1

Платонови тела, хартиени мигли и дървени дрехи – креативността на младите дизайнери няма граници, но от "Вю София" съветват да внимаваме, когато търсим някое по-нестандартно модно решение.

Сред тях са и хартиените мигли, които предлага дизайнерската фирма "Пейпърселф" (Paperself.com), занимаваща се с възможностите на хартията за модерен дизайн.

В колекцията 

аксесоарите са вдъхновени от древни китайски традиции за хартиена орнаментация.

Фирмата ни дава избор на мигли в два варианта – цели или само за ъгълчетата на очите, в зависимост от това колко страхотно искате да изглеждате. Самите фигури са с традиционна китайска символика: конете символизират успех, божурите - късмет и щастие, а прасковеният цвят – любов.

"Колекцията на Платон" (Plato's Collection) пък е дипломният проект на босненската дизайнерка Амила Хрустик (Amila.ba).

Интересното в роклите е уникалният триизмерен елемент, като основна част от дрехата всъщност е структура от платонови тела.

Направени от хартия, различни конфигурации от петте платонови тела (тетраедър, куб, октаедър, додекаедър и икосаедър), те създават различни възможности за "обличане" на дрехата в геометричната структура.

По този начин хартиените фигури могат да се превърнат както в допълнения към дадена рокля, така и в самата рокля. Освен това самите геометрични тела са направени от вече разграфена хартия, така че всяко геометрично тяло си има своя собствена шарка, което допринася за цялостната визия на роклите.

"Ин ноу тайм" (In No Time) е друга любопитна колекция на шведската дизайнерка Сандра Баклунд (SandraBacklund.com).

Дрехите са направени от необичайни материали: щипки за простор

или дебели плетки за пуловер. Като използва само тези елементи, дизайнерката прави дрехи, които изглеждат странно несъразмерни, но същевременно визуално приятни, защото са направени от познати материали.

Колекцията "Клаш" (Clash), представена на моден фестивал в Мастрихт пък се състои от множество интересни дрехи, като материалите, от които са създадени, са хартия, картон, пластмаса и дори дърво.

От своя страна "Кристализейшън" (Crystallization) е дело на известната модна дизайнерка Ирис ван Херпен, артиста Даниел Видриг и нюйоркската компания "Ем Джи Екс" (MGX).

Заедно те създават 3D принтирани дрехи.

Както сигурно знаете, 3D принтерите могат да създадат практически всяка форма с лазерни лъчи и полимери – досега май никой не се беше сетил да направи това в модата.

С такава уникална свобода Херпен насочва вниманието си към момента, когато водата се превръща от течно състояние в кристална структура.

Резултатът е елегантна и органична естетика, която пасва идеално по човешкото тяло. Може да е малко твърда на пипане, но "дрехата" със сигурност изглежда впечатляващо.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@