Алиса в Страната на... операта
Източник: netinfo
0

Нова оперна суперпродукция ще бъде поставена на голямата сцена на НДК на 10 декември – “Трубадур” от Верди с участието на оперните звезди Алиса Зиновиева, Марио Маланини, Даниела Дякова и Александър Крунев.

Преди година софийската публика имаше възможността да се наслади и влюби в таланта на звездите от Миланската „Ла Скала“ в постановката “Тоска”, играна на сцената на Зала 1.

Оказа се, че чувствата са взаимни и двамата знамените солисти с готовност приели поканата на организаторите от "Монте Мюзик" и Държавна опера Русе отново да се срещнат с родната публика в оперния шедьовър “Трубадур”.

Алиса Зиновиева е родена в Латвия, завършва Музикалния Колеж „Дж. Мединс” в Рига, учи в Римската консерватория „Санта Чечилия”. Специализира в Академията на Ла Скала в Милано, под ръководството на Лейла Генчер, Луис Алва, Л. Сера. Носителка е на награди от престижни вокални конкурси. Започва кариерата си с участия на различни престижни фестивали в Рим, "Бароков музикален фестивал" във Витербо, „Бемус”- Югославия, „Два свята" в Сполето и много други.

Със състава на Миланската Ла Скала гостува на турне в Япония с ”Макбет” от Верди под диригентството на Рикардо Мути. Поканена е в Театро Масимо Белини в Катания за ролята на Лиза от „Дама Пика” от Чайковски под диригентството на Темирканов, в Ла Скала участва в Моцартова гала, следват ангажименти в спектаклите на „Йенуфа” от Яначек и „Лейди Макбет от Мценск” на Шостакович.

През последните няколко сезона Алиса Зиновиева обогатява биографията си с поредица успешни гостувания на престижни оперни сцени предимно в Италия - дебютира в постановката на операта „Играчът” от Прокофиев под диригентството на Баренбойм в Щатсопер Унтен ден Линден, Берлин и в Миланската Ла Скала. Гостува в ролята на Микаела в „Кармен” на оперния фестивал в Тоскана, в ролята на Сантуца от „ Селска чест” в Театро Голдони Ливорно и Бергамо. Участва в продукции на оперетата „Веселата вдовица”.

Избрана е да партнира на Пласидо Доминго в Ла Скала в спектаклите на оперите „Двамата Фоскари” и „Симон Боканегра”.

Наскоро дебютира в Оперетния фестивал в Театро Верди в Триест в ролята на Силва Вареску от „Царицата на чардаша”. Участва с голям успех на Вердиевия фестивал в Парма в ролята на Амелия от „Бал с маски”, в Театро Реджо, Парма гостува в спектакъла на операта „Стифелио”. В Театро Верди в Триест пее сопрановата партия от Stabat Mater на Дворжак, следват ангажименти в „Корсар” и „Тоска”.

Какво разказа певицата за спомените ѝ от първото гостуване в Българиям какво се случва в артистичен план с нея през последната година и какво ѝ предстои от тук нататък - вижте в интервю с Алиса Зиновиева:

- Какви са Вашите спомени от първото Ви гостуване в България и поставянето на „Тоска“ в Зала 1 на НДК?
- С огромна радост и гордост се съгласих на нова среща с българската публика като част от „Новогодишния музикален фестивал“ на НДК. При предишната си визита в България останах с много добри впечатления. Предвид на успеха на „Тоска“ миналата година и моята работа в Русе и в София, дори не се замислих, а директно се съгласих да участвам в „Тоска“, когато маестро Тодоров лично ми звънна. Винаги приветствам спектакли с такъв мащаб, това е забележителна възможност да привлечем огромна публика, която да се наслади на нашето изкуство и гения на музиката.

- Родена сте в Латвия, но живеете в Италия. Намирате ли някаква прилика между по-северните народи, италианците и българите?
- Да, аз съм родена в Латвия, но моето основно творческо формиране се състоя в Италия. Почти 17 години се уча и работя в меката на класическата музика и практически се адаптирах в италианското общество и влязах с удоволствие в италианската култура. Но северното ми възпитание, манталитет и не до такава степен имулсивния ми харахтер оказаха позитивно влияние на моята работа. Аз съм професионалист, точна, съсредоточена, целеустремена и дисциплинирана в работата, което е добре прието навсякъде.  Ето защо намерих толкова бързо общ език с българите, които притежават същите качества. Приятно е да се работи с тях. В Италия, за съжаление, някои от тези качества, частично се губят, а аз обичам реда и организацията във всяко едно отношение.

- Как Ви се струва Зала 1 в Националния дворец на културата? Имахте ли възможност да разгледате София? Как намирате публиката тук?
- НДК е една съвременна монументална сграда и зная, че в него се намират няколко зали. Във времето, когато е строен, са се преследвали други цели за неговото предназначение. Но независимо, че има някои акустични неразположения, организаторите на постановките успяват да направят озвучаването перфектно. Цялото оборудване, декори и техника показват, че в това помещение могат да се случат оперни спектакли на най-високо ниво. Поради липсата на време, за съжаление, не успях да видя много забележителости в града, но мисля, че традиционно нашите спектакли ще имат продължения и ще ми предоставят възможности да разгледам всички прелести на София.

- Какви са Вашите впечатления от партньора Ви на сцената в „Тоска“, а сега и в „Трубадур“ – Марио Маланини – пътувате често заедно из големите оперни сцени, как работите заедно?
- Марио Маланини е чудесен сценичен партньор – опитен, разбиращ, усмихнат. Това е важно за мен, особено в спектакли, в които дебютирам. Да се опреш на парньор с повече опит, световен солист - това води до добри резултати, внася правилната трактовка и яснота в по-трудните сценични ситуации. Аз се радвам, че този път ще бъдем на сцената заедно. Сработването между партньорите преди всичко е гаранция за качествовто на образите в спектакъла.

- А Вашето мнение за диригента Найден Тодоров и музикантите от Държавна опера Русе? Какво е нивото им, според Вас?
- Маестро Найден Тодоров за мен е един от професионалните съвременни диригенти. Той разбира изпълнителя във всеки един момент, това е гениално. При нашата първа среща, той ми каза - "Ти пей, а аз ще акомпанирам…" Невероятно! А най-важното е, че при нас всичко се получи перфектно. Той е музикален, подготвен, готов да работи в тандем, не всички диригенти разбират значимостта на понятието  увереност. Сигурна съм, че всички овации и комплименти, които получи след спектакъла "Тоска" са изцяло заслужени и за мен е огромна чест отново да работя с него. Когато говорим за моите колеги в Русе, те до един са професионалисти, в това което правят. Те са творчески личности и всеки един от тях дава всичко от себе си на сцената.
 
- Какво се случва в артистичен план за Вас през последната година и какво Ви предстои от тук нататък?
- В оперните театри в Италия ситуацията не е от най-добрите, на моменти се чувства културния опадък. Понякога театри отменят или отлагат спектакли. Положението е нестабилно, но аз непрекъснато съм отворена за международни сътрудничества и непрекъснато получавам покани от Германия, Латвия, Швейцария и дори Щатите, но сега най-важното е да се съсредоточа върху "Трубадур".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 58 минути

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 1 час

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 1 час

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 2 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 2 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 2 часа

Вдигат заплатите в армията

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 2 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 3 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 3 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 3 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 4 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 4 часа

Властите затвориха летище, продължава евакуацията на хора от района

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 4 часа

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции

<p>Всичко, което трябва да знаем, за да се предпазим от коклюш</p>

Всичко, което трябва да знаем, за да се предпазим от коклюш

България Преди 4 часа

Полезна информация и съвети от Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията

<p>Обмислят&nbsp;2 май да бъде неучебен ден в цялата страна</p>

Галин Цоков: Обмисляме 2 май да бъде неучебен ден в цялата страна

България Преди 4 часа

Според него има възможност издадените вече заповеди от някои кметове, които обявиха 2 май за неучебен ден, да отпаднат

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Свят Преди 4 часа

Трусът е станал в 11.02 ч. местно (и българско) време, а епицентърът му е бил недалеч от турския град Сеферихисар