29
 "Има вероятност токът отново да поскъпне от 1 юли. Това ще стане, ако бъдат отменени добавките за електроенергия, произвеждана от топлоцентралите и за т.нар. "невъзстановяеми" разходи на НЕК".

Това каза пред БНР председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Евгения Харитонова.

Освен това регулаторът има намерение да намали цената на водата в София с над 4%. Аргументът за това е, че компанията "Софийска вода" не се справя със загубите по ВиК мрежата.

Все още не е ясно откога ще влезе в сила намалението, тъй като предстоят открито и закрито заседание по темата. Още тази седмица регулаторът започва проверка на "Софийска вода", съобщи още Милена Миланова. Тя не успя да посочи дали други ВиК дружества в страната са поискали поскъпване на услугата.

Председателят на комисията Евгения Харитонова охлади страстите за промяна в цената за пренос на електроенергия, на която синдикати и експерти разчитат да съживи износа на ток.

Регулаторният шеф обясни, че ако комисията отмени две от добавките, съставящи цената за пренос, кафявата и тази за невъзстановяемите разходи на НЕК по изкупуването на тока от "Марица-изток" 1 и 3, то това със сигурност ще е за сметка на потребителите, които от 1-ви юли ще трябва да плащат по-скъп ток.

"За цената на тока няма да говоря до момента, до който нямаме някакви разчети. Още преди евентуалната промяна на цената на тока от средата на годината тя обясни: Всички енергийни дружества са си поискали увеличение за своите собствени разходи. Може би на ЕРП-тата е най-нечувствително", добави Харитонова.

ДКЕВР изготвя подробен доклад върху доклада на прокуратурата,

който трябва да е готов до края на тази или на другата седмица, заяви Харитонова след днешното заседание на ДКЕВР.

Тя опроверга твърденията на прокуратурата, че регулаторът не е контролирал ЕРП-тата.

"Не съм съгласна със заявлението на прокуратурата, че ДКЕВР е била просто регистратор", заяви Харитонова, цитирана от Агенция "Фокус".

Ние сме в пълното си право да се защитим, заяви Харитонова. Тя отбеляза, че щом България иска винаги да се сравнява с Европа, трябва да не забравя, че и според европейските директиви, държавният регулатор трябва да е независим орган.

"Ако установим ние нарушения в някое енергийно дружество, комисията веднага ще се сезира за отнемане на лиценза на това дружвство. Трябват ни повече доказателства", добави Харитонова.

По думите й комисията вече е издавала актове на енергийни дружества с наказателни постановления.

По отношение на цената на въглищата Харитонова посочи, че в момента се правят разчети дали е възможно да се повиши цената на въглищата, без обаче това да се отрази на крайната цена на електроенергията за потребителите.

Още икономически новини в Pariteni.bg

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@