0% от всичко, което не ни е нужно
Източник: Христо Узунов
0

Д а имаш приятел барман е страхотно. Човек колкото и добре да катери, колкото и добре да плува, кара сърф, колело, колкото и добре да се разхожда сред природата, накрая стига до бара. 

Качвам се в колата с Христо и си мисля, че в този случай ситуацията е малко по-различна – барът не е мястото, на което приключват нещата, а откъдето започват. Всичко тръгва от идеята за нулата. 0 вредни емисии, 0 пластмаса и 0 алкохол. И преди сме си говорили, че можем да живеем много по-добре, стига просто да се замислим за отпечатъка, който оставяме след себе си. От края на Втората световна война до днес човечеството е произвело толкова пластмаса, че с нея можем да покрием цялата повърхност на Земята в плътен филм. Въздухът е мръсен и това се вижда. Вижда се колко е мръсен въздухът!

Христо забърква напитки в столичния коктейл бар “Спутник”, a заедно с останалите момчета в барманското трио 3oz създават менюта, правят обучения и предават идеите, за които си говорим, докато Христо ни приготвя едно по-различно Мохито, на хората, движещи баровете в и извън столицата. Не случайно правим интервюто точно на бара, точно преди вечерната смяна на Христо и пристигайки точно с Nissan LEAF – за да забъркаме идеята на трите нули, надявайки се, че когато извадим вредителите ще остане само чистият вкус.

Източник: Христо Узунов

Паркираме точно пред бара – електрическите автомобили спират напълно безплатно без значение от цвета на зоната, което е само допълнителен плюс към нулевите емисии, които такъв автомобил отделя и редицата приятни характеристики, като движението без никакъв шум. Оглеждаме се наоколо – вероятно само на метри от нас, в парка “Заимов”, в момента се използват, а в последствие ще бъдат изхвърлени, килограми пластмаса. Само докато говорим пред колата и разтоварваме от багажника минават пет-шест автомобила, малката уличка пред бара и междублоковите пространства са се превърнали в пъзел от ауспуси, на отсрещния “Янко Сакъзов” отровните газове умело запушват свободните пространства.

“Каква е първата ти асоциация с думата “мръсно”?” – питам още преди да сме прекрачили входа на бара. Истинската асоциация ще изскочи малко по-късно, когато коктейлът с мед, джинджифил и мента, приготвен специално, за да задоволи нуждата от енергия и свежест на всеки активен човек в града, е готов, засега достигаме само до “хората”: “Само в тях може би бих могъл да открия нещо мръсно.” – казва Христо.

“Най-елементарното нещо е, когато отидеш на пазар, да си вземеш торбичка от плат. Първо е по-яко, защото изглеждаш по-добре, а ако всеки започне да го прави, ще намалим използването на пластмаса.


„Малко е, но е значимо, ако всички го правят, постигаш много голям резултат.”


Същото е и с идеята, която развихме тук, в бара – да не използваме пластмасови сламки, а такива от паста – нещо много малко, но представи си, ако всички барове в света го правят.”

Между рафтовете с алкохол, под светлините на малките диодни лампи в салона, сред бурканчета и саксийки с подправки първо се заражда идеята, че е напълно възможно в един бар да не се използват сламки.

Причината е ясна на всички – сламките са един от пластмасовите замърсители, използвани най-много в световен мащаб, вредата от тях – унищожителна, решението – не чак толкова сложно особено ако бъде съчетано с други прости действия.

“Идеята да не се използват пластмасови сламки не идва от нас, но ние сме първите в България, които я осъществихме.


„Тръгна преди две години и в последствие решихме да заменим сламките с паста, което не е най-доброто решение по принцип, защото пастата е храна, но е по-малкото зло и работи, поне докато измислим друг вариант.”


Все пак обаче се стараем да използваме и остатъците, парчетата, които чупим от сламката, не се изхвърлят, а се дават в кухнята и се използват за готвене за персонала.”

За радост, идеята за неизползване на пластмасови сламки се прехвърля и извън пределите на този бар. В момента има още около 10 места, и то не само в София, в които може да се забележи присъствието на сламката от паста. През коктейлите и приятните разговори пък, идеята за неизползване на пластмаса и водене на по-природосъобразен начин на живот дори и в града се посажда по-лесно в съзнанията на хората.


“Най-хубавото е, че заедно – през баровете, достигаме до повече хора. Трябва да стане някаква зараза, иначе няма как.”


“Преди да започнем да използваме пастата, ние махнахме сламките и сервирахме напитките без тях. За 90% от хората това беше страшен проблем, без да знаят, че сламката може радикално да промени вкуса. Без сламка усещаш вкуса на коктейла по различен начин, долавяш по-пълно аромата на самата напитка. Всеки може да пробва да отвори голям пакет със сламки, да го помирише – ето това е мръсно!”

Източник: Христо Узунов

Христо ми подава чашата, пълна с фреш джинджифил, фреш лимон, меден сироп – основата за нашия безалкохолен коктейл. Добавя малко мента:


“Тези аромати няма как да ги усетиш през сламката, нали?”


И ако решението за премахване на сламката е първа стъпка, то има още действия, които могат да се предприемат, за да започнем всички да живеем, оставяйки по-малко следи върху природата. Дори да сме в града, ако не забравяме, че тя винаги ни заобикаля, по-лесно бихме достигнали до следващото решение “в списъка”.

“Разделното изхвърляне на боклука е друго нещо, което всички можем да правим и то е много важно. Има накъде да се върви и най-хубавото е, че тези неща се говорят. Ние вървим с бавни крачки, но има още много неща, много идеи, които можем да случим без значение дали говорим за работата в един бар, използването на многократни пазарски чанти в ежедневието или придвижването без автомобил, а с колело или електрически такъв в града.Нашият град заслужава да му обърнем малко повече внимание. Колкото повече хора допринасят за това да се живее по-добре в града, толкова по-добре ще се живее. Аз и моите колеги например, се придвижваме основно с колела в по-голямата част от годината. Бих карал и електрически автомобил.”


“За мен електрическите коли са бъдещето и ако може един ден всички караме такива автомобили това би било страхотно.”


Завършваме коктейла с прясна мента и резенче кора от лимон. Сламка от паста, за да отпиваме без парченцата от натрошения лед да възпрепятстват вкуса: “Ето, ако има натрошен лед например, е препоръчително напитката да се консумира със сламка, в другите случаи тя по-скоро пречи.” 

Източник: Христо Узунов

Свежият аромат на ментата обаче, лимонът и джинджифилът, ме подсещат за втория най-често изхвърлян боклук (след фасовете) – дъвката. Конвенционалните дъвки не са биоразградими и всяка година добавят нови 250 000 тона боклук към вече произведения от човечеството. Разбира се, не е необходимо да спираме да освежаваме дъха си, за да намалим този боклук (който впрочем най-често накрая се оказва в океаните и моретата, където бива поглъщан от морските обитатели), а можем да използваме други средства. От рафтовете на най-близкия магазин или собствените ни хладилници. Такива са зърната кафе, които могат да бъдат сдъвкани, ментата и лимонът.

В един бар времето винаги минава бързо, стига ти само за да отпиеш през сламката. Времето си до вечерната смяна и безалкохолното Мохито Христо подарява на нас – за да си пийваме и припомняме, че стига само да махнем сламката и промяната вече се усеща – и във вкуса, и в отпечатъка във времето.

Източник: Христо Узунов

Съставки за коктейла:

  • Фреш джинджифил
  • Фреш лимон
  • Мед или меден сироп
  • Малко прясна мента
  • Натрошен лед
  • Вода

Материалът е изготвен със съдействието на бар “Спутник”. Повече за Христо Деничин и следващите изяви на барманското трио 3oz можете да научите във Фейсбук.

 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Трима арестувани в Германия по обвинения в шпионаж

Трима арестувани в Германия по обвинения в шпионаж

Свят Преди 5 часа

Те опитали "да съберат информация за украински гражданин"

Синодна палата

БПЦ за "София Прайд": Грехът не бива да бъде налаган като норма и ценност

България Преди 6 часа

БПЦ: Ще станем отново свидетели на публична демонстрация на греха

Голям пожар в завод за олио в Кнежа

Голям пожар в завод за олио в Кнежа

България Преди 7 часа

Изпратени са шест екипа огнеборци

МФ очаква България да е готова до края на годината по критерия инфлация

МФ очаква България да е готова до края на годината по критерия инфлация

България Преди 8 часа

След това страната ни ще отправи искане към ЕК и ЕЦБ

ОИК прекрати предсрочно пълномощията на кмета на "Илинден"

ОИК прекрати предсрочно пълномощията на кмета на "Илинден"

България Преди 9 часа

Решението подлежи на оспорване в 7-дневен срок

Жертвите на пожарите в Югоизточна Турция нараснаха на 11 души

Жертвите на пожарите в Югоизточна Турция нараснаха на 11 души

Свят Преди 11 часа

Горски пожари избухнаха и в Гърция

Председателят на украинския парламент поздрави Рая Назарян

Председателят на украинския парламент поздрави Рая Назарян

България Преди 11 часа

Руслан Стефанчук отбеляза признателността на украинския народ за непоколебимата подкрепа

Александър Иванчев: Единственият българин от екипа на „Домът на дракона“

Александър Иванчев: Единственият българин от екипа на „Домът на дракона“

Любопитно Преди 12 часа

Караксес е най-трудният дракон за анимиране - "дълъг, движи се като змия и все едно е излязъл от азиатски легенди"

Почина художникът Иван Димов

Почина художникът Иван Димов

България Преди 12 часа

Един от фалангата блестящи майстори на пластическите видения

Страшно - 52 градуса на сянка в Турция

Страшно - 52 градуса на сянка в Турция

Свят Преди 13 часа

Според хората на места е трудно дори да се диша

Жена намушка мъжа си във Враца

Жена намушка мъжа си във Враца

България Преди 13 часа

Двамата имат 7-годишно дете

Започват преговорите за присъединяване на Украйна и Молдова към ЕС

Започват преговорите за присъединяване на Украйна и Молдова към ЕС

Свят Преди 15 часа

Министрите на финансите приеха официално преговорна рамка с двете страни кандидатки

<p>Банкова касиерка в Пловдив сменяла 100-левки с хартии</p>

Задържаха банкова касиерка, присвоила над 144 хил. лева

България Преди 15 часа

Престъплението е извършено в периода от началото на 2020 година до април 2024 година

<p>Статуята-символ на Рио де Жанейро</p>

Историята на статуята на Христос Спасителя в Рио де Жанейро

Любопитно Преди 15 часа

От религиозна пропаганда до символ на нацията

Разкриха голяма наркооранжерия във Варненско, има задържан

Разкриха голяма наркооранжерия във Варненско, има задържан

България Преди 16 часа

Иззета е над 4 килограма тревиста маса