4
Хо ожникът Иван Кирков почина на 78-годишна възраст след продължително боледуване.

Роден е на 1 януари 1932 година в Асеновград. През 1955 година завършва живопис в Художествената академия при проф. Илия Петров и Кирил Цонев.

Нашумява още при първата си поява пред публика - на Първата младежка изложба през 1961 г. Почитателите и критиците му твърдят, че името му веднага се е превърнало в синоним на неконформизъм и модерност.

Самостоятелни изложби е правил през 1969 и 1978 г., а през 2003 г. беше юбилейната му изложба в Националната художествена галерия.

Склонен към експерименти, той работи в различни области и жанрове - живопис, илюстрация, плакат, сценография, в киното, автор е и на монументални металопластики и стенописи. Професор е в Националната художествена академия.

През 1965-1967 г работи като сценограф за Сатиричния театър. Като художник в киното дебютира през 1961 г. с филма "Инспекторът и нощта".

Като илюстратор е автор на оформлението на книги на Цанко Церковски, Елин Пелин, Камен Калчев, Ран Босилек, Имре Мадъч, Иван Тургенев.

Негово дело е декоративно-пластичното оформление на чакалнята на Централната жп гара София.

През последните години живееше в родния си град, а всяка година участваше с нови платна в груповата изложба "Ивановден" в столичната Галерия "Ракурси" (rakursi.com).

Иван Кирков е носител на национални награди за живопис и илюстрация.

Погребението ще е в понеделник, 20 септември, в 11.00 ч. в гробищния парк на Асеновград.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@