Британско висше образование в България – възможно е
Източник: netinfo
0

Опишете накратко бакалавърските и магистърски програми на University of Sheffield, които се предлагат в България? Какъв е моделът и схемата на преподаване?

Програмите, които предлага University of Sheffield в България, съвместно с Висше училище по застраховане и финанси са два вида. Бакалавърските ни програми са в областта на Бизнес науките (Business Studies) и се преподават в редовна форма на обучение. Първите 3 години на обучението са в България, а четвъртата година се учи в Солун, Гърция, където се намира Международния факултет на университета.

Магистърските ни програми се предлагат в задочна форма на обучение и се провеждат през уикендите. Доста хора се стряскат от това, но лекциите са само в един уикенд от месеца, а през останалите студентите може да разполагат с времето си. Магистратурите, които предлагаме, са Маркетинг, реклама и връзки с обществеността (MA in Marketing, Advertising and PR), Дигитален маркетинг и социални медии (MA in Digital Marketing and Social Media), Банкиране и финанси, (MSc in Banking and Finance) и Бизнес мениджмънт, технологии и иновации (MSc in Business Management, Technology and Innovation), която се разработва от два наши департамента - Бизнес Администрация и Икономика и Компютърни науки.

С какво програмите се различават от предлаганите в другите частни и държавни университети в страната?

Различават се по много неща. Първо - дипломата на University of Sheffield. Колко други университета в България предлагат диплома на световно известен английски университет от топ 100 на най-добрите университети в света? Разбира се, за да се достигне до получаването на диплома, студентите трябва да преминат през трудоемък процес на обучение на много високо ниво. Друга съществена разлика е, че студентите придобиват още една диплома от партньорите ни от ВУЗФ. Така завършилите излизат на пазара на труда с две дипломи. Методите на обучение включват много гост-лектори и посещения в компании, за да могат студентите да се докоснат до реалността, а не само до теоретичната част от учебниците.

Какво означава за младите хора в България присъствието на университет от ранга на University of Sheffield в нашата страна?

Това е една уникална възможност. Много хора искат да се обучават в чужбина, било то в Англия, Франция, Холандия, Дания и т.н., но поради ред причини като кариера, семейство, финасови трудности не искат или не могат да напуснат България. Предлагайки програми в България, ние даваме възможност на всички тези хора да се възползват от качествено образование на световно ниво, без да се налага да напускат семействата си или да прекратят кариерата си. По този начин всички тези млади квалифицирани хора със стабилно образование развиват едно здраво общество, което допринася за благополучието на България и региона като цяло.

Какви са основните качества, които стимулирате и възпитавате във вашите студенти?

В динамичния и бързо променящ се свят, ако човек спре да се развива дори за ден, той ще изостане. Опитваме се да научим студентите, че обучението не спира с дипломирането. Искаме да изградим у тях качества и умения, които да им позволят да се развиват цял живот и да не спират да надграждат себе си. Също така, чрез програмите и методите на обучение, се стремим да създадем отговорни граждани, които да са честни и добронамерени – качества, които са винаги на мода не само в бизнес средата.

Споделете някои от успехите на студентите, завършили бакалавърски и магистърски програми – в какви университети продължават образованието си бакалаврите, каква кариера имат магистрите?

Примерите са много. Някои от нашите магистри получават повишение след като са преминали успешно през програмите ни. Имаме примери на наши студенти, завършили и получили ръководни позиции в международни компании. Със сигурност университетът не е единствената причина за техния успех, но е една от основните. Други студенти започват собствен бизнес по време на обучението си или след завършване и създават доста успешни компании.

От бакалавърските ни програми също излизат много добре подготвени кадри. Имаме студенти, които продължават обучението си в топ университети като Харвард или London School of Economics. Два скорошни примера са от последния випуск бакалаври. Наши студенти бяха приети в University College London, който е в топ 5, както и в King’s College London, който е в топ 20 в света.

Разкажете за по-интересни класни или извънкласни занимания на студентите – посещения в компании, практически проекти, благотворителни инициативи на клубове по интереси и др.

Не е редно на назовавам конкретни имена на компании, но водим студентите на много места, които по някакъв начин са свързани с обучението им. Например по предмети като Корпоративна социална отговорност или Устойчиво развитие ги водим в компании, които имат много добре развита политика в тази посока и не само са отговорни към обществото, но и целият им производствен процес или дейност са социално отговорни и следват политиката за устойчивост. Там студентите виждат как нещата от учебника се прилагат в реална обстановка.

Курсовите им работи са много практически насочени. Например миналата седмица, студенти от втори курс по Маркетинг, трябваше да предложат нова опаковка на вече същестуващ продукт. Много от идеите бяха иновативни и доста креативни. Доста често курсовите работи са свързани и с посещения на реални компании и провеждане на интервюта с мениджърите. Всичко това подготвя студентите за реална ситуация, в която могат да попаднат на бъдещото си работно място. При магистрите ситуацията е подобна. Насърчаваме ги да пишат казуси и да развиват проекти, свързани с конкретни работни ситуации, така че да могат да ги използват с цел печалба, повишение или подобрение на работния процес.

Студентите имат възможността и да членуват в клубове към университета – маркетинг клуб, клуб по дебати. Там те сами или с помощта на лекторите инициират и организират различни събития, които са полезни не само за тях самите, но и за университета и обществото като цяло. Често студентите ни провеждат благотворителни кампании, които развиват техните управленски и организационни умения.

Какъв съвет ще дадете на онези кандидатстуденти, които се двоумят дали да запишат програмите на University of Sheffield в България?

Ще ги посъветвам да не се двоумят. Колебанието идва от несигурността и от неизвестното. Ако има нещо, което ги притеснява, или просто искат да научат повече за нас и програмите ни, нека се обадят или да ни пишат. Винаги сме готови да се срещнем с тях и да им отговорим на всички въпроси. За нас е важна откритата комуникация и честността. Настоящите ни студенти могат да го потвърдят. Всяка година сме сред най-добрите по студентска удовлетвореност (Student Satisfaction) в Националното студентско проучване (National Student Survey). Дори Таймс (Times Higher Education) ни награди с титлата Университет на годината за 2011.

University of Sheffield e сред топ 100 най-добри университети в света, 22-ри в Европа и 8-ми във Великобритания. От университета са излезли 5 Нобелови лауреата. За повече информация, записвания и стипендии: bulgaria1@city.academic.gr или 02/961 62 63

Повече информация за програмите, можете да прочетете тук: http://www.citycollege.sheffield.eu
 

 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 1 час

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 2 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 4 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 4 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 4 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 4 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 5 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 5 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 5 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 6 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 6 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 6 часа

Вдигат заплатите в армията

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 6 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 7 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 7 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 7 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК