72
Си иозни финансови нарушения във Фонд "Научни изследвания" е установила проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), заяви днес финансовият министър Симеон Дянков по време на парламентарния контрол.

През 2008 г. за научно-изследователски проекти в бюджета на фонда, който от 1990 г. е структура към Министерството на образованието, младежта и науката (bulfund.com), са планирани около 50 млн. лв., а са сключени договори за над 105 млн., сочат данните.

През 2009 г. са планирани 56 млн. лв., но фондът е сключил договори на стойност 138 млн. лв., или три пъти повече от бюджета си, даде примери Дянков.

Нарушения са констатирани и по законосъобразността на оценяването и класирането на проектите.

Изпълнителният съвет на фонда е одобрил изпълняването на 30 проекта, получили по-ниска оценка спрямо определения праг, при наличие на други проекти, получили по-висока оценка.

Тоест някои лоши проекти са надскочили други, по-добри, обобщи Дянков.

Според проверката три от одобрените проекти на обща стойност около 6 млн лв. пък изобщо не са участвали в конкурс.

Изхарчените по тях около 4,1 млн. лв. да бъдат върнати в републиканския бюджет, е предписала АДФИ.

През 2008-2009 г. фондът не е провел процедури за обществени поръчки за извършване на оценка от чуждестранни рецензенти на постъпилите проекти.

Въпреки това са изплатени 105 хил. лв. за рецензии през 2008 г. и около половин милион лева - през 2009 г.

За нарушенията са съставени около 30 акта, голяма част от които вече са в прокуратурата, посочи Дянков.

Депутатът Станислав Станилов, който постави на вицепремиера този въпрос, заяви, че във фонд "Научни изследвания" е имало "чудовищно крадене на пари" от държавния бюджет и че това би трябвало да се предотврати занапред, като с виновните се заеме прокуратурата.

Радетел съм на програмното бюджетиране, защото именно с него може да се развива науката в полза на обществото, но явно процедурите във фонда не са добри, коментира Дянков.

По думите му парите за фонд "Научни изследвания" в някои години са надвишавали два пъти цялата субсидия за БАН, а в същото време законът е бил нарушаван "по елементарни начини".

Според Дянков има спешна нужда от промени в процедурите, по които се одобряват проектите.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@