още не е напълно завършено. Това се дължи на факта, че то съдържа множество миниатюрни частици, които нарушават неговата кристална бистрота. Ето защо е необходима окончателна филтрация, чрез която освен желаното избистряне се постига и естествено стабилизиране на бирата, за да няма помътняване.

Последният процес преди бутилирането се нарича успокояване. Пивото остава в покой около едно денонощие, за да се възстанови равновесието в напитката, след което в различни опаковки бирата поема своя път към потребителите.

А кои са полезните вещества в бирата?

Именно благодарение на натуралния си произход, бирата съдържа редица благоприятстващи организма вещества, които се запазват при описания вече процес на производство. Пивните дрожди, по-известни като бирена мая, съдействат в разграждането на въглехидратите, мазнините и белтъчините. Останалите естествените съставки доставят на почитателите на бирата антиоксиданти, минерали и витамини.

Изследвания на български и чуждестранни учени доказват, че съдържанието на витамини и антиоксиданти в пивото надвишава дори това в някои от най-разпространените плодове и зеленчуци, като диня, пъпеш, ябълки и моркови. Сред витамините преобладават тези от групата В, които от своя страна допринасят за стимулиране функциите на централната нервна система и активизират обменните процеси в организма.

Само ако е при умерена консумация

Всички казано дотук за бирата звучи чудесно, но има едно много важно условие – да се консумира умерено. А какво е количество е разумно, сигурно се питате? Изчислено е, че за жените то не трябва да надвишава половин литър дневно, а за мъжете – до литър, не повече от 5 дни в седмицата. Запомнете го добре!

Сега, след като сме още по-информирани за тайнствата на пивоварната магия, дали няма бирата да ни се услади още повече? Наздраве!

За материала е използвана информация от сайта на Съюза на пивоварите в България - pivovari.com


 

Коментари 10
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

10 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
<p>След повече от 100 г. &ndash; откриха нова гробница на фараон</p>

След повече от 100 г. – откриха нова гробница на фараон

Любопитно Преди 7 минути

Гробницата на Тутмос II е последната тези на изгубените царе от онази епоха

Желязков: Управленската програма на правителството е готова

Желязков: Управленската програма на правителството е готова

България Преди 8 минути

Тя ще бъде разгледана още тази седмица на заседание на МС, съобщи премиерът

ДБ ще поиска от ПП коалицията да не подкрепи Бюджет 2025

ДБ ще поиска от ПП коалицията да не подкрепи Бюджет 2025

България Преди 24 минути

С този бюджет ни връщат години назад, заяви Мартин Димитров

Рапърът A$AP Rocky е признат за невинен в стрелба срещу бивш приятел

Рапърът A$AP Rocky е признат за невинен в стрелба срещу бивш приятел

Свят Преди 37 минути

"Благодаря на Бог, че ми спаси живота"

Новият проект за бюджета орязва парите за НЗОК

Новият проект за бюджета орязва парите за НЗОК

България Преди 45 минути

Предложението ще бъде обсъдено на извънредно заседание на Надзорния съвет

Тя каза "да": Моделът Уини Харлоу се сгоди за NBA звезда

Тя каза "да": Моделът Уини Харлоу се сгоди за NBA звезда

Любопитно Преди 45 минути

29-годишният Кузма е поднесъл на 30-годишната Харлоу зашеметяващ 8,5-каратов пръстен

а

Модел на Playboy почина на 46 години от сърдечен удар

Свят Преди 45 минути

Ариана е починала на 20 декември 2024 г, но се съобщава чак сега за кончината й

.

Колко са работещите пенсионери у нас и къде намират заетост

България Преди 1 час

Причините са различни и далеч не само финансови

Ивелина от Hell’s Kitchen: Любовта минава през стомаха

Ивелина от Hell’s Kitchen: Любовта минава през стомаха

Любопитно Преди 1 час

Гласовитата Ивелина разказа, че е научила изключително много неща по време на престоя си в Кухнята на Ада

<p>САЩ временно спряха молбите на мигранти от тези държави&nbsp;</p>

САЩ временно спряха молбите на мигранти от Украйна и Латинска Америка

Свят Преди 1 час

Като причина за спирането са посочени опасения за измами и сигурност

Снимката е архивна!

Руска атака остави част от Одеса без електричество и отопление

Свят Преди 1 час

Четирима души са пострадали, сред които дете

Украйна атакува петролна рафинерия в руската Самарска област

Украйна атакува петролна рафинерия в руската Самарска област

Свят Преди 1 час

Според каналите "База" и "Маш" в Telegram нападението е предизвикало пожар

Пиян ученик без книжка помете с товарен автомобил кола в Кюстендилско (ВИДЕО)

Пиян ученик без книжка помете с товарен автомобил кола в Кюстендилско (ВИДЕО)

България Преди 1 час

Направеният тест с дрегер отчел 1.59 промила алкохол в кръвта на младежа

Жаир Болсонаро

Обвиниха бившия президент на Бразилия в предполагаем заговор за преврат

Свят Преди 2 часа

Жаир Болсонаро беше обвинен в заговор за оставане на поста въпреки загубата на изборите през 2022 г.

Проходът "Шипка"

Обявиха бедствено положение в община Бяла

България Преди 2 часа

Вижте каква е обстановката в страната след обилния снеговалеж

Продължава разследването на инцидента със загинал в завод на "Асарел-Медет"

Продължава разследването на инцидента със загинал в завод на "Асарел-Медет"

България Преди 2 часа

Срутила се е конструкция в обект в Панагюрище