18

Организацията на Обединените нации за образование, наука и култура ЮНЕСКО вписа нестинарството в своя представителен списък с нематериалното културно наследство на човечеството.

Новината бе обявена по време на четвъртата редовна сесия на Междуправителствения комитет на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство в Абу Даби, Обединените арабски емирства.

Целта е максималното съхранение и предаване на тази хилядолетна традиция на следващите поколения.

В официалния YouTube канал на организацията е качен 10-минутен репортаж на английски от обичая, който се практикува до днес в бургаското село Българи на 3 срещу 4 юни, деня на св.св. Константин и Елена.

 

България вече има представител в списъка - "Бистришките баби", вписани през 2005 г.

Това е поредният голям успех на България в ЮНЕСКО и е несъмнено признание за страната ни, която през последните години се очерта като лидер в опазването на богатото нематериалното културно наследство на човечеството като непресъхващ извор на световното културно многообразие, казват от Министерството на външните работи.

Тангото също намери място в списъка.

"ЮНЕСКО реши да включи този танц като част от нематериалните културни ценности. Аржентинската и уругвайска традиция на тангото днес се радва на уважение в цял свят.

Тя се е зародила в бедняшките квартали в покрайнините на Буенос Айрес и Монтевидео по поречието на Рио де ла Плата, но постепенно се е разпространила навсякъде по света, носейки духа на общност, като се адаптира към развитието на света с течение на времето", посочват от ЮНЕСКО.

Новите попълнения в списъка са общо 76.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@