Топ специалист по рак на кожата гостува в София
Източник: netinfo
0

Р акът на кожата е един от най-често срещаните в човешката патология, като честота му продължава да нараства през последното десетилетие.

Кожните злокачествените образувания се класифицират в зависимост от клетките, от които произхождат и се подразделят на немеланомни (кератиноцитни) кожни тумори и меланом, характеризиращи се с различна степен на инвазия и различна прогноза. Двата основни типа немеланомни кожни тумори произхождат от клетки на най-повърхностния слой на кожата (епидермис), наречени кератиноцити. При базалноклетъчния карцином това са кератиноцити, изграждащи космите и жлезите, докато при плоскоклетъчния карцином това са епидермалните кератиноцити, а при меланома - пигментните клетки (меланоцити). Около 80% от случаите на немеланомния рак на кожата се заема от базоцелуларния карцином, следван от плоскоклетъчния (спиноцелуларен) карцином, докато меланомът продължава да е една от водещите причини за смъртност сред пациентите в цял свят.

С оглед инвазивния характер на някои кожни карциноми, високата степен на метастазиране, рискът от рецидивиране и значително високата смъртност, целият екип на клиника Derma-Act искаме отново да подчертаем, че от съществено значение за прогнозата на тези пациенти е ранната диагностика и правилния терапевтичен подход. Всички видове рак на кожата са напълно лечими в над 90% от случаите, при навременно диагностициране и хирургично премахване.

Именно с цел подобряване на прогнозата, още от самото стартиране на проекта – Derma-Act, апелираме за провеждането на ежегоден преглед при дерматолог. Това е и основна причина за втори пореден път да поканим и да представим на Вашето внимание проф. Емилиос Лалас - ръководител на катедра „Дерматология“ към Медицински университет „Аристотел“, Солун, Гърция, водещ изследовател в областта на дерматоскопията и към момента изпълняващ длъжността Генерален секретар на Международната Дерматоскопска Общност. Неговата основна сфера на изследователски интерес е дерматоскопията на кожни тумори и прилагането на метода в общата дерматология с цел подобряване на прогнозата и преживяемостта на пациентите с дермато-онкологични заболявания.

На 13-и и 14-и декември той ще посети Derma-Act като по време на гостуването си ще извършва прегледи и консултации на пациенти, които искат да се възползват от неговата експертиза. Записванията на часовете се заявяват предварително, тъй като количеството им е ограничено. Повече информация можете да получите от специалистите в Derma-Act като позвъните на телефони: 088 974 1417 и 02/ 450 80 80.

Какво представлява меланомът на кожата?

Меланомът е най-инвазивният вид рак в човешката патология, който произхожда от пигментните клетки на кожата, наречени меланоцити. Тези клетки произвеждат меланин, който е отговорен за цвета на кожата, очите и косата. Tерминът "меланом" идва от гръцката дума "melanos" (тъмно, черно). Рядко има непигментирани варианти на меланома, които затрудняват значително диагнозата му с невъоръжено око. Туморът се среща най-често по кожата, но може да засегне и устната лигавица, гениталиите, ноктите, стомашно-чревния тракт, очната ябълка, мозъчните обвивки и др. Доскоро се считаше, че той се развива на база на т.нар. „диспластични невуси“ - бенки, с клинични белези на дисплазия и хистологичен атипизъм, или върху непроменена кожа и лигавица. Днес е известно, че меланомът се развива при генетично предразположени индивиди, като UV-светлината е основен външен рисков фактор за появата му. Случаите на т.нар. „вроден меланом“, който е налице по време на раждането, са значително по-редки и могат да се дължат и на „метастазиране“ от майчин меланом. Трябва да се има предвид, че бременността е рисков фактор за злокачествена трансформация, поради хормоналните въздействия върху кожата и нейните придатъци. Деца и юноши с гигантски меланоцитни невуси (бенки) (>20см), също са в повишен риск от развитие на болестта.

Причини за развитие/рискови фактори:

- Вътрешни:

- генетично предразположение (унаследен генотип, специфични генетични мутации)

- лична и/или фамилна анамнеза за меланом в семейството; един от всеки 10 души, диагностицирани с меланом, има член на семейството, който също е диагностициран с болестта.

- определен фенотип (фототип) - светла кожа, склонна към слънчеви изгаряния, светла коса и очи; рискът от развитие на меланом при пациенти от европеидните раси е 30 пъти по-висок, в сравнение с пациенти с тъмна кожа.

- наличието на голям брой бенки: хората с повече от 50 обикновени бенки е по-вероятно да развият меланом, поради по-висока асоциация със споменатите генетични мутации.

-  Външни (фактори на средата):

- излагането на ултравиолетови (UV) лъчи - слънчевата светлина е водеща причина за меланома, поради увреждане на ДНК на клетките, което благоприятства развитието на мутации в тях, съответно онкогенезата. Силните слънчеви изгаряния в детска възраст, използването на солариуми и прекомерното излагане на UV радиация повишават значително риска от развитие на меланом. Общата доза на UV-облъчване, както и болезнени изгаряния в детска възраст, обуславят развитието на меланом, както по откритите области на тялото (лице, ръце, деколте), така и по необлъчваните части – най-често гърба при мъжете, и най-често подбедриците при жените.

Симптоми, диагноза и лечение

Обикновено меланомът възниква като безсимптомна плоска или надигната пигментирана лезия по кожата или под формата на възел, наподобяващи обикновените бенки. Цветът на меланома може да е различен: черно-син, кафяв или розов, като понякога туморът може да има няколко нюанса наведнъж (т.нар. неравномерно разпределение на пигмента). Размерите му варират от 0,5 до 2-3 см в диаметър. Ерозивната (с вид на язва) повърхност, кървене или уплътняване в основата на лезията са късни и тревожни признаци на болестта. Асиметричните граници, нееднородното оцветяване и размер над 0.5 см, вследствие на нарастване на „стара лезия“ или новопоявила се такава, са алармиращи признаци, при наличието на които трябва да се консултирате с дерматолог! Меланомът е силно агресивен тумор, с висок потенциал за ранно метастазиране към лимфните възли и вътрешните органи, като 5-годишната преживяемост при напредналите стадии на болестта е изключително ниска.

Важно е обаче да знаем, че в ранните етапи, меланомът изглежда по-безобиден и е необходим голям опит, за да се разграничи от доброкачествен пигментен невус (бенка). Точно поради тази причина диагноза за меланом може да се постави само и единствено след преглед от специалист в областта. За да се определи обаче точно типа на тумора и неговите характеристики, е необходимо да се направят допълнителни изследвания. През последните години дерматоскопията се доказва като метод с висока степен на специфичност и ефективност при диагнозата на кожен меланом, която позволява неговото диагностициране в най-ранен етап. Предимство на метода е и възможността за фотодокументиране и проследяване на „съмнителни“ лезии и пациенти с висок риск (с лична или фамилна анамнеза за меланом). Най-важната точка при диагностицирането на тумора е да се установи етапа на развитие, което определя и прогнозата за пациента.

Немеланомни (кератиноцитни) кожни тумори:

Повишен риск от поява на плоскоклетъчен карцином също е свързан с прекомерното излагане на слънце, както и наличието на т.нар. прекурсорни лезии, свързани с хронична слънчева увреда. Факторите, които допринасят за повишен риск от развитие на базалноклетъчен карцином, са мъжкият пол, напредналата възраст, както и честотата на предходните слънчеви изгаряния. Някои химически съединения като арсен, катрани, инфрачервена радиация, йонизираща радиация (рентгенови, гама лъчи, и др.), хронични възпаления, някои вируси (човешки папиломен вирус) също играят роля в канцерогенезата самостоятелно, или в комбинация.

Базалноклетъчният рак на кожата се развива предимно по изложените на слънце области – кожата на главата и шията. Той нараства много бавно и метастазира изключително рядко. Без лечение, обаче, те могат да инвазират и разрушат подкожните тъкани до нивото на костта.

Плоскоклетъчният карцином има по-агресивно поведение и може да доведе по поява на метастази в лимфните възли, както и в отдалечени органи и системи. Той се развива главно по хронично изложените на слънце области от тялото като лице, уши, шия, долна устна, гърба на ръцете, но би могъл да възникне и в областта на рани с хронично протичане, както и по външните полови органи. Най-често проявата на този тип рак е с разязвено и зачервено възелче.

Сами разбирате защо екипът ни в Derma-Act работи усилено в посока ранна диагностика и установяване етапа на развитие на съмнителни лезии при наличие на такива. При своето посещение проф. Емилиос Лалас ще провежда прегледите на пациентите с помощта на дерматоскоп, или т.нар. дерматоскопия. Процедурата представлява неинвазивен медицински метод за диагностика, при който чрез многократно увеличение се оглежда повърхността на кожата и се търсят морфологични промени, които са невидими с невъоръжено око, но характерни за различите видове тумори. Това е техника, която отваря нови възможности за изследване на образуванията по кожата без хирургическа намеса. Тя позволява да се определи естеството на образуванието и дали то е опасно или не, с оглед прецизиране на последващия терапевтичен подход.

Всички видове кожен рак биха могли да имат добра прогноза, при своевременното им диагностициране и терапия.

Превантивни мерки

С няколко елементарни предпазни мерки вие можете да намалите риска от меланом:

- избягвайте солариуми и прякото излагане на слънчева светлина;

- използвайте слънцезащитни продукти целогодишно;

- носете дрехи, които предпазват кожата;

- носете предпазни слънчеви очила.

Профилактиката се изразява в ранното откриване на започнали промени в някоя бенка. Преглеждайте кожата си и съобщавайте на лекаря си за всяка промяна в бенките, новопоявили се пигментни или непигментни лезии по кожата. Въпреки че рисковите фактори за развитие на различните типове рак на кожата са много, излагането на ултравиолетови лъчи – на слънце или в солариум, повишава риска от развитие на всички типове.

Целият екип на клиника Derma-Act е убеден, че заслужавате експертно мнение и заедно можем да изградим едно по-здраво бъдеще.

 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>СДВР:&nbsp;Движението в центъра на София в събота може да бъде спирано</p>

СДВР със строги мерки заради мача "Левски" - ЦСКА

България Преди 12 минути

Полицейското присъствие ще бъде забележимо, както в крайните квартали, така и в центъра на града каза на гл. инспектор Иван Георгиев

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

България Преди 19 минути

Може би имаше много повече случаи през изминалите месеци, през които трябваше да се "вземе главата" на председателя на парламента, отбеляза тя

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Свят Преди 1 час

Военновременният кабинет на Нетаняху е обсъдил вариант, при който да бъдат пуснати жени, по-възрастни и болни

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Свят Преди 1 час

Те са открити по време на строителни дейности по мащабен проект за градско развитие в бившия летищен комплекс Елиникон, южно от Атина

<p>Арестуваха министъра на земеделието на Украйна</p>

Заподозрян в корупция за милиони: Арестуваха украинския земеделски министър

Свят Преди 1 час

Солски е обвинен в незаконно завземане на земя на стойност над $7 млн., когато е бил ръководител на голяма земеделска компания и член на парламента

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

Свят Преди 1 час

38 години след ядрената катастрофа в Чернобил

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

Любопитно Преди 1 час

Поводът е юбилейният епизод 1000 на емблематичното предаване на NOVA

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Технологии Преди 1 час

Той се очаква на пазара това лято

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

Превозното средство било паркирано пред жилищен блок

<p>&quot;Изменението на климата сее глобален хаос&quot;</p>

Нигерия се движи напред: Електрически превозни средства на хоризонта

Свят Преди 2 часа

Нигерия има за цел да постигне нулеви нетни емисии до 2060 г.

99-годишна

Когато духът е най-важен! 99-годишна баба счупи 3 световни рекорда по плуване (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

История, която звучи като от филм, но всъщност е самата истина

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

Свят Преди 2 часа

Острото отхвърляне на обвиненията от страна на Пекин подчертава неговата чувствителност към обвиненията в задгранични разузнавателни операции

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

Екипажът на плавателния съд е евакуиран на пролива Дарданели

<p>Борисов: Много добре го сглобихте, браво, унижихте ни, разстроихте ни</p>

Борисов: Вчерашното действие срещу Росен Желязков беше насилствено

България Преди 2 часа

Следващият парламент може да бъде много по-различен, заяви лидерът на ГЕРБ

<p>Доц. Кунчев обяви ще се въвежда ли&nbsp;извънредна епидемична обстановка заради коклюша</p>

Кунчев: Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка заради коклюша

България Преди 2 часа

Карантина ще се въвежда само в конкретни училища и детски градини, където има заболели, като се въвежда и онлайн обучение