28

ГЕРБ ще предложи законодателни промени, с които промяната на основните преки данъци да става с референдум.

Такава идея представи пред парламента финансовият министър Симеон Дянков по време на обсъждането на вота на доверие за правителството. 

Обмислят се законодателни мерки, гарантиращи, че след възстановяване на икономиката правителствата няма да се изкушават да харчат повече пари, отколкото събират.

Това означава, че бюджетният дефицит няма да надхвърля определена граница, която ще бъде заложена в бъдещ закон.

Друга мярка, която правителството обмисля, е да се въведе ограничение за това какъв процент от Брутния вътрешен продукт (БВП) се преразпределя от държавата.

Тези мерки са по-силни от въвеждането на фискален борд,

коментира по-късно Дянков в кулоарите на парламента пред в. "Дневник". Говоря за пакет от закони и законови промени, които да гарантират ненарушимост на финансовата дисциплина, за строги и ясни принципи, които отиват много по-далеч от наричания на професионален жаргон фискален борд, заяви министърът.

Въвеждането на фискален борд бе едно от петте условия, които от Синята коалиция поставиха на правителството, за да покрепят ГЕРБ при гласуването на вота на доверие.

Искаме онова, което започнахме, да се превърне в трайна политика и да не се променя в отрицателна посока, независимо коя политическа партия е на власт и кое правителство управлява, допълни той.

Пред народните представители Дянков отчете резултатите от дейността си през годината, като отбеляза, че са постигнати по-добри параметри от заложените в бюджета.

Фискалният резерв е над 6 млрд. лв. при заложен минимум от 4,5 млрд. лв., т.е., с 1,5 млрд. лв. повече от заложеното през 2010 г., а изпълнението на приходите за 2010 г. е над 100%, каза той.

През второто тримесечие на 2010 г. е регистриран ръст в БВП, реалният сектор се съживява и тази тенденция е трайна, каза още финансовият министър.

През 2010 г. разплатените средства по седемте оперативни програми, по инструмента Шенген и предприсъединителните фондове са в размер на 2,2 млрд. евро., продължи Дянков.

По думите на Дянков в митниците е проведена драстична реформа, като всички служители са минали през тестове и са направени сериозни съкращения. В Агенция "Митници" няма нито едно политическо назначение, добави той.