3 начина да преборим пикочните инфекции
Източник: Bucconox
0

Ц иститът е възпаление на пикочния мехур, което обикновено е причинено от бактериална инфекция. Това състояние може да бъде както остро, така и хронично, и е по-често срещано при жените поради по-кратък път до уретрата и пикочния мехур. Навременната грижа е от ключово значение за появата на хроничен цистит. Към стандартното лечение може да положите допълнителни грижи, за да намалите възпалението на пикочните пътища и да отстраните неприятните симптоми. Тук на помощ идва Bucconox, който благодарение на комплекса от натурални съставки, допринася за чисти пикочни пътища.

Устройство и функция на отделителната система

Отделителната система условно може да се раздели на горна и долна част. Горната част включва бъбреците и пикочопроводите (уретерите). В бъбрека се образува урината след което се транспортира до пикочния мехур чрез уретерите. Долната част на пикочните пътища включва пикочния мехур и уретрата (пикочния канал). В пикочния мехур урината се събира и се задържа до момента на уриниране. Уретрата отвежда урината от пикочния мехур извън тялото.

За разлика от това, мъжката уретра е значително по-дълга. Има двойно предназначение: да транспортира урината от пикочния мехур по време на уриниране и семенната течност по време на еякулация. Поради тези особености, инфекциите на пикочните пътища са много по-редки при мъжете.

Цистит - причини

Бактериална инфекция

Най-честата причина за цистит е именно бактериалната инфекция. Сред най-честисте причинители е Escherichia coli, наред със Staphylococcus saprophyticus, Klebsiella pneumoniae и Enterococcus faecalis. Възпалението възниква по възходящ път от уретрата до пикочния мехур. Бактериите, които се намират около външния отвор на уретрата, могат да бъдат пренесени в нея по време на уриниране, сексуален контакт или при използването на общи бани или душове.

Веднъж инфектирали уретрата, бактериите могат да се размножават и да се разпространяват нагоре към пикочния мехур. Друг начин на инфектиране е по кръвен път. Бактериите могат да достигнат до пикочния мехур чрез кръвоносната или лимфна система от други инфекции в организма.

Сексуално предавани инфекции (СПИ)

Някои СПИ като хламидиоза и гонорея могат да предизвикат цистит. Тези инфекции се предават чрез полов контакт и могат да доведат до възпаление в пикочния мехур. Сексуалната активност предразполага към по-честото възникване на цистит при жени поради близостта на уретрата с влагалището.

Уролитиаза (образуване и наличие на камъни в пикочните пътища)

Пикочният мехур може да бъде раздразнен от малки камъни в него, което може да доведе до цистит. Блокажите в уринарния тракт, накратко казано, възпрепятстват нормалното изтичане на урина и водят до нейното задържане, създавайки условия за размножаване на бактерии.

Липса или прекомерна хигиена

Неподходящата лична хигиена – прекалено честа (повече от два пъти на ден) или недостатъчна – може да наруши баланса на вагиналната микробиота и да насърчи появата на патогенни микроби, отговорни за инфекция на пикочните пътища. По същите причини използването на агресивни почистващи продукти или антисептици по време на вашата лична хигиена може да насърчи дисбаланс в микробиотата и косвено, появата на микробите, причиняващи цистит.

Други фактори

Някои хронични заболявания като диабет, слаб имунитет, бременност и изменения в хормоналния баланс също могат да предразположат към цистит. Задържането на урина също е предопределящ фактор към възпаление на пикочния мехур, като се създава подходяща среда за размножаване на бактерии.

Симптоми

Източник: Bucconox

Циститът може да доведе до редица симптоми, най-вече свързани с уринирането и общото състояние на засегнатия индивид.

  • Учестено уриниране - Желанието за често уриниране, дори когато количеството урина е малко, е типичен симптом на цистит.
  • Болка или парене при уриниране - Болката, дискомфортът или парещото усещане по време на или след уриниране често се асоциират с възпалението на пикочния мехур.
  • Мътна урина - Промени в цвета или прозрачността на урината, като по-тъмна, мътна или с наличие на кръв.
  • Болка в долната част на корема - Дискомфортни усещания в областта на малкия таз е типичен симптом за възпалителен процес в пикочния мехур.
  • Обща умора и неразположение - Чувство на умора, неразположеност или лека треска е признак за наличие на инфекция в организма.

Промяна в лабораторните показатели: Изследванията най-вече на урина и също така на кръв играят важна роля в диагностицирането и оценката на състоянието. Увеличаването на белите кръвни клетки (левкоцити) в урината (левкоцитурия) е често срещан признак за инфекция или възпаление в уринарния тракт. Бактериалната инфекция на пикочните пътища редуцират нитратите в урината до нитрити. Наличието именно на нитрити в урината често се интерпретира като индикатор за бактериална инфекция.

