Старинен обичай дарява перловата ракия с аромат на жасмин
Източник: netinfo
0

„Перловата“ ракия от Карнобатските лозя е невероятно ароматна и пивка заради старинен обичай, прилаган хилядолетия наред от прочутите местни майстори.

Способът дарява гроздето с божествени ухания на жасмин, трендафил и карамфилова пъпка, като гарантира отлична зрялост и висока захарност. Агрономите разказаха, че тероарът, върху който „Винпром Карнобат“ засажда лозята за „Перлова“, притежава уникални свойства, а слънчевото греене, почвите и климатът там са оптимални за отглеждане на висококачествени български сортове.

Елитната ракия се дестилира в единствените по рода си посребрени казани, които чрез електролиза от вътрешната страна съхраняват изключителните й аромати и едновременно я пречистват до съвършенство.

Богатият цветист букет се извлича като гроздето ферментира с ципата в продължение на 15 денонощия, при изключително ниски температури. Отлежаването й в стари дрянови бъчви прави вкуса комплексен и балансиран, с богатство и мекота, присъщи за най-класните дестилати.

Не случайно точно в деня на Свети Трифон, най-младите лозари на Карнобат бяха посветени в тънкости на сорта, накарал познавачите да изберат „Перлова“ за своята трапеза. Навръх празника, „Винпром Карнобат“ обяви инициативата „Да познаваш традицията“, в рамките на която ученици от местния лозаро-винарски техникум ще усвояват ценни професионални умения.

Най-добре подготвените измежду бъдещите агрономи бяха провъзгласени за „Майстори на традицията“ и получиха шанса да овладеят старинния обичай по зарязване на лозята. Той се предава в Карнобатския край от поколение на поколение, а най-старият лозар, който го практикува, днес е на 82 години. Агрономите разказаха, че навремето той лично ги е обучавал, а сега те предават ценните знания на бъдещите си последователи.

„Проектът „Да познаваш традицията“ не просто приобщава младите карнобатлии към труда и грижите за земята. Вярваме, че най-добрият начин да съхраним хилядолетната традиция на Карнобатския край е като я предадем на нашите деца. Това е начинът да ги уверим, че лозята и избите на Карнобатския край са мястото, където знанията им ще бъдат оценени, а талантът ще намери поле за изява“, разказа изпълнителният директор на „Винпром Карнобат“ Десислава Николова и увери, че образованите и подготвени хора са най-ценният капитал на „Винпром Карнобат“.

 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@
 
Четири момчета пребиха тийнейджър
Ексклузивно

Четири момчета пребиха тийнейджър

Преди 14 часа
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Водещи новини