6

А рмия от насекоми играе важна роля в почистването на тонове хранителни отпадъци, които остават по улиците и парковете на Манхатън, установиха американски учени, цитирани от Франс прес.

"Изчислихме, че само в отсечката между Бродуей и Уест стрийт "невидимите чистачи" консумират годишно около 950 килограма отпадъци, оставени от клиентите на заведенията за бързо хранене, заяви авторката на изследването Елза Йънгстед от университета в Северна Каролина.

Това показва каква помощ ни оказват насекомите за ефикасното елиминиране на някои продукти от околната среда."

Екипът на Елза Йънгстед с изненада установил, че ураганът Санди, предизвикал наводнения в Ню Йорк, не е засегнал популациите на "невидимите чистачи".

В тяхната армия са включени мравките, стоножките, паяците и молците. Изследователите констатирали, че инсектите, обитаващи улиците на Ню Йорк, консумират между два и три пъти повече хранителни отпадъци, отколкото тези, които се срещат в парковете и градините.

Това се дължи най-вече на високата активност на тротоарните мравки, едни от най-изявените "улични чистачи".

На тях често им помагали и други животни, като плъхове и гълъби.

Мравките и гризачите влизат в конкуренция при ликвидирането на хранителните отпадъци от ресторанстките вериги.

Всичко, което изядат мравките, убягва на плъховете. Оттук и изводът, че тези насекоми играят важна роля за намаляването на популацията на плъховете в града

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@