1
Иа ателство "Алтера"  и Росица Ташева с хумористичната  си книга "Колкото до Шотландеца", публикувана от издателство "Колибри", са носители на големите литературни награди за 2010 г.

С поредицата "Европейски романтизъм" издателство „Алтера" спечели „Бронзов лъв" за 2010 г. - Голямата награда на Асоциация "Българска книга" (АБК) за цялостен издателски проект.

"Бронзов лъв" на АБК и журналистическото жури  за издание с най-голямо обществено значение и специално отличие за уникално издание получи издателство "Тодор Нейков" за книгата "Алиса в страната на чудесата" с изключителните илюстрации на Ясен Гюзелев.

Поредицата на издателство "Алтера" "Европейски романтизъм",

която излиза с подкрепата на Програма "Култура" (2007-2013) на ЕС, включва 9 книги от изтъкнати представители на това литературно направление:

- Братя Грим "Немски сказания", том 1 и 2 (превод: Цочо Бояджиев);
- Изабела Албрици "Портрети" (превод: Дария Карапеткова);
- Джакомо Леопарди "Нравствени съчиненийца" (превод: Владимир Градев);
- Джакомо Леопарди "Мисли" (превод: Владимир Градев);
- Алешандре Еркулану "Предания и легенди" (превод: Илияна Чалъкова);
- Уилям Уърдзуърт, Самюъл Тейлър Колридж "Лирически балади и други стихотворения" (превод: Ангел Игов);
- Уилям Годуин "Нещата, каквито са, или приключенията на Кейлъб Уилямс" (превод: Огнян Ковачев)
- Жерар дьо Нервал "Пътешествие из Ориента" (превод: Рени Йотова).

Росица Ташева е деветият носител на наградата  за нова българска проза "Хеликон".

Журито - по думите на неговия председател Юри Лазаров - журналист и писател, зам.- генерален директор на БТА - е отличило авторката  "заради смелостта да използва всекидневен език и битовизми в граденето на майсторски литературен език, заради приноса към градския сказ, заради тънкия хумор, проблясващ като слюда върху гранит, заради чудатите герои, които открива просто наоколо, заради осмислянето на социализма като още жив в манталитета на съвременния българин и защото прощава на любовта".

Другите две книги, останали след финалното препрочитане и бурно обсъждане от журито на 12-те номинирани, са "Алкохол" на Калин Терзийски и Деяна Драгоева и "Паякът" на Христо Карастоянов.     

"Благодаря на журито, което ми е присъдило наградата. Наистина, много се радвам, че книгата ми е харесала и на петимата. Особено се радвам, че са решили да наградят хумористична книга, което не се случва всеки ден и което показва, че човек намира сродни души на най-разнообразни места," каза Росица Ташева.

Тя е родена в София, където завършва Английската гимназия и френска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Автор е на нашумелите хумористични книги "За дипломатите и хората" (1998) и "Домашен апокалипсис" (2000).

Работила е в агенция "София прес", в посолството на Франция в София и в посолството на България в Париж. Сега е редактор в издателство "Колибри".

В неин превод от френски са излезли 50 заглавия на автори като Балзак, Мопасан, Флобер, Селин, Албер Коен, Сан Антонио, Милан Кундера.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@