0
Curriculum Vitae - така пловдивският художник Атанас Хранов е нарекъл изложбата си, подредена в софийската галерия "Ракурси" (rakursi.com).

Петнадесетте живописни платна са обединени от  идеята за една паралелна биография. На латински "курикулум вите" буквално означава протичане на живота. А на английски е термин, които маркира единствено професионалния път - така популярното днес CV.

Онова, което Карлос Кастанеда нарича "път със сърце" не фигурира дори като "други интереси" на автобиографиите ни. И това може би е добре, казват уредниците на "Ракурси".

"Защото само през очите на твореца животоописанието може да изглежда като приказка. По пътя има битки и победи, падения и надежда, и любов, и ябълки от двора на баба. Има радости, вълнения и усмивки в очите. Има носталгия, печал и страхове. Има хора, идеи и дълбини, в които те тегли да се гмурнеш", пишат те в представянето на изложбата.

И добавят: "Факт е, че старателно събираните дати и факти, описани в нашето CV, нямаше да съществуват без личната ни, съкровена приказка, която не можем да разкажем с думи, но можем да я припознаем, щом я видим. Това е преживяването, към което този път ще ви провокират картините на Атанас Хранов.

Curriculum Vitae е визитката ни пред света на суетата. Curriculum Vitae на Атанас Хранов - съкровената биографията на нашите чувства."

Атанас Хранов е роден през 1961 г. в Пловдив.Завършил е Средното училище по изкуства в Котел и дърворезба в Художествената академия при проф. Антон Дончев.

Правил е десетки самостоятелни изложби в Пловдив, София, Варна, Бургас, Мюнхен, Люкссембург, а с колективни е бил и в Малта, Белгия, Унгария, Ирландия, Холандия, Кувейт...

В периода 2005 - 2007 г. много популярни станаха колекциите от картини и истории "Наско Х. Истории с ром, джинджифил, стафиди и мед" и "Наско Х. Малките светици и мъжете от черен пипер", които художникът направи заедно с писателя Александър Секулов.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@