11

76-годишният перничанин Георги Петров е изкачил най-високата точка на Витоша - Черни връх, над 2000 пъти.

Бившият ценови инспектор, който е родом от Елховско, започнал да осъществява планинските турове от 1968 г., катерейки средно по два пъти седмично Витошкия първенец.

Младият тогава турист хващал още в 3.30 ч. автобус от Перник за София. В 4.00 ч. тръгвал от Владая към сърцето на планината.За два часа и петдесет минути достигал върха и след кратка почивка малко след 7.00 ч. тръгвал обратно.

Страстта му към туризма била толкова силна, че дори спестявал от времето в командировки в столицата, за да забегне към върха.

Свършвал бързо служебната работа, на връщане от София слизал във Владая,

прибирал официалния костюм и вратовръзката, обличал туристическия екип

и тръгвал към върха.

Всяко изкачване Георги отбелязвал в тефтера си. Така броил до 2 080 пъти и след това спрял.

При 150 от изкачванията туристът бил съпровождан от булонката си Сара.

Георги е известен повече с прякора си Бичи, който получил по време на походи в Рила и Пирин, защото винаги вървял напред и правел пъртини.

Той е

направил първата маркировка в пернишкия дял на Витоша до Черни връх

За целта използвал сухи борчета, от които издялал дървени колове.

Боя за маркиране му дали от кметството в с. Кладница, където се заселил след пенсионирането си. По същия начин направил маркировка до с. Чуйпетлово, както и от хижа "Трендафила" към с. Мърчаево.

За участието му в полагането на лентова туристическа маркировка на територията на Природен парк "Витоша" ентусиастът получил благодарствено писмо от Дирекцията на парка, което е поставил на видно място в дома си.

Възрастният вече турист и сега не се разделя с планината. Всяка сутрин той се разхожда по 4-5 часа в гората.

През лятото рано в утрото мие краката си в росата, а през зимата - вечер в снега.

Въпреки напредналата възраст не пие никакви лекарства,

само по малко вино и ракия собствено производство и сокове от диви плодове.

Планината е изпъстрена от табели, изработени от Георги.

Негово дело е табелата "Пътека без аптека", поставен в началото на маршрута Кладница-Чуйпетлово. "Поклон пред великата майка природа!", "Пари, алчност, имоти - не. Приятелю, поклони се на майката природа!", гласят най-честите послания на Бичи, окачени по витошките дървета.

Със специална табела е ознаменувана и срещата на туриста с мечка в гората през 2005 г. близо до дома му в с. Кладница. Георги излизал на поредната си сутрешна разходка заедно с кучето. След първите метри в гората животното се дръпнало и се сгушило в краката му.

Тогава Георги видял мечката, която ровела мравуняк. Развикал се силно и тя избягала, разказва туристът.

Планинарят признава за себе си, че се чувства като див елен, изоставен от стадото. Затова при всяко излизане в гората маркира с надписи пътя, по който е преминал.

В Кладница го определят като

феномен, чудак, или самотен бегач на дълги разстояния

В списъка на рекордите си Георги Петров е записал 4-дневен преход от Папаз чаир в Пирин през Рила до Черни връх, както и 10-дневен поход от Ком до Емине.

Той е планински водач в Рила и Пирин, носител е на медал за спортна слава първа степен и на значка на БТС за активна туристическа дейност. Награден е с грамота за преплуване на река Дунав.

Най-скъпи за Георги обаче са благодарствените писма, оставени от непознати туристи по маркирани от него пътеки.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@