Цените на тока и парното се повишават от 1 юли, реши ДКЕВР
Източник: Thinkstock/Guliver
270

Д ържавната комисия за енергийно и водно регулиране реши на свое закрито заседание днес да увеличи от 1 юли 2014 г. цената на електроенергията за крайните битови клиенти, става ясно от решението на регулатора.

За клиентите на ЧЕЗ в Западна България цената на дневната електроенергия ще се повиши от утре с 2,78%, а на нощната - с 2, 22%; за клиентите на ЕВН в Югоизточна България цените на тока ще се увеличат с 0, 64% при дневната тарифа и 0, 22% при нощната; за клиентите на "Енерго-Про" в Североизточна България цената на дневната електроенергия ще се повиши с 2,50%, а на нощната електроенергия - с 1,01%.

Това е първото повишаване на цената на електричеството от миналата пролет, когато заради протести срещу високите цени на тока правителството на ГЕРБ подаде оставка. Оттогава цената на тока бе понижавана няколко пъти от регулатора.

Първоначално ДКЕВР смяташе да намали цените на нощната електроенергия с близо 4% за ЕВН и Енерго-Про, а средно за страната да има минимално намаление от около 0,6% на цената на тока.

Преди дни председателят на ДКЕВР Боян Боев обясни, че не се очакват изненади около цените на тока. "Постъпиха възражения и сме ги разгледали, но не очаквайте нещо различно", заяви той.

Срещу предварителните ценови предложения на регулатора се обявиха и трите електроразпределителни дружества, а от бизнес организациите в страната заплащиха, че ще спрат да плащат за ток, ако цените бъдат утвърдени.

ДКЕВР реши окончателно и какви да бъдат новите цени на парното и топлата вода от 1 юли 2014 г., съобщиха от регулатора. В съобщението се уточнява, че средно за страната цената на топлинната енергия се повишава с 2,6%.

За София поскъпването е 5,9%. За клиентите на "ЕВН Топлофикация" в Пловдив цената се повишава с 5,1%, във Варна топлата вода и парното ще поскъпнат с 5,5%, във Велико Търново - с 4,5%, в Разград - с 3,7%. За клиентите на "Топлофикация Русе" увеличението е 9,8%, а за "Топлофикация Габрово" - 7,2%.

Има и градове обаче, в които цената на парното и топлата вода ще намалее. В Плевен цената се намалява с 2%, в Бургас - с 0,1%, в Перник - с 11,7%, в Сливен - с 3,6%.

Първоначално ДКЕВР предвиждаше значително по-високи цени на парното и топлата вода, но топлофикациите реагираха остро, изразявайки опасения, че така ще загубят клиентите си.

ДКЕВР намали цената на природния газ с 1,81%

Регулаторът е утвърдил днес цена на природния газ от 1 юли 2014 г. в размер на 601,69 лв. за 1000 кубически метра без акциз и ДДС, което е намаление с 1,81 процента спрямо действащата сега цена на синьото гориво.

В своето ценово заявление "Булгаргаз" бе предложил цената за третото тримесечие да се запази на сегашното ниво в размер на 612,80 лв. за 1000 куб. метра без акциз и ДДС.

Решението си за намаление на цената на горивото ДКЕВР аргументира с определянето на усреднените стойности на алтернативните горива за предходните девет месеца с включени отчетените котировки за септември 2013 г. и изменението на усреднените стойности за текущия ценови период спрямо определените за предходния ценови период.

Коригирана е и прогнозната калоричност на природния газ в съответствие с отчетените цени по фактури за предходните месеци. В първоначалното си предложение ДКЕВР смяташе да намали цената на природния газ с 2,47 на сто.

От ЧЕЗ и ЕНЕРГО-ПРО веднага излязоха със съобщения във връзка с решението на ДКЕВР.

ЕНЕРГО-ПРО обяви, че ще извърши фактуриране на потребената от клиентите електроенергия съгласно утвърдените цени на ДКЕВР в съответствие с Общите условия за снабдяване и разпределяне на електрическа енергия на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи.

Компанията няма да прави промени в отчитането на своите клиенти във връзка с промяната на цената на електроенергията и редовният отчет ще се извърши по график. Отчетният период за битовите клиенти се разпределя на два подпериода – подпериод по стари цени до 30 юни т.г. включително и подпериод по нови цени от 1 юли т.г..

Потребената електроенергия се разпределя пропорционално на дните преди и след датата на промяната на цената на база среднодневна консумация. Практика на ЕНЕРГО-ПРО е да предоставя възможност за самоотчет на своите клиенти при промяна на цената на електроенергията. Всеки клиент, който пожелае сам да отчете данните от електромера си към 30 юни т.г. може да декларира показанията си на телефон 070016161, в центровете за обслужване на клиенти, както и на имейл service@energo-pro.bg, съобщават от компанията.

Клиентите, които желаят да се възползват от възможността, която предоставя компанията, трябва да посочат своя клиентски и абонатен номер при деклариране на показанията си, за да се гарантира коректността на тяхното отразяване в системата. Дружеството ще приема показания от своите клиенти в срок до една седмица от датата на влязлото в сила решение на Регулатора, т.е. до 7 юли 2014 г. включително.

Данните на клиентите ще бъдат заведени в системата към 30 юни 2014 г. независимо от датата на тяхното подаване. Компанията си запазва правото да направи проверка на точността на декларираните показания.

ЧЕЗ съобщи, че ще отчете извънредно електромерите във връзка с новата цена на електроенергията от 1 юли т.г. Компанията също препоръчва на клиентите си да декларират показанията на средствата си за търговско измерване към края на юни. Във връзка с новите цени на електроенергията, които влизат в сила от 01 юли 2014 г., „ЧЕЗ Разпределение България“ АД започва извънредно отчитане на електромерите на своите клиенти. Графикът на извънредния отчет ще бъде публикуван на сайта на дружеството www.cez-rp.bg. Информация може да се получи също в центровете за обслужване на клиенти на ЧЕЗ и на денонощната телефонна линия 0700 10 010.

С цел да се обезпечи бързото и качествено отчитане на електромерите, компанията ангажира допълнително 332 служители.

Всички отчетници ще работят с удължено работно време, както и в почивните дни. Поради физическата невъзможност всички електромери да бъдат отчетени в един и същи ден, месечните сметки на клиентите ще бъдат преизчислени към датата на въвеждане на новите цени.

Самоотчитането е по желание и не отменя извършването на месечен отчет от страна на дружеството, уточняват от компанията. Клиентите, които желаят да се възползват от тази възможност, трябва да направят своя отчет и да подадат данните към компанията между 1 и 5 юли 2014 г. на телефонната линия 0700 10 010 (меню 2), на zaklienta@cez.bg, на факс (02) 8959 667, през уеб-сайта www.cez.bg, меню „Самоотчет“ и в центровете за обслужване на клиенти на ЧЕЗ. Те трябва да посочат данните от електромера по всички тарифи, клиентски номер, дата на отчитане, трите имена на титуляра и адреса на обекта, за който се декларират показания.

От дружеството напомнят, че фактурите през месец юли ще съдържат две стойности за използваната електроенергия – по стари и по нови цени.

Коментари 270
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

270 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 7 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 7 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 10 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 11 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 11 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 12 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 12 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 13 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 13 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 13 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 13 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 13 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 14 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 14 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 14 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 15 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen