Пивоварните в България с милиони инвестиции за устойчива околна среда
Източник: Съюзът на пивоварите
0

З елените иновации в пивоварния сектор у нас спомагат за подобряване на устойчивото развитие и еко-отпечатъка на индустрията. Благодарение на модернизацията в пивоварните предприятия в страната, за последните 20 г. средният разход на вода за производството на хектолитър (100 литра) готово пиво е намалял близо 5 пъти, т.е. от 15 – 20 хектолитра на 3 – 5 хектолитра/1 хектолитър  бира.

Като изключително ценен ресурс оптимизирането на използването на вода и енергия е водещ прироритет за всеки производител на бира. В сравнение с 2014 г. пивоварните дружества - членове на СПБ, средно отчитат намаляване на употребата на вода с 4-6%, като целта е тази тенденция да става все по-устойчива.  Данните показват, че за последните 4 години средното потребление на електроенергия за производството на 1 хектолитър бира също е намаляло с 8%.  

В същото време големите пивоварни полагат усилия за 100 % биологично третиране на отпадните води и като цяло въвеждат моделите на т.нар. „кръгова икономика” с иновативни „зелени“ решения, съобщиха от Съюза на пивоварите в България (СПБ). В експлоатация вече са пуснати инсталации за био-анаеробно пречистване на отпадните води, с които се постига над 80% пречистване на използваната промишлена вода. Инвестицията в анаеробните реактори позволява и производството на биогаз като субпродукт, който може да се използва като алтернативно гориво за поддържане на производствените нужди на пивоварните.

Намаляването на екологичния отпечатък на пивоварните в България бе обсъден по време на годишното Общо събрание на членовете на Съюза на пивоварите. Представени бяха и икономически данни за индустрията, както и цялостната дейност на сдружението.

За 2018 г. капиталовите инвестиции общо на всички  членове на СПБ са 46 млн лева, а за периода 2016-2018 г. вложенията им в дълготрайни материални активи надхвърлят 130 млн. лева. От тях между 25 – 30% са насочени към реализиране на „зелени“ проекти, мощности и сгради, както и към енергийно ефективни мероприятия

Всяка година пивоварните позиционират на пазара и нови олекотени бирени опаковки с цел устойчиво управление и оползотворяване на отпадъците от РЕТ бутилки, стъкло и кенове. Запазва се положителната тенденция за намаляване на дела на продажбите на бира в пластмасови РЕТ бутилки. През 2018 г. този сегмент на бирения пазар е 53%, което означава, че само за три години пазарният дял на пластмасовите бутилки е спаднал  и вече е с 10% по-малко в сравнение с 2015 г. През миналата година делът на стъклените бутилки е 24%, на кеновете - 17% и на кеговете – 6%.

По данни на Агенция ,,Митници“, освободените за потребление в страната количества бира за 2018 г. са 5 560 000 хектолитра (за градус Плато), което е с 1,6% увеличение на продажбите на пиво в сравнение с 2017 г. В същото време постъпленията към бюджета от акциз за бира през 2018 г. са 81 млн. лв., което е с 2% повече от акцизните постъпления през 2017 г. През 2018 г. членовете на СПБ общо са реализирали 5 256 000 hl бира, което е с 2,4% повече от продажбите им за 2017 г.

През 2018 г. седемте пивоварни дружества, членуващи в СПБ, общо са  разширили пазарното си портфолио с 23 нови продукта. Сред тях се нареждат нови стилове пиво с долна и горна ферментация, бутикови предложения и безалкохолни бири. Това дава още по-широки възможности за развитие на категорията и удовлетворяване на много високите изисквания на българските потребители.

По отношение на работата и постиженията на СПБ изпълнителният директор на браншовата организация - Ивана Радомирова, коментира: „За Съюза на пивоварите беше много голямо признание фактът, че според независимо общоевропейско проучване, репутацията на пивоварната индустрия в България отново е с впечатляващо висок рейтинг на одобрение. По този показател за трета поредна година сме втори в Европа, след Чехия.“  Резултатите от изследването на международната организация Reputation Institute показват, че 85% от консуматорите на бира у нас много високо оценяват както пивоварните предприятия в страната, така и бирената категория. 

За Съюза на пивоварите и през 2019 г. водещите дейности и комуникации отново ще са съсредоточени върху  превенцията и отговорната консумация на бира. Приоритет в дневния ред на СПБ за тази година продължават да са инициативите за прозрачност и информиране на потребителите по образователната кампания „Национална бирена академия“. За втора поредна година тя се  реализира с експертизата и участието на високообразованите инженер-технолози на пивоварните предприятия и учените, работещи в изследователските полета на диетологията, микробиологията, пивоварната технология и продуктовата категория.                           


За Съюза на пивоварите в България:

През 2018 г. членове на Съюза са пивоварните компании: ,,Болярка ВТ” АД, „Бритос” ЕООД, ,,Загорка” АД, ,,Каменица” АД, ,,Карлсберг България” АД, ,,Ломско пиво” АД, ,,Доровски инвест“ ООД.  Общо те произвеждат 98-99% от бирата в страната.    

От производството и продажбите на бира в България годишно се генерират около 180 млн. евро данъчни приходи за фиска. Приходите от акцизи и ДДС от производството и продажбите на пиво на годишна база са около 70 млн. евро (по данни на Europe Economics и Евростат).

 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

България Преди 3 минути

Според заключението Васил Терзиев получава няколкостотин гласа повече от тези, които до момента са отчетени

Вътев би приел да бъде служебен министър

Вътев би приел да бъде служебен министър

България Преди 34 минути

Вътев подчерта, че е влязъл като експерт в настоящия кабинет

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Любопитно Преди 1 час

Тази седмица актьорът сподели, че наскоро е претърпял операция за имплантиране на пейсмейкър

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 1 час

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

България Преди 1 час

Причината е, че е чакал дълго за преглед

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 1 час

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

България Преди 1 час

Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков във връзка с консултациите на "Дондуков" 2 в търсене на служебен министър-председател

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Любопитно Преди 1 час

Второто издание от трилогията Renaissance е посветен на тексаските корени на певицата и включва 27 парчета

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Свят Преди 2 часа

По думите му той се основава на "неприемливи понятия" като изтегляне на руските сили от завзети от тях територии,

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 2 часа

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

<p>&quot;По-добре да умреш там, отколкото тук от глад&quot;&nbsp;</p>

От Непал до Украйна: Историята на непалския наемник

Свят Преди 2 часа

Сравнително бедна в сравнение със своите съседи като Русия, Китай и Индия, много непалци са привлечени от високите заплати, които могат да получат, мигрирайки нелегално в тези страни

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

България Преди 2 часа

Екипът в БНБ трябва да продължи да действа и да вървим напред, коментира той

Снимката е илюстративна

Природни бедствия и контрол над съзнанието: Какво представлява HAARP

Любопитно Преди 3 часа

HAARP се превърна в магнит за конспиративни теории, но какво всъщност представлява

<p>Скандал в НС: Може ли да се окажем с 480 народни представители или депутати с двойни заплати</p>

Скандал в НС заради НАТО, Конституцията, "Турски поток" и депутатските заплати (ВИДЕО)

България Преди 3 часа

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се заплашиха едни други с нови временни комисии