Неустоимо разнообразие на "Аполония"
Маги Алексиева Mey & The Band Метаформоза   
Източник: apollonia.bg
0

Д жаз и младежи не са две неща които идват спонтанно на ум едновременно, но на тазгодишното издание на Празниците на изкуството „Аполония“ лейбълът MUSIC CLINIC RECORDS си е поставил за цел да опровергае всички, които досега са си мислили, че джазът е запазена територия за по-зрялото поколение.

През последните години у нас се създава една нова сцена от млади таланти, които се обръщат към вдъхновението на класическите музикални стилове и ги представят в оригинална смес от своите интерпретации, впечатляващи сценични изпълнения и много талант.

На „Аполония“ в няколко последователни вечери ще бъдем изкушени от: Free Style &Bobo (Soul & Jazz), South Wick (Funk & Jazz), Mey & The Band (R.N.B. & Jazz), Metaformoza (Experimental Jazz), Мирослав Иванов (Eclectic Jazz & Chill), Da New Generation (100% Funk), Low Step (Smooth Jazz), High Time (Alternative Jazz).

„Радваме се, че на толкова сериозен фестивал, знаков за българската музикална сцена, се дава възможност на едно цяло поколение да представи музиката, която създава“, споделя Иван Неделев от група Free Style. Пловдивската група издаде дебютния си албум през миналата година, но отдавна има има свои верни почитатели, пленени от умението им да съчетават соул и ар енд би с фънк, хип-хоп и есид джаз по един експлозивен и грабващ начин. Концертите на Free Style сакато „лимитирана серия скъп парфюм“ – те не свирят често на живо, но когато го правят винаги се превръща в събитие, каквото ще стане и участието им на Аполония.

„Щурмът на младите в джаза“, както организаторите на празниците на изкуствата са нарекли тази част от програмата, продължава с D.A.N.G или Da New Generation - името на позитивната енергия, солидарността и дружбата между седмина приятели, обединени от мисията да приемат и предават положителни музикални вибрации. Групата смело експериментира на територията на фънка, като репертоарът й е смесица от авторски композиции и парчета на стихиите на стила. За Кирил Зафиров от Da New Generation: „Аполония е сцената, на която ще бъде представена много авторска музика и безкрайна палитра от цветове и състояния на джаза, а Созопол е на 3-4 диска разстояние“.

„Разнообразието от млади изпълнители – български и от чужбина – се увеличава и това е в изпълнение на нашата основна идея да ги подкрепяме“, казва проф. Димо Димов - председател на Управителния съвет на „Аполония“.

На концертите, включени в „Щурм на младите в джаза” може да се насладите в Клуб ОББ в рамките на Аполония 2013 г.

Тази година на 4 септември специално на "Аполония" можем да чуем концерт на световно известните Алфредо Родригес Трио със специалното участие на Петър Славов и Франциско Мела (САЩ). Роден в Хавана, Куба, Алфредо Родригес започва да учи музика седемгодишен. Завършва Консерваторията „Амадео Ролдан” и Висшия институт по изкуства. Докато учи музикалната класика, Алфредо се вслушва и в музиката от улицата, което е истинското училище за него. Голяма заслуга за бъдещото му развитие има продуцентът Куинси Джоунс.

Петър Славов е контрабасист и композитор. Завършва Berklee College of Music и от 10 години живее в Ню Йорк. Свири и записва със световни имена като Джо Ловано, Куинси Джоунс, Данило Перез и др., концертира по най-големите сцени в света. През юни 2012 г. има привилегията да сподели наградата за най-добър малък ансамбъл за 2012 на American Jazz Journalist Association като член на Us Five - квинтета на Джо Ловано.

Получилият огромно признание барабанист от кубински произход Франциско Мела е предпочитан от елитните световни джаз музиканти Джо Ловано, Джон Скофийлд, Кени Берън и др. Неговата харизма и жизнеутвърждаващ дух са продължение на невероятния му талант на композитор и барабанист.

Концертът Free Style и Southwick започва на 31 Август от 23 ч. Free Style е група от Пловдив, основана през 2000 г. Свирят основно в стил Soul, R&B с funk, hip hop и acid jazz елементи, но не спират да експериментират в нови музикални посоки. От 2012 г. работят с Music Сlinic Records, същата година излиза дебютният им албум No time to play. Southwick залага на съвременен звук и свой поглед върху фънк музиката със завладяващо сценично присъствие. Изработили са собствена формула за стиловите си експерименти: Flow Using Natural Knowledge (FUNK).

На 1 Септември от 23 ч. e концертът на Маги Алексиева Mey & The Band Метаформоза. Талантът на Маги Алексиева Mey е открит на 4-годишна възраст, когато запява в Националния детски хор. Отличена е като най-добър нов изпълнител на фестивала „Златният Арлекин”. От шестгодишна свири на пиано, а на петнадесет започва да изучава саксофон. Завършва НМУ Любомир Пипков в София и избира да следва поп и джаз пеене в Музикалната академия. Записва песента Gotta keep on dancing (версия на DJ Andrez), която става номер едно в класацията Топ 40 на Алфа радио. Продължава със запис на No paradise beneath her feet, обявена за най-слушана песен на Алфа и Нова радио. Маргарита е между дванадесетте финалисти в шоуто X Factor България. На 19 години започва работа по дебютния си албум. The Band Метаформоза е експлозивен микс от фънк, джаз и свободен полет. Музика без граници, откровен звук в който можеш да се огледаш и ослушаш.

Третият от цикъла концерти, включени в джаз програмата на "Аполония 2013" е премиера на Мирослав Иванов квартет Da New Generation, който ще е на 2 Септември от 23 ч. Талантливият китарист Мирослав Иванов представя авторски пиеси, изпълнени с ритъма на джаз и блус... В квартета участват още Милен Кукошаров - клавишни, Радослав Славчев - бас и Димитър Семов - ударни. DANG или Da New Generation е името на група, създадена преди една година от приятели - музиканти, вдъхновени от разнообразни идеи и смело експериментиращи на територията на фънка. Репертоарът на D.A.N.G е смесица от авторски композиции и творби на Roy Hargrove, Keith Anderson, Dennis Rollins, Fred Wesley.

The Bulchemists ще смесят традиционната българска музика с джаз на 5 Септември от 23 ч.

Концертът Low Step и High Time е предвиден за 6 Септември от 23 ч. Low Step е създадена през 2005 г. от ученици в Русе. Желанието на Low Step е да вдъхнат свежест сред българския музикален пейзаж. Музикантите вече работят по новия си албум. В концертната програма на High Time има предимно авторски композиции. Сами определят стила си като алтернатив джаз.

 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Свят Преди 13 минути

Автобусът е паднал от височина от петдесет метра

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 1 час

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 3 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 3 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 4 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 4 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 4 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 4 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 5 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 5 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 5 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 5 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 5 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 6 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 6 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 6 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни