3 хил. европейски музея празнуват на 15 май
Иконите в криптата на "Св. Александър Невски"   
Източник: БГНЕС/Антон Станков
3

Поредната Европейска Нощ на музеите е на 15 май.

От ирландския пристанищен град Коув до руския Владивосток музеите в Европа ще празнуват тази вечер, като ще предлагат безплатен вход до ранните часове на деня за шестото издание на Нощта на музеите.

В инициативата се включват 3000 музея - с една четвърт повече от миналата година.

От 47-те държави в Съвета на Европа в нея участват 39. Много силно тази година се увеличи участието на британските и руските музеи. Най-многобройни обаче са френските музеи - 1300.

Балтийските държави също са много активни. В инициативата се включват 100 естонски музея, което е с 50 процента повече от миналата година. За Нощта на музеите ще бъдат отворени и всички латвийски музеи.

В Русия 200 музея ще участват в инициативата. В Италия се включват 400 музея, а във Великобритания - 320.

Нощта на музеите е насочена към всички, но най-вече цели да привлече младите и тези, които рядко влизат в музей или галерия.

Първата европейска Нощ на музеите беше организирана през 2005 г. от Франция. От 2006 г. инициативата е под патронажа на Съвета на Европа. През 2009 г. ЮНЕСКО също призна международното й значение.

В София от 18 до 24 ч. отварят врати 12 музея,

с изключение на Националния исторически музей, който ще работи от 11 ч. до 18 ч., а общо за страната ще приемат посетители 42 музея.

В

Националната художествена галерия специално в една зала ще бъдат подредени отдавна непоказвани образци на българската живопис от първата половина на 20-ти век.

В 22.30 ч. ще  започне музикално-театралният спектакъл "Старинна музика от Ренесанса" с танци, сонети и откъси от Шекспир, с младежкото присъствие на студенти от Театралния колеж "Любен Гройс".

На фасадата на двореца мултимедийна виртуална разходка ще представи постоянните експозиции на галерията - иконите, живописта и скулптурата, най-доброто от къщите - музеи на Вера Недкова, Никола Танев и Иван Лазаров.

Който дойде в галерията, ще може да види изложбата илюстрации на Ясен Гюзелев и "В Ателието" на Зафер Галибов - художествена еротична фотография.

За първи път в

Криптата на Храм паметника "Св. Александър Невски"

ще бъде показано последното постъпление в колекцията на галерията - иконата "Богородица с младенеца и светци" на Захари Зограф.

Там са изложени и 14 шедьовъра, реставрирани с подкрепата на фондация "Левентис". Сред тях е "Христос Пантократор" от 11 век - една от най-старите не само в България, но и на Балканите рисувани икони.

Тази изложба е свързана с успешното завършване на реставрацията на 14 икони от Черноморието, притежание на Археологическия институт с музей при БАН, Историческия музей в Несебър и Художествената галерия в Бургас.

Иконите са от различни периоди - от ХІ до ХVІІІ век. Поради тежкото им състояние повечето от тях досега не са били представяни пред публика, а други не са показвани отдавна.

А изложбата "Икони от Родопите" представя непознати образци на нашата иконопис.

В този ден на отворени врати

Националният исторически музей

открива дарителска акция. Очаква се в музея да бъдат предоставени свидетелства от историята на България - археологически и етнографски материали, документи, предмети на бележити дейци на политиката, стопанството и културата от периода на Възраждането до наши дни.

Всички дарени предмети ще бъдат показани в специална изложба, а най-значимите ще бъдат включени в постоянната експозиция на музея.

Тържеството ще бъде открито в 11 ч. от Бенедикт Контамен - директор на Френския институт в София. Подготвена е артистично-музикална програма, заедно с фондация "Искам бебе". Ще има ревю на костюми от Първата, Втората българска държава,от края на 19-и и началото на 20-и век.

Ще бъдат прожектирани българските игрални филми "Рицар без броня", "Изпити по никое време" и "Таралежите се раждат без бодли". Издания на музея - книги, каталози, албуми и други, ще бъдат предлагани на преференциални цени.

Орденът за граждански заслуги на Иван Вазов,

връчен на народния поет през 1895 г. - при честването на първия му юбилей, за първи път ще бъде показан в обновената документална експозиция в неговата къща-музей в София.

Експозицията ще бъде открита официално на 14 май, а в Нощта на музеите, посетителите ще имат възможност да я видят за първи път. Обновяването на документалната изложба е в рамките на честването на 160-годишнината от рождението на патриарха на българската литература. Тържествата ще са през цялата година във всички градове, с които е свързан писателят - Сопот, Берковица и София.

В

Националната галерия за чуждестранно изкуство

ще мога да се видят подредените в момента там изложби на Емил Стойчев, на германеца Феликс фон Койдел и на американеца Хънт Слонъм, а ще свирят Софиският духов оркестър и млади изпълнители на камерна музика.

В

Националния военноисторически музей

ще гостуват популярни изпълнители - Йорданка Христова, Росица Кирилова, вокална група "Трамвай номер 5", формация "Вакали" и дуетът Димитър Колев - Назар и Нино Гамбо Неишвили. Концертът "На Българската армия с любов" започва в 19 часа.

Публиката ще може да види най-новата изложба "Съдби, белязани от войната", посветена на 65-та годишнина от Втората световна война. Специален автобус за музея ще тръгне в 18 ч от Националната художествена галерия.

Изложби и концерти предлага в Нощта на музеите

 Софийската градска художествена галерия,

която е сред инициаторите на събитието у нас. Галерията ще бъде отворена през целия съботен ден - до полунощ. Посетителите ще могат да видят изложбите "Другото око: Художник в депото" на Лъчезар Бояджиев, "Естествена история" на Флавио Бонети и "Шум. Портрети на близък човек" на Богдан Александров.

Борислав Йоцов - кларинет, и Огняна Соколова - пиано, ще свирят в СГХГ от 19.30 ч., а от 21.00 ч. пред галерията - откъм градината на Народния театър "Иван Вазов", ще се представи Духов квинтет.

В галерията "Васка Емануилова" (в парка "Заимов"), филиал на СГХГ, са подредени две изложби - "Рисунка009" и експозицията на словенската група "сон:ДА" (Метка Голец&Миха Хорват) - продължение на проектите на групата с компютърно генерирани рисунки, показвани в различни международни биеналета, общи и самостоятелни изложби в Америка и Европа.

Изложбата на "сон:ДА" в София е продукция на Аксиома - Институт за съвременно изкуство, Любляна, и галерия "Васка Емануилова" с подкрепата на Министерството на културата на Словения и община Любляна.

Интересни прояви подготвят всички регионални исторически музеи в областните, а и в други градове, както и редица галерии. Например


Галерия "Илия Бешков" в Плевен

за първи път в своята история ще остане отворена през нощта на 15 май. Вечерта първи ще покажат творческите си заложби млади дарования от Националното училище по изкуствата "Панайот Пипков".

След това преподаватели по рисуване и от школите по рисуване в града ще участват с най-добрите си ученици в конкурса "Аз рисувам шедьоври". Идеята е децата да се опитат да нарисуват копия на произведения от български и световни класици, които галерията притежава - картини от Рембранд, Домие, Владимир Димитров-Майстора, Дечко Узунов, Светлин Русев...

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 3 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 5 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 6 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 7 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 7 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 7 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 8 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 8 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 9 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 9 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 9 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 10 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 10 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности