4

П арламентът прие предложение за поетапно увеличение на акцизната ставка на цигарите и времеви график за достигане на минималните нива на облагане от 90 евро за 1000 къса до 31 декември 2017 г.

Това стана с гласуването на първо четене промени в Закона за ДДС, с която се изменя Закона за акцизите и данъчните складове.

Предлага се ставката на специфичния акциз да е 101 лв. на 1000 къса, а пропорционалният акциз от 1 януари 2016 година да е 25%, от 1 януари 2017 - 27% и от 1 януари 2018 г. 28%.

Размерът на акциза не трябва да е по-малък от 161 лв. за 1000 къса от 1 януари 2016 г., 168 лв. за 1000 къса от 1 януари 2017 г. и 177 лв. за 1000 къса от 1 януари 2018 г., решиха депутатите.

В предложения от правителството законопроект за изменение на Закона за ДДС се правят промени и в редица други закони - в Закона за корпоративното подоходно облагане, в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, в Закона за местните данъци и такси и в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Вносителите посочват, че тези изменения се налагат, за да бъдат въведени европейски изисквания.

Парламентът отхвърли предложение на "Атака" за промени в Закона за ДДС, с което се предлага да се въведе нулева ставка на ДДС за стоки, които са произведени в България, като хранителни продукти, лекарства, учебници и учебни помагала.

Лъчезар Иванов (ГЕРБ) каза, че това предложение ще струва на държавния бюджет 1,2 млрд. лв. Той уточни, че към 2020 г. то може да бъде въведено.

Валери Симеонов (ПФ) каза, че законопроектът е изключително непрофесионално подготвен. Правите предложението за промяна на закона само, за да не мине, посочи той. Симеонов посочи, че не може да се толерират местните производители, защото това противоречи на европейските изисквания. Според него законопроектът не отговаря на Закона за нормативните актове, защото няма финансова аргументация как ще повлияе върху държавния бюджет.

Георги Кадиев от БСП посочи, че предложенията в законопроекта на "Атака" в този им вид ще предизвикат определени проблеми като загуба на приходи; трудно администриране; данъчни измами.

Той допълни, че лично не бих подкрепил предложението в частта за нулева ставка за храните, и би го подкрепил за лекарствата, като обаче предлага ставката да е намалена, а не нулева.

Лютви Местан отбеляза по повод проекта на "Атака", че ДПС се отнася с резерви към опита да се провежда социална политика през данъци.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@