0% от всичко, което не ни е нужно
Източник: Христо Узунов
0

Д а имаш приятел барман е страхотно. Човек колкото и добре да катери, колкото и добре да плува, кара сърф, колело, колкото и добре да се разхожда сред природата, накрая стига до бара. 

Качвам се в колата с Христо и си мисля, че в този случай ситуацията е малко по-различна – барът не е мястото, на което приключват нещата, а откъдето започват. Всичко тръгва от идеята за нулата. 0 вредни емисии, 0 пластмаса и 0 алкохол. И преди сме си говорили, че можем да живеем много по-добре, стига просто да се замислим за отпечатъка, който оставяме след себе си. От края на Втората световна война до днес човечеството е произвело толкова пластмаса, че с нея можем да покрием цялата повърхност на Земята в плътен филм. Въздухът е мръсен и това се вижда. Вижда се колко е мръсен въздухът!

Христо забърква напитки в столичния коктейл бар “Спутник”, a заедно с останалите момчета в барманското трио 3oz създават менюта, правят обучения и предават идеите, за които си говорим, докато Христо ни приготвя едно по-различно Мохито, на хората, движещи баровете в и извън столицата. Не случайно правим интервюто точно на бара, точно преди вечерната смяна на Христо и пристигайки точно с Nissan LEAF – за да забъркаме идеята на трите нули, надявайки се, че когато извадим вредителите ще остане само чистият вкус.

Източник: Христо Узунов

Паркираме точно пред бара – електрическите автомобили спират напълно безплатно без значение от цвета на зоната, което е само допълнителен плюс към нулевите емисии, които такъв автомобил отделя и редицата приятни характеристики, като движението без никакъв шум. Оглеждаме се наоколо – вероятно само на метри от нас, в парка “Заимов”, в момента се използват, а в последствие ще бъдат изхвърлени, килограми пластмаса. Само докато говорим пред колата и разтоварваме от багажника минават пет-шест автомобила, малката уличка пред бара и междублоковите пространства са се превърнали в пъзел от ауспуси, на отсрещния “Янко Сакъзов” отровните газове умело запушват свободните пространства.

“Каква е първата ти асоциация с думата “мръсно”?” – питам още преди да сме прекрачили входа на бара. Истинската асоциация ще изскочи малко по-късно, когато коктейлът с мед, джинджифил и мента, приготвен специално, за да задоволи нуждата от енергия и свежест на всеки активен човек в града, е готов, засега достигаме само до “хората”: “Само в тях може би бих могъл да открия нещо мръсно.” – казва Христо.

“Най-елементарното нещо е, когато отидеш на пазар, да си вземеш торбичка от плат. Първо е по-яко, защото изглеждаш по-добре, а ако всеки започне да го прави, ще намалим използването на пластмаса.


„Малко е, но е значимо, ако всички го правят, постигаш много голям резултат.”


Същото е и с идеята, която развихме тук, в бара – да не използваме пластмасови сламки, а такива от паста – нещо много малко, но представи си, ако всички барове в света го правят.”

Между рафтовете с алкохол, под светлините на малките диодни лампи в салона, сред бурканчета и саксийки с подправки първо се заражда идеята, че е напълно възможно в един бар да не се използват сламки.

Причината е ясна на всички – сламките са един от пластмасовите замърсители, използвани най-много в световен мащаб, вредата от тях – унищожителна, решението – не чак толкова сложно особено ако бъде съчетано с други прости действия.

“Идеята да не се използват пластмасови сламки не идва от нас, но ние сме първите в България, които я осъществихме.


„Тръгна преди две години и в последствие решихме да заменим сламките с паста, което не е най-доброто решение по принцип, защото пастата е храна, но е по-малкото зло и работи, поне докато измислим друг вариант.”


Все пак обаче се стараем да използваме и остатъците, парчетата, които чупим от сламката, не се изхвърлят, а се дават в кухнята и се използват за готвене за персонала.”

За радост, идеята за неизползване на пластмасови сламки се прехвърля и извън пределите на този бар. В момента има още около 10 места, и то не само в София, в които може да се забележи присъствието на сламката от паста. През коктейлите и приятните разговори пък, идеята за неизползване на пластмаса и водене на по-природосъобразен начин на живот дори и в града се посажда по-лесно в съзнанията на хората.


“Най-хубавото е, че заедно – през баровете, достигаме до повече хора. Трябва да стане някаква зараза, иначе няма как.”


“Преди да започнем да използваме пастата, ние махнахме сламките и сервирахме напитките без тях. За 90% от хората това беше страшен проблем, без да знаят, че сламката може радикално да промени вкуса. Без сламка усещаш вкуса на коктейла по различен начин, долавяш по-пълно аромата на самата напитка. Всеки може да пробва да отвори голям пакет със сламки, да го помирише – ето това е мръсно!”

Източник: Христо Узунов

Христо ми подава чашата, пълна с фреш джинджифил, фреш лимон, меден сироп – основата за нашия безалкохолен коктейл. Добавя малко мента:


“Тези аромати няма как да ги усетиш през сламката, нали?”


И ако решението за премахване на сламката е първа стъпка, то има още действия, които могат да се предприемат, за да започнем всички да живеем, оставяйки по-малко следи върху природата. Дори да сме в града, ако не забравяме, че тя винаги ни заобикаля, по-лесно бихме достигнали до следващото решение “в списъка”.

“Разделното изхвърляне на боклука е друго нещо, което всички можем да правим и то е много важно. Има накъде да се върви и най-хубавото е, че тези неща се говорят. Ние вървим с бавни крачки, но има още много неща, много идеи, които можем да случим без значение дали говорим за работата в един бар, използването на многократни пазарски чанти в ежедневието или придвижването без автомобил, а с колело или електрически такъв в града.Нашият град заслужава да му обърнем малко повече внимание. Колкото повече хора допринасят за това да се живее по-добре в града, толкова по-добре ще се живее. Аз и моите колеги например, се придвижваме основно с колела в по-голямата част от годината. Бих карал и електрически автомобил.”


“За мен електрическите коли са бъдещето и ако може един ден всички караме такива автомобили това би било страхотно.”


Завършваме коктейла с прясна мента и резенче кора от лимон. Сламка от паста, за да отпиваме без парченцата от натрошения лед да възпрепятстват вкуса: “Ето, ако има натрошен лед например, е препоръчително напитката да се консумира със сламка, в другите случаи тя по-скоро пречи.” 

Източник: Христо Узунов

Свежият аромат на ментата обаче, лимонът и джинджифилът, ме подсещат за втория най-често изхвърлян боклук (след фасовете) – дъвката. Конвенционалните дъвки не са биоразградими и всяка година добавят нови 250 000 тона боклук към вече произведения от човечеството. Разбира се, не е необходимо да спираме да освежаваме дъха си, за да намалим този боклук (който впрочем най-често накрая се оказва в океаните и моретата, където бива поглъщан от морските обитатели), а можем да използваме други средства. От рафтовете на най-близкия магазин или собствените ни хладилници. Такива са зърната кафе, които могат да бъдат сдъвкани, ментата и лимонът.

В един бар времето винаги минава бързо, стига ти само за да отпиеш през сламката. Времето си до вечерната смяна и безалкохолното Мохито Христо подарява на нас – за да си пийваме и припомняме, че стига само да махнем сламката и промяната вече се усеща – и във вкуса, и в отпечатъка във времето.

Източник: Христо Узунов

Съставки за коктейла:

  • Фреш джинджифил
  • Фреш лимон
  • Мед или меден сироп
  • Малко прясна мента
  • Натрошен лед
  • Вода

Материалът е изготвен със съдействието на бар “Спутник”. Повече за Христо Деничин и следващите изяви на барманското трио 3oz можете да научите във Фейсбук.

 
Две жени си говорят: - Моят приятел, с който сме пет години вече, най-после заговори за брак. - И какво каза? - Че има жена…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Остров Света Анастасия е едно от най-уникалните кътчета у нас. Изтъкано от легенди и мистерия, то събира хиляди туристи всяка година.

Света Анастасия - магическият пиратски остров, криещ древни тайни

Любопитно Преди 5 минути

У нас също е имало пирати и техният дух още се усеща на това малко късче земя

<p>Взаимни обвинения за взрива на яз. &quot;Нова Каховка&quot; (ОБОБЩЕНИЕ)</p>

Взаимни обвинения за взрива на яз. "Нова Каховка", руски обстрел над Киев и отблъсната украинска атака в Донецка област (ОБОБЩЕНИЕ)

Свят Преди 50 минути

През нощта Русия нанесе нова вълна от въздушни удари по Киев, а Украйна съобщи, че системите ѝ за противовъздушна отбрана са свалили над 20 крилати ракети при приближаването им към столицата

Млади и гениални: Бъдещето идва в лицето на тези хора и идеи

Млади и гениални: Бъдещето идва в лицето на тези хора и идеи

Любопитно Преди 1 час

В тазгодишния конкурс за студентски предприемачески идеи участваха над 50 проекта

<p>Обвиниха сирийски бежанец за опит за убийство в София</p>

Прокуратурата обвини непълнолетен сирийски бежанец за опит за убийство в София

България Преди 1 час

Към момента на извършване на престъплението, 23 септември 2022 г., той е на 16 години

Съдят мъж за убийство след направена забележка за неприлично поведение

Съдят мъж за убийство след направена забележка за неприлично поведение

България Преди 1 час

Поради големия брой свидетели, които ще трябва да бъдат разпитани, са насрочени две дати за нови заседания – 16 юни и 10 юли

Руският външен министър Сергей Лавров участва в пресконференция с венецуелския си колега Иван Гил Пинто в Каракас, Венецуела

Лавров: Европа избра пътя на война с Русия

Свят Преди 1 час

"Ако това е война, тогава трябва да постигнем целите си", категоричен е руският външен министър

Лято с вкус на кокосово айс кафе

Лято с вкус на кокосово айс кафе

Любопитно Преди 1 час

Как може един аромат да ни пренесе на хиляди километри

Имотът в Ресилово, където почина Ангел Христов, е на офшорка

Имотът в Ресилово, където почина Ангел Христов, е на офшорка

България Преди 1 час

От Общината в Сапарева баня казаха за БНР, че ползвателите не дължат за имота никакви суми за данъци и такси

Извънредно заседание: Гласуват първото ротационно правителство у нас

Извънредно заседание: Гласуват първото ротационно правителство у нас

България Преди 1 час

В дневния ред са включени три точки - избор на министър-председател, приемане структурата на Министерския съвет (МС) и избиране на състава на кабинета

диаманти

Мащабно изложение на бижута събира над 50 производители на диаманти

Любопитно Преди 1 час

Ежегодното изложение Джей Си Кей е сред най-мащабните събития на световната общност за търговия на бижута

Лена Бориславова

Лена Бориславова: Голям зор на прокуратурата да изкара всички маскари

България Преди 1 час

"Но страшно няма. След толкова време, това е всичко, което имат", пише още тя

Нова Каховка

Какво представлява язовирът "Нова Каховка" в Украйна?

Свят Преди 2 часа

Какво представлява язовирът "Нова Каховка" и как ще се отрази разрушаването на стената му?

Антрактида

Голямата мистерия: Търсят подземни планини по-високи от Еверест

Любопитно Преди 2 часа

И до ден днешен никой не знае как са се появили там и от какво са направени

Петков

Прокуратурата предложи на Гешев да поиска имунитета на Кирил Петков

България Преди 2 часа

Предложението е изготвено във връзка с досъдебно производство относно декларация за гражданство

Снимката е илюстративна

Туристи повозиха бебе лос в колата си (СНИМКИ)

Любопитно Преди 3 часа

Те занесли дивото животно в полицията