Цонев: Кръг в парламента придобива депозити в КТБ
Председателят на парламентарната бюджетна комисия Йордан Цонев   
14

"В българския парламент има представители на един икономически кръг, който вече придобива депозити в КТБ. Имаме съмнения, че сегашният директор на Фонда за гарантиране на влоговете е свързан с този кръг." Това заяви от парламентарната трибуна Йордан Цонев от ДПС по време на дебатите по приемането на решение за Корпоративна търговска банка.

"Ще наблюдаваме много внимателно оттук нататък механизма, по който ще бъде извършена процедурата по несъстоятелност на КТБ. Оттук нататък започва да действа Фондът за гарантиране навлогове, той ще предложи на съда синдика и той ще управлява процесите по придобиване на апетитните активи", каза Цонев.

"Ние имаме съмнения, че сегашният директор на фонда, но ще чакаме и ще наблюдаваме всяко действие, е свързан с един икономически кръг, който има представители в този парламент и този кръг вече придобива депозити, негарантирани. Имаме точна информация за това, но водени от принципа да не обвиняваме, преди да има точни извършени действия и факти, ще го направим тогава, когато това стане факт", закани се Цонев.

Той гарантира, че ДПС ще наблюдава действията на фонда много внимателно. "Ще видите кой е искал фалита на КТБ, и ще видите кой организира протести за това и кой дори не се замисля, дали има пазарна възможност да бъде направено нещо за банката", посочи Цонев, макар да обяви, че според него пазарно решение, така или иначе, е невъзможно заради "гигантската кражба вътре".

Цонев бе категоричен, че действията на ДПС са били в посока транспониране на европейската директива в българското законодателство, която позволява да има органи по преструктурирането на такива банки, да има инструменти по преструктурирането.

ДПС е за бърз достъп на вложителите до спестяванията им в гарантирания им размер, потвърди Цонев. От началото на кризата се говори за тази банка като банка на властта, поради тази причина

партията иска да се разкрият ВИП кредитополучателите.

Този модел не бива повече да се повтаря, този модел е престъпен, заяви Цонев. По думите му, такъв удар на банковата система не е нанасян от началото на прехода.

2,5 млрд. долара е обезценката на спестяванията на хората през 1997 г. в 17 банки, а сега имаме 5,5 млрд. лв. Това е тежък икономически и финансов удар, подчерта той. "Това е моделът "Кой", дайте да го разплетем", призова депутатът от ДПС.

БСП препоръчва на Бюджетната комисия да оттегли проекта за решение за КТБ,

каза Янаки Стоилов от ПГ на партията. Според него в повечето си точки проектът е ненужен, а в най-спорната трета точка е направо опасен.

Според него "Народното събрание приема доклада на БНБ, като изразява неодобрение на действията на БНБ по надзора на КТБ." Това проекторешение предложи на депутатите от името на БСП зам.-председателят на парламента Янаки Стоилов.

Според Стоилов днес след изявлението на председателя на УС на БНБ Иван Искров е станало ясно, че няма сериозни инвеститори, които към днешна дата са готови да отделят необходимите средства, които да оздравят КТБ.

Стоилов призова партиите от дясно да преосмислят политиката си, тъй като продължават да твърдят, че държавата е лош стопанин, а при проблем се обръщат за решение към нея. "Преди да формирате правителство, е добре да ревизирате част от вашата политиката, ако не искате да катастрофирате", обяви Стоилов и отново призова президента Росен Плевнелиев да огласи стенограмите от срещата при него по темата "КТБ".

"Не искаме тази катастрофа да засегне цяла България. Продължаваме да държим президентът да огласи стенограмите от срещите при него. Нашата позиция и тогава, и днес се основава на същите принципи", каза Стоилов.

За каква кредитна дейност става дума, след като от 138 кредитни фирми половината нямат собствена дейност, а приходите им се генерират от трети лица, като става дума за над 3 млрд. лева. "Какво е това, ако не философията, че банките могат да събират пари от гражданите и след това да ги разпределят към кръг от лица, близки до банката", попита Янаки Стоилов.

Той попита случайно ли е съвпадението, че точно след като КТБ придобива "Виктория", полицията влиза в офиси на КТБ. Стоилов зададе и въпроси за лихвената политика на КТБ. Според него е възможно с отлагането на решението по казуса да се цели даване на още време за цесии и други действия, което не бива да се случва.

Стоилов коментира, че е много вероятно Фондът за гарантиране на влоговете да успее почти изцяло да покрие гарантираните депозити.

Менда Стоянова от ГЕРБ предложи служебното правителство да изготви процедура за промяна

в Закона за гарантиране на влоговете, за да може 230 хил. вложители с гарантирани депозити в КТБ да получат своите спестявания максимално бързо. ГЕРБ предлага всеки такъв вложител да има избор да посочи в коя банка и в коя сметка да му бъдат преведени парите, като тази процедура трябва да стане с минимално ангажиране на вложителите.

Според Стоянова трябва промяна и в Наказателния кодекс, с която всички виновни за състоянието на КТБ да понесат своята отговорност.

Тя посочи и три линии, както ги определи, на виновни за криминалния според нея случай "КТБ". В първата група са мажоритарният собственик, собствениците, управлението на банката, които са взимали безотговорни решения. След това - държавните институции, които през годините не са си свършили работата - надзорът на БНБ, ДАНС, в частта на финансовото разузнаване, правоохранителните органи, също са част от системата на националната сигурност. Третата линия е на частните институции - одиторите.

Депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов, който има влогове за около 2,5 млн. лв. в КТБ, обяви, че след случилото се с банковата криза в средата на 90-те и казуса с КТБ сега,  изводът е, че

трябва да си държи парите на Сейшелите.

Рашидов "благодари" на колегите си от парламента, че разделят хората на данъкоплатци и вложители, като те са едно и също нещо. "Вие искате да кажете, че вложителите не са данъкоплатци", посочи той. Според него с това се прави разделение между държавата и народа.

По думите му той самият, като наивен човек и художник, не е знаел, че в случай на несъстоятелност ще му бъдат гарантирани само до 100 хил. евро и това не е било записано в договора му за влог в банката. "Къде отиват останалите над 100 хил. евро пари на честните данъкоплатци", попита той. Той посочи, че много от присъстващите в залата на парламента, на които всички може да завиждат за костюмите, не са декларирали спестявания пред Сметната палата.

"Благодаря ви от името на ощетените българи, че съдействаме 10 човека да ни окрадат", заяви той.

Коментари 14
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

14 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Разпитват свидетели по делото за побой срещу Васил Михайлов</p>

Разпитват свидетели по делото за побой срещу прокурорския син Васил Михайлов

България Преди 39 минути

Срещу него има и друго дело, свързано с отправени заплахи срещу бившата му приятелка

Макаците и хората: Как се ограничаваме с възрастта?

Макаците и хората: Как се ограничаваме с възрастта?

Любопитно Преди 44 минути

Макаците се изолират социално като хората с напредването на възрастта

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Любопитно Преди 1 час

Ряпата съдържа естествен антибиотик, който потиска развитието на някои гъбички

Някои звуци могат да помогнат на застрашени корали

Някои звуци могат да помогнат на застрашени корали

Любопитно Преди 1 час

Учените разбират, че специфични звуци отличават живите, здрави местообитания от тези, които са увредени от избелване, болести или човешка намеса

<p>Специалист от ВМА с ценни съвети срещу пролетната умора</p>

Как да преодолеем пролетната умора

България Преди 1 час

Ценните съвети на д-р Йоанна Маринова, психиатър в Клиниката по психиатрия на ВМА

Apple преговаря с Google, за да използва Gemini в iPhone

Apple преговаря с Google, за да използва Gemini в iPhone

Технологии Преди 1 час

Компанията обмисля да използва и ChatGPT на OpenAI

Снимката е илюстративна

Как купуват боеприпаси за Украйна от съюзници на Русия

Свят Преди 8 часа

Основен инициатор на сделката е малка Чехия

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Свят Преди 8 часа

Той е поискал от апелативния съд да отложи крайния срок за внасяне на гаранцията

Митрополит Николай: Не желая да съм кандидат за патриарх

Митрополит Николай: Не желая да съм кандидат за патриарх

България Преди 9 часа

Считан е за един от основните претенденти за патриаршеския престол

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

България Преди 10 часа

В изгорелите къщи са живеели седем души, сред които три деца

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

България Преди 10 часа

Агенция „Пътна инфраструктура“ се извинява на шофьорите

Борел: Това е най-голямото "открито гробище" в света

Борел: Това е най-голямото "открито гробище" в света

Свят Преди 10 часа

27-те държави членки на ЕС се затрудняват да намерят единен отговор на войната в Газа

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

Любопитно Преди 10 часа

Финалът на дванадесети сезон на предаването ще бъде на 13 май в „Арена София“

Там Путин загуби изборите

Там Путин загуби изборите

Свят Преди 12 часа

Даванков води с 44 процента, а Путин събира 7% от гласовете

50 украински пилоти на F-16 ще бъдат обучени в Румъния

50 украински пилоти на F-16 ще бъдат обучени в Румъния

Свят Преди 12 часа

Украинските пилоти се очаква да пристигнат на румънска земя през лятото

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

България Преди 13 часа

Потребителите могат да упражнят правото си за предсрочно прекратяване в срок от един месец от обявената от съответния оператор начална дата на индексация