Топ специалист по рак на кожата гостува в София
Източник: netinfo
0

Р акът на кожата е един от най-често срещаните в човешката патология, като честота му продължава да нараства през последното десетилетие.

Кожните злокачествените образувания се класифицират в зависимост от клетките, от които произхождат и се подразделят на немеланомни (кератиноцитни) кожни тумори и меланом, характеризиращи се с различна степен на инвазия и различна прогноза. Двата основни типа немеланомни кожни тумори произхождат от клетки на най-повърхностния слой на кожата (епидермис), наречени кератиноцити. При базалноклетъчния карцином това са кератиноцити, изграждащи космите и жлезите, докато при плоскоклетъчния карцином това са епидермалните кератиноцити, а при меланома - пигментните клетки (меланоцити). Около 80% от случаите на немеланомния рак на кожата се заема от базоцелуларния карцином, следван от плоскоклетъчния (спиноцелуларен) карцином, докато меланомът продължава да е една от водещите причини за смъртност сред пациентите в цял свят.

С оглед инвазивния характер на някои кожни карциноми, високата степен на метастазиране, рискът от рецидивиране и значително високата смъртност, целият екип на клиника Derma-Act искаме отново да подчертаем, че от съществено значение за прогнозата на тези пациенти е ранната диагностика и правилния терапевтичен подход. Всички видове рак на кожата са напълно лечими в над 90% от случаите, при навременно диагностициране и хирургично премахване.

Именно с цел подобряване на прогнозата, още от самото стартиране на проекта – Derma-Act, апелираме за провеждането на ежегоден преглед при дерматолог. Това е и основна причина за втори пореден път да поканим и да представим на Вашето внимание проф. Емилиос Лалас - ръководител на катедра „Дерматология“ към Медицински университет „Аристотел“, Солун, Гърция, водещ изследовател в областта на дерматоскопията и към момента изпълняващ длъжността Генерален секретар на Международната Дерматоскопска Общност. Неговата основна сфера на изследователски интерес е дерматоскопията на кожни тумори и прилагането на метода в общата дерматология с цел подобряване на прогнозата и преживяемостта на пациентите с дермато-онкологични заболявания.

На 13-и и 14-и декември той ще посети Derma-Act като по време на гостуването си ще извършва прегледи и консултации на пациенти, които искат да се възползват от неговата експертиза. Записванията на часовете се заявяват предварително, тъй като количеството им е ограничено. Повече информация можете да получите от специалистите в Derma-Act като позвъните на телефони: 088 974 1417 и 02/ 450 80 80.

Какво представлява меланомът на кожата?

Меланомът е най-инвазивният вид рак в човешката патология, който произхожда от пигментните клетки на кожата, наречени меланоцити. Тези клетки произвеждат меланин, който е отговорен за цвета на кожата, очите и косата. Tерминът "меланом" идва от гръцката дума "melanos" (тъмно, черно). Рядко има непигментирани варианти на меланома, които затрудняват значително диагнозата му с невъоръжено око. Туморът се среща най-често по кожата, но може да засегне и устната лигавица, гениталиите, ноктите, стомашно-чревния тракт, очната ябълка, мозъчните обвивки и др. Доскоро се считаше, че той се развива на база на т.нар. „диспластични невуси“ - бенки, с клинични белези на дисплазия и хистологичен атипизъм, или върху непроменена кожа и лигавица. Днес е известно, че меланомът се развива при генетично предразположени индивиди, като UV-светлината е основен външен рисков фактор за появата му. Случаите на т.нар. „вроден меланом“, който е налице по време на раждането, са значително по-редки и могат да се дължат и на „метастазиране“ от майчин меланом. Трябва да се има предвид, че бременността е рисков фактор за злокачествена трансформация, поради хормоналните въздействия върху кожата и нейните придатъци. Деца и юноши с гигантски меланоцитни невуси (бенки) (>20см), също са в повишен риск от развитие на болестта.

Причини за развитие/рискови фактори:

- Вътрешни:

- генетично предразположение (унаследен генотип, специфични генетични мутации)

- лична и/или фамилна анамнеза за меланом в семейството; един от всеки 10 души, диагностицирани с меланом, има член на семейството, който също е диагностициран с болестта.

- определен фенотип (фототип) - светла кожа, склонна към слънчеви изгаряния, светла коса и очи; рискът от развитие на меланом при пациенти от европеидните раси е 30 пъти по-висок, в сравнение с пациенти с тъмна кожа.

- наличието на голям брой бенки: хората с повече от 50 обикновени бенки е по-вероятно да развият меланом, поради по-висока асоциация със споменатите генетични мутации.

-  Външни (фактори на средата):

- излагането на ултравиолетови (UV) лъчи - слънчевата светлина е водеща причина за меланома, поради увреждане на ДНК на клетките, което благоприятства развитието на мутации в тях, съответно онкогенезата. Силните слънчеви изгаряния в детска възраст, използването на солариуми и прекомерното излагане на UV радиация повишават значително риска от развитие на меланом. Общата доза на UV-облъчване, както и болезнени изгаряния в детска възраст, обуславят развитието на меланом, както по откритите области на тялото (лице, ръце, деколте), така и по необлъчваните части – най-често гърба при мъжете, и най-често подбедриците при жените.

Симптоми, диагноза и лечение

Обикновено меланомът възниква като безсимптомна плоска или надигната пигментирана лезия по кожата или под формата на възел, наподобяващи обикновените бенки. Цветът на меланома може да е различен: черно-син, кафяв или розов, като понякога туморът може да има няколко нюанса наведнъж (т.нар. неравномерно разпределение на пигмента). Размерите му варират от 0,5 до 2-3 см в диаметър. Ерозивната (с вид на язва) повърхност, кървене или уплътняване в основата на лезията са късни и тревожни признаци на болестта. Асиметричните граници, нееднородното оцветяване и размер над 0.5 см, вследствие на нарастване на „стара лезия“ или новопоявила се такава, са алармиращи признаци, при наличието на които трябва да се консултирате с дерматолог! Меланомът е силно агресивен тумор, с висок потенциал за ранно метастазиране към лимфните възли и вътрешните органи, като 5-годишната преживяемост при напредналите стадии на болестта е изключително ниска.

Важно е обаче да знаем, че в ранните етапи, меланомът изглежда по-безобиден и е необходим голям опит, за да се разграничи от доброкачествен пигментен невус (бенка). Точно поради тази причина диагноза за меланом може да се постави само и единствено след преглед от специалист в областта. За да се определи обаче точно типа на тумора и неговите характеристики, е необходимо да се направят допълнителни изследвания. През последните години дерматоскопията се доказва като метод с висока степен на специфичност и ефективност при диагнозата на кожен меланом, която позволява неговото диагностициране в най-ранен етап. Предимство на метода е и възможността за фотодокументиране и проследяване на „съмнителни“ лезии и пациенти с висок риск (с лична или фамилна анамнеза за меланом). Най-важната точка при диагностицирането на тумора е да се установи етапа на развитие, което определя и прогнозата за пациента.

Немеланомни (кератиноцитни) кожни тумори:

Повишен риск от поява на плоскоклетъчен карцином също е свързан с прекомерното излагане на слънце, както и наличието на т.нар. прекурсорни лезии, свързани с хронична слънчева увреда. Факторите, които допринасят за повишен риск от развитие на базалноклетъчен карцином, са мъжкият пол, напредналата възраст, както и честотата на предходните слънчеви изгаряния. Някои химически съединения като арсен, катрани, инфрачервена радиация, йонизираща радиация (рентгенови, гама лъчи, и др.), хронични възпаления, някои вируси (човешки папиломен вирус) също играят роля в канцерогенезата самостоятелно, или в комбинация.

Базалноклетъчният рак на кожата се развива предимно по изложените на слънце области – кожата на главата и шията. Той нараства много бавно и метастазира изключително рядко. Без лечение, обаче, те могат да инвазират и разрушат подкожните тъкани до нивото на костта.

Плоскоклетъчният карцином има по-агресивно поведение и може да доведе по поява на метастази в лимфните възли, както и в отдалечени органи и системи. Той се развива главно по хронично изложените на слънце области от тялото като лице, уши, шия, долна устна, гърба на ръцете, но би могъл да възникне и в областта на рани с хронично протичане, както и по външните полови органи. Най-често проявата на този тип рак е с разязвено и зачервено възелче.

Сами разбирате защо екипът ни в Derma-Act работи усилено в посока ранна диагностика и установяване етапа на развитие на съмнителни лезии при наличие на такива. При своето посещение проф. Емилиос Лалас ще провежда прегледите на пациентите с помощта на дерматоскоп, или т.нар. дерматоскопия. Процедурата представлява неинвазивен медицински метод за диагностика, при който чрез многократно увеличение се оглежда повърхността на кожата и се търсят морфологични промени, които са невидими с невъоръжено око, но характерни за различите видове тумори. Това е техника, която отваря нови възможности за изследване на образуванията по кожата без хирургическа намеса. Тя позволява да се определи естеството на образуванието и дали то е опасно или не, с оглед прецизиране на последващия терапевтичен подход.

Всички видове кожен рак биха могли да имат добра прогноза, при своевременното им диагностициране и терапия.

Превантивни мерки

С няколко елементарни предпазни мерки вие можете да намалите риска от меланом:

- избягвайте солариуми и прякото излагане на слънчева светлина;

- използвайте слънцезащитни продукти целогодишно;

- носете дрехи, които предпазват кожата;

- носете предпазни слънчеви очила.

Профилактиката се изразява в ранното откриване на започнали промени в някоя бенка. Преглеждайте кожата си и съобщавайте на лекаря си за всяка промяна в бенките, новопоявили се пигментни или непигментни лезии по кожата. Въпреки че рисковите фактори за развитие на различните типове рак на кожата са много, излагането на ултравиолетови лъчи – на слънце или в солариум, повишава риска от развитие на всички типове.

Целият екип на клиника Derma-Act е убеден, че заслужавате експертно мнение и заедно можем да изградим едно по-здраво бъдеще.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Ваксините, които съдържат микрочипове

Ваксините, които съдържат микрочипове

Теми в развитие Преди 35 минути

Защо много хора вярват в конспиративната теория, че ваксините срещу COVID-19 съдържат микрочипове?

БСП открива предизборната си кампания със серия от събития в цялата страна

БСП открива предизборната си кампания със серия от събития в цялата страна

Избори 2021 Преди 2 часа

Левицата влиза в надпреварата за вота с №4 в бюлетината и със слоган: “С грижа за хората“

Вълнуващи криминални загадки в премиерата „Специален отряд: Хамбург“ по NOVA

Вълнуващи криминални загадки в премиерата „Специален отряд: Хамбург“ по NOVA

Любопитно Преди 2 часа

Успешната европейска поредица стартира този понеделник в 23.30 ч.

<p>Рядък вариант на коронавируса бе открит&nbsp;в Италия</p>

Рядък вариант на коронавируса бе идентифициран в Италия

Теми в развитие Преди 3 часа

Друг такъв вариант е бил идентифициран досега само в Тайланд

Снимка: Архив

Борисов: Нашата предизборна кампания е лесна, показва работа, работа, работа

България Преди 3 часа

Премиерът бе в пазарджишкото село Драгиново

Политолози за тенденциите преди изборите

Политолози за тенденциите преди изборите

Избори 2021 Преди 4 часа

Общите политически тенденции от миналата година ще са решаващи, смятат експерти

ТЕСТ: Колко добре познавате България?

ТЕСТ: Колко добре познавате България?

Любопитно Преди 4 часа

Отговорете на няколко лесни въпроса и разберете

Папа Франциск в Ирак – религиозно послание и тежки политически въпроси

Папа Франциск в Ирак – религиозно послание и тежки политически въпроси

Свят Преди 5 часа

Религиозният диалог този път не е основната линия на посещението, а посланието за изцеление на раните на войната и помирение в иракското общество, пише Руслан Трад в анализ за Vesti.bg

Land Rover Defender V8 90

Да губиш по 100 000 клиенти заради ниско качество

Технологии Преди 6 часа

Това си призна шефът на Jaguar Land Rover

Лесно и вкусно - как да приготвите сурово брауни

Лесно и вкусно - как да приготвите сурово брауни

Любопитно Преди 6 часа

Вижте една интересна рецепта

Лек спад на новите случаи на коронавирус, расте броят на приетите в болници

Лек спад на новите случаи на коронавирус, расте броят на приетите в болници

Теми в развитие Преди 7 часа

През последното денонощие са починали 22 души от КОВИД-19

Google

Какви са най-важните новости в Chrome 89

Технологии Преди 7 часа

Малко практичност и доста промени "под капака" са част от промените

Нови изисквания при пътуване от Англия

Нови изисквания при пътуване от Англия

Свят Преди 15 часа

Формулярът трябва да е подписан и разпечатан на хартия или изтеглен на дигитално устройство

Как в Испания спасиха магаре с хеликоптер

Как в Испания спасиха магаре с хеликоптер

Любопитно Преди 19 часа

Собственикът потърсил помощ след като магарето се заклещило

Одрин

Валията на Одрин: Умолявам ви, бъдете неблагодарни

Теми в развитие Преди 19 часа

Валията на Одрин Екрем Джаналп призова съгражданите да ограничат всякакви събирания по домовете или навън