Колко балона са необходими, за да вдигнат една къща в небето?
Героите от "В небето" на фона на водопада: птицата Кевин, Ръсел, кучето Дъг и Карл Фредриксен   
Източник: Съни филмс
0
В а ай-новия шедьовър на аниматорите от "Пиксар" Up (премиера у нас под заглавие "В небето") домът на Карл Фредриксен се носи във въздуха с помощта на наръч от 10 297 балона.

За първата сцена от филма, когато дървената къщичка се откъсва от земята и напуска квартала, балоните са били два пъти повече - 20 622.

Режисьорът по техническата част Стив Мей и екипът му са изчислили, че в действителност за подобно нещо биха били нужни около 26,5 млн. балона!

Ето още факти за първата 3D продукция на "Дисни" и "Пиксар":

* Това е 10-ият пълнометражен филм на "Пиксар". В най-напрегнатите моменти от работния процес по него са се трудили близо 70 аниматори, а за създаването му са допринесли общо 375 служители на киностудията.

* Първообразът на Райските водопади, към които се пътува с балоните си главният герой, е водопадът Анхел във Венецуела.

Той е природна забележителност на ЮНЕСКО и най-високият на планетата - почти 1 км, а водата пада от 807 м (вж. видео в YouTube). Във филма обаче височината е близо три пъти по-голяма.

* Преди да започнат работа, режисьорите Пийт Доктър и Боб Питърсън са посетили Венецуела, за да се запознаят на място с "изгубения свят", където се приземяват героите им.

На същото място - в планините тепуи - се развива и действието в романа от Артър Конан Дойл "Изгубеният свят" (1912 г.), където бродят оцелели до наши дни праисторически животни.

* Джон Раценбъргър е единственият, който има роли във всички 10 заглавия от филмографията на "Пиксар".

В "Рататуй" той е сервитьорът Мустафа, в "УОЛ.И" - Джон, който живее на борда на космическия кораб "Аксиом", а в "Таласъми ООД" - снежното чудовище Йети. 

В "Играта на играчките", едноименното му продължение, както и в предстоящата трета част той озвучава прасенцето касичка Хам, в "Търсенето на Немо" - цял рибен пасаж, а в "В небето" е Том, началник на строителната бригада.

* Старчето Карл Фредриксен

е най-сложният човешки персонаж, създаван от "Пиксар" в цялата им история. Той е практически квадратен, за разлика от хлапето Ръсел, което има закръглена, почти яйцевидна форма.

* 8-годишният бойскаут също е рекордьор на "Пиксар" - по най-много пластове дрехи. Той носи риза, върху нея има лента, покрита със значки, на гърба му има раница, а на врата - кърпа.

* За ролята на Ръсел са прослушани над 450 деца. Избраникът Джордан Нагаи не бил планирал да се яви на кастинга, а просто придружавал брат си, който имал опит в реклами и тв участия.

* Най-трудният персонаж за екипа била голямата пъстра птица Кевин. Тя не спада към определен вид, а съчетава характеристики от действителни пернати.

Някои от звуците, които тя издава, са били записани с гласа на самия режисьор Пийт Доктър.

* Дъщерята на режисьора - 7-годишната Ели Доктър, озвучава младата Ели, чието име във филма се различава от нейното само по едно допълнително "л".

* В една от сцените на Карл му сервират блюдо, което се е появявало вече в друг от филмите на студията - "Рататуй".

* Нерядко някои персонажи във филмите на "Пиксар" се озвучават от аниматорите в екипа. Боб Питърсън, който е режисьор и сценарист заедно с Пийт Доктър, например дава гласа си на две говорещи кучета - Дъг и Алфа.

В предишни филми той говори като Роз от "Таласъми ООД" и учителя г-н Рей в "Търсенето на Немо".

* Сред детайлите, които аниматорите вмъкват във всеки филм

на "Пиксар", са номерът A113 - някогашната класна стая на Джон Ласитър, Брад Бърд, Пийт Доктър и Андрю Стантън в Калифорнийския институт по изкуствата CalArts, и колата за доставки на "Пица планет" (Pizza Planet truck) от първата им хитова анимация "Играта на играчките".

* Като официален вдъхновител за образа на Карл Фредриксен е посочен сценаристът от "Дисни" Джо Грант.

Той бил част от екипа, който през 1937 г. създал първата пълнометражна анимация на студията - "Снежанка и седемте джуджета", и е написал сценариите на други техни класики като "Дъмбо" и "Фантазия".

За мнозина аниматори от "Дисни", сред които и Пийт Доктър, ветеранът бил наставник, приятел и пример за подражание - до смъртта си през 2005 г., седмица преди да навърши 97.

* По думите на режисьора Доктър идеята за героя пенсионер дошла от комедиите "Сърдити старчета" с Уолтър Матау и Джак Лемън, филмите със Спенсър Трейси и карикатурите, рисувани от Джордж Буут.

В оригинала Карл Фредриксен се озвучава от комика Ед Аснър, популярен от участията си в над 100 тв продукции и носител на няколко награди "Еми" и "Златен глобус", вкл. за ролята на Аксел Джордаш в сериала "Богат, беден" (1976 г.) по едноименния роман от Ъруин Шоу.

* На кинофестивала в Кан, където се състоя премиерата на филма, гост беше големият певец от арменски произход Шарл Азнавур, който дублира героя във френскоезичната версия.

* Пийт Доктър работи в "Пиксар" от 1990 г.,

а преди това е бил в "Дисни". Дебюта си като режисьор прави с "Таласъми ООД".

Съавторът му Боб Питърсън също е започнал трудовия си стаж в "Пиксар" с "Играта на играчките" и е сред сценаристите на "Търсенето на Немо".

В началото на септември продуцентът на "В небето" и творчески шеф на "Дисни"/"Пиксар" Джон Ласитър получи награда "Златен лъв" за цялостен принос от кинофестивала във Венеция заедно с останалите си колеги от екипа (вж. фотогалерия).

Броени дни по-късно той анонсира и предстоящите проекти на двете филмови студии.

Освен режисираните от него две части от "Играта на играчките", които сега са преработени в 3D, следващото лято предстои ново продължение на хитовата анимация.

За една от ролите там вече бил ангажиран бивш Джеймс Бонд - актьорът Тимъти Далтън, а Майкъл Кийтън (екс-Батман) озвучава партньора на куклата Барби, Кен.

Продължение ще има и друг филм, режисиран от Ласитър - "Колите". Там също се очаква герой в стила на агент 007 - от емблематичната марка "Астън Мартин".

"Колите 2" обаче нямало да е състезателен филм, а шпионски трилър а ла Хичкок, в който Светкавицата Маккуин обикаля из света: Великобритания, Франция, Германия, Япония.

На презентация в Лондон в началото на септември той разказа още, че певицата Манди Мур ще озвучи главната роля в "Рапунцел", също насрочена за догодина.

Това ще е 50-ият филм на "Дисни" и първата класическа приказка, преразказана чрез компютърна анимация, пояснява Би Би Си.

За пролетта на 2011-а се планира и пускането на нова пълнометражна анимация за Мечо Пух.

Преди това обаче, в края на тази година, е премиерата на пълнометражната анимация The Princess and the Frog (Принцесата и жабокът).

В тон с новото президентско семейство в Белия дом героинята там е афроамериканка, а действието е пренесено в Ню Орлиънс (вж. трейлъра).
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 11 минути

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 2 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 3 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 4 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 4 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 4 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 4 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 5 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 5 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 5 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 5 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 6 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 6 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 6 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 6 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 6 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти