Как да изберем подходящия домашен апарат за кръвно налягане
Източник: SENDO
0

П риблизително 1.3 милиарда хора по света страдат от високо кръвно, като по-малко от половината от тях знаят за заболяването си. [1] Известно като „тихия убиец“, високото кръвно налягане (т.нар. хипертония) може дълги години да уврежда тялото на болния без той да има оплаквания и да доведе до тежки здравословни усложнения.

Независимо от причината, поради която следите здравето на сърцето си, изборът на подходящ апарат за кръвно налягане е от първостепенно значение. На пазара е пълно с най-различни модели – от традиционни маншети до високотехнологични, интелигентни устройства, и е почти непосилно да се вземе правилно решение. Тази статия ще ви послужи като компас в това море от възможности, предоставяйки експертни насоки относно факторите, които трябва да имате предвид при избора на апарат за кръвно налягане, който отговаря идеално на вашите нужди.

Кръвно налягане

Кръвното налягане е силата на кръвта, с която тя притиска стените на артериите. Обикновено се измерва с две стойности:

  1. Систолно налягане – налягането, с което сърцето изпомпва кръв.
  2. Диастолно налягане – изразява съпротивлението, което кръвоносните съдове оказват.

Нормалното кръвно налягане е около 120/80 mmHg, като първата стойност отговаря на систолното налягане, а втората – на диастолното. Хипертония има тогава, когато стойностите са над 140/90 mmHg.

Как да измерим кръвното си налягане у дома?

Острите състояния като внезапна силна болка в сърцето или висока температура биха накарали всеки незабавно да потърси лекарска помощ, нали? Ала, високото кръвно налягане често остава незабелязано, тихо „дебнейки в сенките“, увреждайки организма на нищо неподозиращия човек.

Проследяването му у дома е практика, препоръчвана от лекарите, особено при хора, страдащи от хипертония или с висок риск за развитието ѝ. Тук ви предлагаме; няколко съвета за постигане на най-точен резултат при измерване в домашни условия:

  • Седнете удобно. Уверете се, че ръката ви е на нивото на сърцето.
  • Избягвайте дейности, които биха повишили кръвното ви налягане 30 минути преди измерването. Това включва употребата на кафе, цигари и правенето на упражнения.
  • Запазете спокойствие. Оживени разговори с приятели, гледане на новини – всичко, което може да ви развълнува или стресира - би повлияло на точността на изследването.
  • Поставете правилно маншета. Ако използвате маншет за мишница, поставете го върху голата горна част на ръката, като долната му част е около два пръста над лакътя.
  • Включете апарата и започнете измерването. Стойте неподвижни и избягвайте да говорите през този период. Резултатът се отчита като систолично налягане спрямо диастолично налягане (напр. 120/80 mm Hg).
  • Създайте си режим. Кръвното налягане варира много през деня, затова се препоръчва то да бъде измервано по едно и също време, обикновено сутрин и вечер.

Ако следвате тези стъпки и системно наблюдавате своето състояние, то вие поемате активна роля в опазването на здравето на сърцето си.

Как да изберем подходящия домашен апарат за кръвно налягане: по пътя към по-здраво сърце и съдове.

В днешно време способността да се следи кръвното налягане се превърна в основна дейност за осигуряване на по-добро благосъстояние. Вземането на правилния апарат е важна първа стъпка към постигането на точни и надеждни резултати.

Но как да изберем сред толкова много продукти на пазара? Подготвили сме ви няколко фактора, с които ще навлезем в тънкостите на мониторирането на кръвното налягане.

Вид апарат

  • Дигитални, автоматични апарати - най-често срещани и лесни за използване. Надуват се и спадат автоматично, осигурявайки бързи и точни показания.
  • Механични апарати - по-евтини, но по-трудни за използване.

Маншет за ръка или китка?

  • Маншет за ръка. Поставят се на горната част на ръката и обикновено са по-точни.
  • Маншет за китка. Компактен и преносим, ​​маншетът за китка е опция, ако имате затруднения с използването на маншета за ръка.
Източник: SENDO

Размерът има значение

Уверете се, че размерът на маншета съответства на размера на ръката ви. „По-малък от необходимия маншет повишава стойностите, а по-голям - ги занижава.“, казват от Европейското дружество по хипертония. [2]

Достъпност

Изберете монитор с опростен и удобен дизайн. Функции като голям, лесен за четене дисплей и работа с едно докосване улесняват използваемостта.

Валидиране

Целете се към устройства, които са тествани от независими комисии и отговарят на специфични стандарти за точност.

SENDO ADVANCE 3 е един от най-новите и надеждни продукти на пазара. Той е напълно автоматичен, дигитален апарат за кръвно налягане. Разполага с патентованата технология HIRA, която отчита нарушенията в сърдечния ритъм, по-познати като аритмия. С натискането на един бутон получавате стойностите на систолично, диастолично кръвно налягане и пулс. В допълнение, SENDO Advance 3 е одобрен от Европейското дружество по хипертония. [3] Това показва, че апаратът отговаря на всички необходими изисквания за надеждност и прецизност.

Източник: SENDO

Как да разберете дали страдате от аритмия?

Аритмията представлява проблем със скоростта или ритъма на вашето сърце. То може да бие твърде бързо, твърде бавно или с неправилен ритъм. Чести симптоми са сърцебиене, виене на свят, причерняване пред очите и припадъци. Ако не бъде лекувано, това заболяване може да доведе до инфаркт, инсулт и смърт. [4] Една от най-честите причини за възникването на това заболяване е високото кръвно налягане.

Sendo Advance 3 е оборудван със специалната технология HIRA, която отчита и анализира наличието на аритмия. Засеченият аритмичен пулс се запаметява в апарата. Когато в паметта се натрупат седем записа, HIRA анализира всеки следващ отчетен аритмичен пулс и определя степента му, спрямо скала от четири предварително зададени нива на риск. След това подава съобщение към екрана на апарата и ви алармира, когато е необходимо да потърсите медицинска помощ.

Финални думи

Изборът на правилния апарат за измерване на кръвно налягане не означава само закупуване на устройство. Тази малка, но значителна инвестиция ви дава възможност да поемете отговорност за здравето на вашето сърце. Избирайте мъдро!

____________________________________________________________________________

Често задавани въпроси:

Какви са най-честите симптоми на високото кръвно налягане?

  • Най-честите симптоми включват главоболие, замайване, задух и кървене от носа. Важно е да се отбележи, че това заболяване често е безсимптомно, което подчертава значението на редовното измерване на кръвното налягане за ранно откриване и лечение.

До какво може да доведе високото кръвно налягане?

  • Ако не бъде лекувано, високото кръвно налягане може да доведе до сериозни усложнения, включително: инфаркт, инсулт, бъбречна увреда, загуба на зрение, аневризъм и увреда на малките кръвоносни съдове.

Има ли лечение за аритмия?

  • Да, има различни възможности за лечение на аритмии в зависимост от вида и тежестта им. Лечението може да включва лекарства, промени в начина на живот и в по-тежките случаи имплантируеми устройства като пейсмейкъри.

____________________________________________________________________________

Референции:

[1] https://www.who.int/

[2] https://journals.lww.com/jhypertension/fulltext/2021/07000/2021_european_society_of_hypertension_practice.5.aspx

[3] https://sendo.info/advance-3-3

[4] https://www.nhlbi.nih.gov/health/arrhythmias

 
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Свят Преди 1 час

Това заяви украинският министър-председател Денис Шмигал след среща с австралийския министър на отбраната Ричард Марлес

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 1 час

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Свят Преди 4 часа

Самата Спиърс е похарчила над 4 милиона долара за адвокати

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 4 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Свят Преди 5 часа

О Джей Симпсън почина на 76-годишна възраст в дома си в Лас Вегас на 10 април

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 6 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 6 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 6 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 6 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 7 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 7 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 7 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 7 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 7 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 8 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 8 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян