Димитър Гочев: България тепърва чака своя "Оскар"
Димитър Гочев   
Източник: Петко Налбантов, БГНЕС
2

Продуцентът Димитър Гочев е роден в София през 1957 г.

От 1980 г. започва работа в киноцентъра в Бояна, а по-късно следва специалност Операторско майсторство в НАТФИЗ.

Освен оператор на документални и игрални филми, името му се свързва и с едни от най-успешните телевизионни сериали в последните години - "Под прикритие" и Стъклен дом".

Един от филмите, заснети и продуцирани от Гочев, е "Пазачът на мъртвите" на Илиян Симеонов, спечелил наградата за режисура на 27-ия фестивал на българския игрален филм "Златната роза" във Варна.

Наскоро се завърна и от тазгодишния фестивал в Кан, от който с режисьора Илиян Метев се върнаха с втората по значимост награда от "Седмицата на критиката“ за лентата "Последната линейка на София".

Какви са емоциите и впечатленията му от международния фестивал, как са приели филма чужденците, а после и какво е мнението му за турските и българските сериали в родния телевизионен ефир, разказва Димитър Гочев в ексклузивно интервю:

- Завърнахте се от тазгодишния фестивал в Кан с приз от "Седмицата на критиката". Как се впуснахте в приключението да продуцирате документален филм?
- Всъщност миналата година продуцирах два документални филма. Това беше ново за мен. Бях правил един документален филм много отдавна и като че ли никога не съм очаквал, че ще се случи това, което се случи с тези филми – да се окажат много успешни (Смее се). Единият филм е "Последната линейка", другият е за Христо Стоичков. И двата са пълнометражни, което е голямо предизвикателство (бел. ред. обикновено един документален филм е от порядъка на 40-50 минути) – единия селектираха в Кан, другия го селектираха във Варшава. За мен това е изключителен успех.

- Как премина фестивала в Кан през Вашия поглед и как прие публиката "Последната линейка на София"?
- Фестивалът мина много добре - прекрасна публика, с огромен интерес към филма, с режисьор, който ги впечатли много – Илиян Метев. Заслугата за филма всъщност винаги на фестивалите е на режисьора. Успяхме да закараме и екипа на линейката. Беше емоционално като събитие. В един момент усетих, че те толкова се вълнуват, че се уплаших да не припаднат (Смее се). От друга страна, публиката много се радваше на факта, че те са там, защото гледаше филма и виждаше хората на живо. Даже после прочетох, че в публиката имало френски лекар, който ги поздравявал след прожекцията.

- А с ваши чуждестранни колеги успяхте ли да обмените опит и мнения?
- Да, разбира се. Чисто режисьорски филма е направен много интересно. Това веднага направи впечатление и наградата дойде според мен в доста правилна посока. Аз не се надявах, че ще вземем големия приз, но все пак си е постижение – за режисьора, за нас от екипа, за хората от линейката.

- Значи вече можем гордо и с достойнство да стъпим на червения килим, наред със световноизвестните в киното?
- До преди години ние наистина гледахме на световното кино като нещо трудно достъпно, но аз в момента съм си поставил за цел в някой наш проект да имаме огромни актьори. А това е възможно. Имаш ли добър проект, всичко е възможно и хората искат да гледат филми от България. Докато бяхме в Кан, хората ни казваха, че вече за трети-четвърти път гледат наши филми в последните години. Светът на киното от една страна изглежда недостижим, но аз мисля, че България тепърва я чакат големите награди - "Златна палма", номинациите за "Оскар" и т.н.

- Казвате, че планирате по-големи проекти с известни лица. Имате конкретен човек, с когото сте преговаряли вече, или само мислено ви се въртят разни идеи?
- Освен, че режисирам "Под прикритие" и "Стъклен дом", може би ще успея скоро да направя и първия си голям филм. което за мен е изключително, тъй като там кастът е много интернационален. Една от главните роли е на американски журналист, и там може би се целя доста нависоко. Да видим какво ще стане... Разбира се, аз няма как да кажа сигурни имена. Мога да кажа кой аз си представям и с когото се опитвам да контактувам – Филип Сиймър Хофман, който взе оскар за "Труман Капоти“. Много бих се радвал да поработим с него.

- Каква ще бъде темата във филма?
- Търговията със заразена кръв и всичко това, от които ние не сме застраховани. Темата е интересна, хуманна и много бих искал да се получи този филм.

- Това няма ли да е една доста болна тема за българите, покрай скандала с нашите медици в Либия...
- Медиците са част от проекта. Тяхната история е вплетена в тази история, но филмът няма да е посветен в частност на тях. Лентата като цяло е инспирирана от една книга на Людмила Филипова, с която работим заедно. Сега ще видим какво ще се получи, защото ми е много интересно след като Саркози вече не е президент каква истина ще се разгърне и дали няма да се наложи да променяме сценария.

- Нека поговорим и за двата най-успешни български сериала в последно време - "Стъклен дом" и "Под прикритие", зад които стои и вашето име. Вие ккво мислите за тях?
- И двата сериала сложиха началото на нещо коренно различно в т. нар. "телевизионна индустрия". И двата имат различен пункт. "Стъклен дом" поддържа един изключително голям зрителски интерес, продава се в над 10 държави, а другият има един голям успех като криминален сериал. Докато бях в Кан, дори разбрах, че "Под прикритие" е селектиран за "Еми", което е страхотно. Дано да бъде номиниран – есента ще стане ясно, но ще бъде голям шок за мен, защото не си спомням да се е случвало. Но пък един път като се случи, ще се случи и втори, и трети път. Точно тогава амбицията на всички пще бъде по някакъв начин да се стигне до края. Нещата в България леко се промениха, защото продуцентите почнаха да искат да правят добри проекти, които да можем да ги изнесем на някъде, т.е. да не са само за тук, а за цял свят. Това е и моята цел.

- Казвате "започнаха да искат". Кога и как се промени всичко според Вас?
- Ако почнем от "Мисия Лондон", тогава българската публика сякаш припоза българското кино като част от това, което иска да гледа. До тогава имаше едно "такова отношение", а и зрителите бяха страшно малко. Спомням си, че тогава имаше едни отчаяни класации (Смее се). От тогава се отпуши едно желание на зрителя да гледа българско кино и, разбира се, хората отговориха с филми като Love.net, "Тилт". Те събраха огромно количество зрители, а понякога биеха по два американски блокбъстъри, което е много готино. После пък започна продуцирането на т.нар. "частни филми“, т.е. с пари извън Националния филмов център и извън телевизиите, които също имат своя успех. А как се променя? – С желанието. Когато виждаш, че една система започва да работи, приема те и има шанс твоят филм да бъде гледан, ти го правиш.

- Ако се върнем към сериалите, мислите ли, че вече българските стават достатъчно конкурентни на нашумелите турски продукции?
- Моето мнение е, че част от идеята да тръгнем със сериалите, е, че не можехме да не създадем наш проект, който да отговори достойно на турската "инвазия". Турските сериали буквално заляха Балканския полуостров. Аз не бих казал, че имам някакво обяснение на цялата тази история, но там застъпеното семейно начало, патриархалното, отношенията в едно семейство... Не знам, ние сме друга култура, по-различни сме. Не сме част от тяхната култура, колкото и близки държави да сме,. Но успяхме да дадем достоен отговор на иначе много гледаните турски сериали. Това ни беше голямата цел.

- Има ли нещо, което все още не достига на българските сериали?
- Много често ми прави впечатление, че турските сериали почиват на сериозна литература. Колко и да не ми изглеждат направени така, както аз бих искал, зад тях стоят наистина сериозни истории. Може би трябва да се обърнем към по-сериозна българска литература, върху която да се гради драматургията на нашите сериали.

- А на киното? Върху какво още трябва да се работи?
- Ами на България тепърва й предстоят големите филми. Това, което направи Костурица в Сърбия, това, което направиха румънците с един филм в Кан – лентата беше на ръба от "Златна палма"... Предстои голямото българско кино и аз вярвам, че ще се случи в близките 5 години.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Илиана Кирилова:&nbsp;Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт</p>

Градският прокурор на София: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт

България Преди 21 минути

Прокуратурата определя сегашния като "прибързан"

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

България Преди 33 минути

Членовете не успяха да съберат нужните 4 гласа за наследник на Соня Момчилова

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Любопитно Преди 1 час

В песента е използван и генерираният от изкуствен интелект глас на известния рапър Снуп Дог

ц

Забраниха тротинетките на пешеходни зони в Сливен

България Преди 1 час

Максимално допустимата скорост за движение в града е намалена на 20 км/ч

Лео

Разходка във времето - звезди, позиращи с младото си "Аз"

Любопитно Преди 1 час

Подобна съпоставка винаги е вълнуваща

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Пари Преди 1 час

До момента са инспектирани над 2000 обекта

„Боздуган-29“: Нови арести при акция срещу „Ислямска държава“ в Турция

„Боздуган-29“: Нови арести при акция срещу „Ислямска държава“ в Турция

Свят Преди 1 час

Тя е извършена в окръзите Хатай, Ялова, Коня, Йозгат, Чанаккале, Сакария и Текирдаг

<p>&quot;През целия си живот съм била влюбена в момичета, но просто не го разбирах&quot;</p>

„Влюбена в момичетата през целия си живот": Били Айлиш разкри сексуалността си

Любопитно Преди 1 час

Досега Били Айлиш се е срещала публично само с мъже

Снимката е илюстративна

След секретна доставка от САЩ: Украйна разположи ново оръжие

Свят Преди 1 час

Байдън заяви, че САЩ ще започнат да изпращат военно оборудване на Украйна в рамките на "няколко часа", след като подпише новия пакет за военна помощ

и

Русия: Обсъждане на мир в Украйна без наше участие е безсмислено

Свят Преди 1 час

Конференцията на високо равнище за мир в Украйна се очаква да се състои на 15 и 16 юни

р

Руска ракета повреди ключова инфраструктура и рани 6 души в Черкаска област

Свят Преди 2 часа

Мишена на нападението са били гражданска и железопътна инфраструктура в град Смела

Сергей Шойгу и Владимир Путин

"Това можеше да си ти": Путин с предупредителен "изстрел" срещу Шойгу

Свят Преди 2 часа

Арестът на Иванов може да е само началото на това, което предстои да се случи на Шойгу, смята специалист

Политическите реакции след отстраняването на Росен Желязков

Политическите реакции след отстраняването на Росен Желязков

България Преди 2 часа

Решението за това беше подкрепено от 129 народни представители

Странни и необясними: 8 интересни момента от историята на света

Странни и необясними: 8 интересни момента от историята на света

Свят Преди 2 часа

Вижте най-интересните моменти от 14 милиарда години история на нашата планета

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

България Преди 2 часа

Така съветниците отхвърлиха препоръката на Градския съвет на БСП той да бъде заменен от Диана Тонова