Появата на кръв в урината (хематурия) може да бъде знак за цистит, особено ако инфекцията е тежка или ако има увреждане на пикочния мехур. Въпреки че кръвните изследвания не са първичен метод за диагностициране на цистит, те също могат да бъдат използвани за оценка на общото състояние на пациента и да проверят за възможни усложнения, като например инфекция, която се е разпространила до бъбреците. Повишеният брой на белите кръвни клетки се асоциира с възпаление или инфекция в организма.

Лечение и овладяване на симптомите на цистит

Важно за лечението на цистита е да се предприеме възможно най-скоро, за да се избегнат усложнения и да се облекчат симптомите.

Прием на лекарства

Както повечето бактериални инфекции, така и циститът изисква лечение с антибиотици. Лекарят ви ще предпише подходящия за вас антибиотик, който да убие бактериите, предизвикали инфекцията. Важно е да се приемат всички предписани дози, дори и симптомите да изчезнат преди завършване на курса. За облекчаване на болката и дискомфорта, свързани с цистит, лекуващият ви лекар може да препоръча прием на аналгетици като парацетамол или ибупрофен. Често пъти дори и самите пациенти си купуват обезболяващи, които не изискват рецепта.

Прием на хранителни добавки

Специално за цистит Bucconox е надежден продукт, който подкрепя здравето на уринарния тракт. Благоприятства бъбречната функция и допринася за защитата на организма от външни агенти. Облекчава симптомите на остър дискомфорт при цистит, пречи на прикрепването на бактериите и предотвратява повторната инфекция и рецидивите. Действа комплексно не само при цистит, но и други възпаления на пикочните пътища, улеснява уринирането и допринася за изчистване на уринарния тракт.

Неговата богата формула с подбрани екстракти изчиства пикочните пътища от бактерии и подобрява бъбречната функция за здрав уринарен тракт. Отличава се с бързо и облекчаващо неприятните симптоми действие. Bucconox съдържа следните съставки, всяка от които допринася по различен начин за здравето на отделителната система и контролирането на симптомите:

  • Екстракт от Бучу (Barosma betulina): Подпомага състоянието на уринарния тракт и намалява дискомфорта при цистит.
  • Екстракт от червена боровинка (Vaccinium macrocarpon): Пречи на прикрепването на бактериите и подпомага екскреторната функция на бъбреците.
  • Екстракт от листа на бяла бреза (Betula Alba): Има детоксикиращо действие.
  • Екстракт от мечо грозде (Arctostaphylos uva-ursi): Помага при дискомфорт, овладява честите позиви за уриниране и има профилактично действие.
Източник: Bucconox

Промени в ежедневието

За да се предотврати възпалението на пикочните пътища, или да се подобрят симптомите на цистит може да допринесете чрез някои промени в ежедневието ви. Тези неща ще подпомогнат изписаното ви лечение, както и ефекта от хранителните добавки за цистит, за да се справите максимално бързо с дискомфорта. Ето и някои неща, които може да направите:

  • Прием на повече течности: Добрата хидратация в организма помага за разреждането на урината и последващото по-лесно “изхвърляне” на бактериите от пикочните пътища.
  • Избягване на дразнители: Някои храни и напитки могат да дразнят пикочния мехур. Препоръчително е да се избягват продукти като кофеин, алкохол, пикантни храни и цитрусови плодове.
  • Топлина за облекчаване на болката: Поставянето на топла подложка или термофор грейка в долната част на корема може да помогне за намаляване на дискомфорта и болката.
  • Избягване на сексуална активност: Докато симптомите са активни, сексуалната активност може да допринесе за влошаване на състоянието.
  • Избор на подходящо бельо: Носенето на свободно и удобно бельо, за предпочитане от естествени материали като памук, може да помогне за намаляване на дразненето и риска от инфекции.

Потенциални усложнения

Ако не се лекува навременно и правилно, циститът може да доведе до по-сериозни усложнения. Познаването на честите усложнения е нужно, за да знаем как да ги предотвратим и да действаме веднага. Прогресирането от прост цистит към по-сериозни усложнения се осъществява чрез разпространението на инфекцията. Някои чести усложнения са:

  • Инфекция в бъбреците: Наречена е също и пиелонефрит - сериозна инфекция в пикочните пътища, предизвикваща треска и болки в гърба.
  • Хроничен цистит: Постоянно възпаление на пикочния мехур, изискващо дълготрайно лечение.
  • Сепсис: Опасно разпространение на инфекцията в кръвта.
  • Усложнения при бременност: Циститът по време на бременност повишава риска от преждевременно раждане и инфекция в бъбреците.
  • Повишен риск от уролитиаза: Хроничният цистит увеличава риска от камъни в пикочния мехур.

_________________________________________________________

ЧЗВ:

Как мога да управлявам болката и дискомфорта, свързани с цистита, докато съм на лечение?

Освен спазването на предписаната медикаментозна терапия, допълнително може да предприемете мерки, които ще облекчат вашите симптоми като: прием на хранителни добавки, повече течности, поставяне на термофор грейка и др.

Каква е вероятността от повторно появяващи се епизоди на цистит и как мога да ги предотвратя?

На първо място недобре излекуван и контролиран предшестващ цистит е ключов рисков фактор за рецидив на инфекцията. Недостатъчният прием на течности, дългото задържане на урина в пикочния мехур и неспазването на добра лична хигиена са също рискови фактори за повтарящи се епизоди на цистит.

Да не се превишава препоръчваната дневна доза от 1 капсула на ден. Не е заместител на разнообразното хранене. Да се държи далеч от деца. Заявление БАБХ №1394/20.01.2021г Т222100344/04.02.2021

________________________________________________________

Източници:

https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/kidneys-bladder-and-prostate/cystitis/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cystitis/symptoms-causes/syc-20371306

https://urology.bg/cystitis/

 
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

В лекарския кабинет. - Докторе, притеснявам се за умствените си способности. - Какви са симптомите? - Много тревожни! Всичко, което каже жена ми, ми изглежда…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

а

Израел призова жителите на Рафах да се евакуират

Свят Преди 35 минути

Перспективата за израелската офанзива предизвика тревога от страна на световните лидери.

Снимката е илюстративна

Как за 4 часа две майки родиха 6 бебета

България Преди 1 час

Четиримата родители, създали шест нови живота за ден, пожелават щастието си на всеки

Емоционалните Петя и Дилян напуснаха “Един за друг” на крачка от финалите

Емоционалните Петя и Дилян напуснаха “Един за друг” на крачка от финалите

Любопитно Преди 10 часа

Колоритната двойка е гост в новия епизод на подкаста “Един без друг”

Лавров: Няма с кого да преговаряме за Украйна

Лавров: Няма с кого да преговаряме за Украйна

Свят Преди 10 часа

Лавров: Те "играят" пародия на преговори

Хиляди руски войници се готвят за атака там

Хиляди руски войници се готвят за атака там

Свят Преди 12 часа

Според Волошин в момента руските войски се опитват да изземат стратегическата инициатива

Путин изрязал сърцето на убит елен и го дал на Берлускони

Путин изрязал сърцето на убит елен и го дал на Берлускони

Свят Преди 13 часа

Чичито: Владимир показа буен характер, какъвто не си представях в толкова мил и рационален човек

Китайският президент Си Цзинпин пристигна в Париж

Китайският президент Си Цзинпин пристигна в Париж

Свят Преди 14 часа

Европейската обиколка на Си ще бъде под знака на балансираната дипломация

Почина звезда от "Титаник" и "Властелинът на пръстените"

Почина звезда от "Титаник" и "Властелинът на пръстените"

Свят Преди 15 часа

През продължилата си близо 50 години актьорска кариера Хил участва в множество филми

Русия започва да вкарва в армията украинци

Русия започва да вкарва в армията украинци

Свят Преди 16 часа

Вероятно Москва вижда тази мярка като начин за задоволяване на нуждите на руските въоръжени сили от допълнителен персонал

„Ал Джазира“ осъди като престъпление спирането ѝ в Израел

„Ал Джазира“ осъди като престъпление спирането ѝ в Израел

Свят Преди 16 часа

Телевизията е обект на критики от Нетаняху

Папата поздрави православните християни с Великден

Папата поздрави православните християни с Великден

Свят Преди 17 часа

Той призова също: Да продължим да се молим за измъчена Украйна

Чудо в църква в Странджа в навечерието на Великден

Чудо в църква в Странджа в навечерието на Великден

България Преди 17 часа

Днес отец Йордан обяви една от иконите на храма "Св. Пантелеймон" за миротечаща

"Хамас" обвини Нетаняху в саботаж на преговорите

"Хамас" обвини Нетаняху в саботаж на преговорите

Свят Преди 18 часа

Според Хания палестинската групировка желае да постигне цялостно прекратяване на огъня

Младеж се призна за виновен за нападението над политик в Германия

Младеж се призна за виновен за нападението над политик в Германия

Свят Преди 19 часа

Евродепутатът Матиас Еке, водач на листата на ГСДП в провинция Саксония за евроизборите през юни, беше нападнат от четирима неизвестни

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

Свят Преди 19 часа

Отделно той обяви, че правителството му е решило да закрие базирания в Катар новинарски канал "Ал Джазира"

<p>Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов</p>

Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов пред храма "Св. Александър Невски"

България Преди 19 часа

Великден е най-големият празник за всички християни, който е наричан празник на празниците