1
Пу улярният и обичан бургаски певец и музикант Пламен Ставрев е починал снощи, съобщиава Burgasnews.com. Причината вероятно е инфаркт, смъртта е настъпила веднага.

През последните дни Пламен Ставрев не се е оплаквал от никакви болки, чувствал се е добре. Последната песен, която изпя, беше "Чаша кафе", която изпълни на концерта на Тони Димитрова, заедно с нея, в понеделник. Преди това той подкрепи и бургаския X Factor Рафи, като изпълни две свои авторски песни на големия концерт на младия талант пред сградата на Община Бургас.

"Към теб се завръщам" е заглавието на авторската песен на група "Горещ пясък", избрана за химн на кампанията "Завръщане в Бургас". През май тази година Община Бургас съвместно с група "Горещ пясък" сложи начало на инициатива за избор на текст за песен с работно заглавие "Завръщане в Бургас". Победи текстът на Елка Стоянова, а авторският екип е изцяло от групата "Горещ пясък" - музиката е на Светослав Михайлов, аранжиментът - на Светослав Михайлов, Георги Русев и Атанас Миларов. Изпълнението е на Пламен Ставрев, Стефка Емилова, група "Горещ пясък" и хор "Милка Стоева".

Песента звучи като химн и трябваше да бъде представена за първи път на Коледния концерт, организиран от общината на 18 декември в залата на Държавната опера. Това е последната  песен, която Пламен Ставрев записа, но не успя да изпълни пред публика.

Той е роден в Бургас. Завършил е английска филология в Софийския  университет "Св. Климент Охридски". Работил е и като преводач, а популярен става като китарист, изпълнител и автор на песни. От рока и попа на 60-те и 70-те, до блуса на 30-те и 40-те години и към традиционния и авангарден джаз от втората половина на 20-и век, той извървя истинския път на музикант-гурбетчия, пише Burgasnews.com.

В по-зрели години започна да пише авторски песни и стана много известен и обичан български бард. Пламен е един от организаторите на бургаския Блус фестивал. Има три албума - "Негър в Алабама" (1993), "Спомен за любов" (2004) и "Сиамски близнак" (2005). Носител е на първа награда и наградата на публиката на  "Бургас и морето" през 2001 г. с песената на Гриша Трифонов и Иван Вълев "Лятото".

(Чуйте и вижте песента на Пламен Ставрев "Моят сиамски близнак").

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@